Omaa klinikkaa pyörittävä Kaarina Krogerus on tehnyt pitkän työuran, mutta harmittelee silti, ettei vuorokaudessa ole enempää tunteja. Häneltä siis sopii kysellä neuvoja immuniteetin kohentamiseksi!
Jyväkyläläisellä Kaarina Krogeruksella on harvinaisen monta rautaa tulessa. Hän pyörittää omaa terveysalan yritystään (www.kaarinakrogerus.fi), missä hän antaa asiakkaille monipuolisia hoitoja.
Kaarina on funktionaaliseen lääketieteeseen suuntautunut sairaanhoitaja, jonka repertuaariin kuuluvat ravintovalmennus, lymfaterapia, jalkojenhoito sekä esteettiset hoidot. Juuri nyt on meneillään palautumisohjaajakoulutus.
– Yrittäjyys on minun juttuni. Pyrin kohtaamaan asiakkaani kokonaisvaltaisesti ja voisi sanoa, että aloitan ihonhoidon suolistosta. Teen hyvin paljon ravintovalmennusta ja olen opiskellut sitä runsaasti. Alalla tapahtuu koko ajan kehitystä, ja osallistun ahkerasti täydennyskoulutuksiin.
Kaarinan tyyppiasiakas on keski-ikäinen, suolistovaivojaan valittava nainen.
– On paljon kroonisia tulehduksia, väsymystä, uupumusta, ummetusta ynnä muuta. Teen suoliston mikrobiomitestejä ja myös rasvahappomittauksia. Myös kilpirauhasvaivat ovat yleisiä. Minulla on muutama yhteistyölääkäri, joille lähetän asiakkaita.
Kaarina sanoo suoraan, että useimmat vatsaongelmat johtuvat vääränlaisesta ravinnosta. On lisäksi stressipaineita ja unettomuutta. Jokaisen asiakkaan kanssa hän pyrkii paneutumaan kaikkein pohjimmaisiin syihin.
Liikaa hiilareita
Kaarinan mielestä eniten ravintoasioissa pielessä on liiallinen hiilihydraattien popsiminen. Liikaa perunaa, liikaa pastaa, liikaa riisiä, liikaa maitotuotteita ja sokereita eri muodoissaan.
– Pyrin siihen, että kasvisten määrää lisätään, samoin hyviä rasvoja ja hyvää proteiinia. Suosittelen myös pätkäpaastoa. Ihmiset puputtavat aamusta iltaan koko päivän, jolloin ruuansulatuskanava ei saa yhtään lepoa. Suosittelen aamiaista mahdollisimman myöhään ja illallisen vähintään kolme, neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ilta-aterian jälkeen vain yrttiteetä tai vastaavaa. Ruuansulatuskanavan on annettava levätä.
– Jos syö liikaa hiilareita, ruokailuväleistä tulee tosi lyhyitä, koska verensokeri heilahtelee. Ruokavalion suunnittelu on erityisen tarkkaa, jos on taipumusta kakkostyypin diabetekseen. On oltava riittävästi proteiinia, hyviä rasvoja ja sen verran vähän hiilihydraatteja, jotta verensokeri tasaantuu. Olen huomannut tämän monta kertaa käytännössä.
Kaarinalla on tästä hyvä esimerkkitapaus.
– Minulla on ollut jo useita vuosia jalkojenhoidossa yli 80-vuotias nainen, jolla on kakkostyypin diabetes ja siihen tablettilääkitys. Olin siinä jalkojen hoidon sivussa puhunut ravinnon merkityksestä ja kuinka puutteita voisi korjata. Erään kerran hän oli hyvin väsynyt, pullea ja turpea, jolloin annoin hänelle hyllystäni lahjaksi Kickstart-ketoruokaohjekirjan, josta hän näkisi suuntaviivat.
Vanha rouva tuli kahden kuukauden kuluttua uudelleen jalkojenhoitoon, mutta kahdeksan kiloa kevyempänä.
– Hän kertoi ruvenneensa tekemään kirjan suosittelemia ruokia, kun hän ei aiemmin ollut ymmärtänyt, mikä on vähähiilihydraattinen ruokavalio. Kirja oli hänelle avainasemassa: aivot kirkastuivat, turvotus katosi ja mieliala oli iloisen positiivinen. Hän kertoi aiemmin siivonneensa kotonaan yhden huoneen ja levänneensä sitten. Sen jälkeen hän siivosi toisen huoneen ja lepäsi taas. Sitten hän siivosi kolmannen huoneen ja taas piti levätä, jonka jälkeen hän tunsi olevansa puolikuollut.
– Nyt hän vetäisi kerralla puhtaaksi koko huushollin ja saattoipa sen jälkeen vielä lähteä lenkillekin!
”ImmuCredit on tärkeä valmiste”
Kaarina Krogerus käyttää hoitojensa apuna myös ravintolisiä. Mittaukset paljastavat usein rajuja puutteita.
– Esimerkiksi Omega-3 rasvahapoista on ihan hillittömiä vajauksia. Olen tehnyt satoja mittauksia, ja vain 5-10 prosentilla on ihanteellinen rasvahappokoostumus, kun mittaan 11 eri rasvahappoa.
– Suosittelen suurella lämmöllä asiakkailleni immuunijärjestelmää tukemaan niitä ravintolisiä, joita testien mukaan puuttuu. Vajausta on eniten B-ryhmän vitamiineissa, C-vitamiinin osalta ja D-vitamiinista, mutta myös jodin ja sinkin sekä seleenin puutosta näkee yleisesti.
Ihan erikseen Kaarina mainitsee immuunijärjestelmän toimintaa tehostavan ImmuCredit-nimisen valmisteen, joka aiemmin tunnettiin Immulinana. Samasta tuotteesta on kuitenkin kysymys.
– Suosittelen sitä suurella lämmöllä ennaltaehkäisyksi, jos on taipumusta erilaisiin infektioihin. Sitä kannattaa ottaa ennen allergiakautta ja sen aikana. Suosittelen sitä, jos on toistuvia virtsatieinfektioita, ja sitä kannattaa kokeilla myös iho-ongelmiin kuten atopiaan, psoriasikseen, punajäkälään tai sienitulehdukseen. Myös herpesvirusinfektioiden ja ontelosyylien torjunnasta on havaintoja.
Kaarina Krogerus toteaa, että ImmuCredit on kuin piste iin päälle.
– Pelkästään sillä ei voi hoitaa, mutta siitä on valavan suuri apu, kun kaikki ravintoasiat ja suolisto on laitettu kuntoon.
Kommentit
Oma kommentti