Terveysklinikan omistajapari vakuuttaa: Stressin oireita voi hoitaa lääkkeettömästi

Tampereen ydinkeskustassa vaikuttava lääkärikeskus ja fysikaalinen hoitolaitos Amplia Klinikka hoitaa asiakkaitaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.
– Yhdistelemme sekä lääkkeetöntä että lääkkeellistä hoitoa, Taija ja Jani Somppi kertovat.

Amplia Klinikan omistajilta Taija ja Jani Sompilta ei totta vieköön titteleitä puutu. Taija on kokonaisvaltaisesti potilaitaan hoitava lääkäri, yleis- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri, mutta hän on myös fysioterapeutti ja kaiken lisäksi hän on nykyään myös oikeustieteen opiskelija. Taijan puoliso Jani puolestaan on liikuntafysiologi ja osteopaatti, joten osaamista löytyy hyvin monelta kantilta.
– Amplia on latinaa ja tarkoittaa kokonaisvaltaista terveyden edistämistä. Olemme toimineet Amplia Klinikan nimellä jo toistakymmentä vuotta, Taija kertoo.
– Olemme Suomen mittapuussa erikoisosaajia, Jani jatkaa.
– Tärkein tavoitteemme on, että pyrimme edistämään asiakkaittemme terveyttä. Me synkronisoimme sekä lääkkeellistä että lääkkeetöntä hoitoa. Ei perinteiseen tapaan pelkästään lääkkeellisesti. Lääkkeettömän hoidon puolella toimimme ravintoterapeutin kanssa. Lääkärikeskuksessamme on myös laaja-alaiset laboratoriopalvelut.
– Pyrimme siihen, että asiakkaamme tarvitsisi käyttää mahdollisimman vähän lääkkeitä. Ensin selvitetään, onko joitakin puutostiloja ja jos on, hoidetaan ne. Jos se riittää, hyvä on, mutta jos ei riitä, sitten mietitään myös lääkkeellisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi korkea verenpaine voi laskea lääkkeettömillä keinoilla, mutta jos ei saa riittävää vastetta, aloitetaan verenpainelääkitys. Usein riittää hyvin pieni annos, kun muut asiat on jo aiemmin huomioitu lääkkeettömässä hoidossa.
– Meillä on tosi paljon sellaisia asiakkaita, jotka kärsivät monenlaisista sairauksista, joihin määrätyt lääkkeet eivät ole auttaneet toivotulla tavalla. Meillä on lähes viikoittain asiakkaita, jotka tulevat hakemaan apua ja pitävät meitä ikään kuin viimeisenä pysäkkinä ja toivona saada apua terveydellisiin ongelmiinsa, Jani juttelee.
Ampliaan voi käydä tutustumassa www.amplia.fi -nettisivuilla.

Kolme kirjaa

Sompeilta on ilmestynyt kolme kirjaa, myyntimenestyksiä kaikki.
– Vuonna 2011 tuli Parantavat Rasvat, joka käsitteli ravitsemusrasvoja ja jonka seurauksena voi loppui kaupoista, Jani naurahtaa.
Vuonna 2015 ilmestyi Parantava Ruoka, jossa käsitellään mm. terveyttä edistävää ravitsemusta ja ravitsemuksellisia tukituotteita kuten vitamiineja, mineraaleja sekä rasva- ja aminohappoja ja niiden vaikutuksia kehoon.
– Tuorein kirjamme on 2019 elokuussa ilmestynyt Parantavat Hormonit, joka oli hiljattain myydyin kirja yli 17 miljoonan kirjan joukosta Adlibriksessa, joka on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Kirja ottaa kantaa lääkkeettömään hoitoon, mutta käsittelee asiaa myös lääkkeellisen hoidon näkökulmasta. Kerromme kilpirauhas- ja lisämunuaishormonisairauksien hoidosta ja näiden sairauksien saattamisesta tasapainoon. Käsittelemme kirjassa myös liikunnan ja hormonien yhteyttä, samoin ravitsemuksen ja hormonien yhteyttä, kuinka hormonitasapaino liittyy ylipainoon ja kuinka uni ja hormonit liittyvät toisiinsa.
– Uusin kirjamme on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat toipumassa jostakin sairaudesta tai kärsivät oireista, joihin ei ole saanut apua – eikä tunnelin päässä näy valoa. Suomessa on runsaasti masentuneita, joista monia hoidetaan vain yksipuolisesti masennuslääkkeillä, vaikka on olemassa myös lääkkeettömiä keinoja.
– On paljon sellaisia potilaita, joilla ei ole varsinaista diagnoosia tai sairautta, mutta silti he eivät voi hyvin ja saattavat olla jopa työkyvyttömiä, Taija jatkaa.
– Julkinen terveydenhoito ei ole pystynyt heitä täysin auttamaan, koska oireiden syytä ei ole kyetty löytämään. Klinikallamme alamme selvittää ihan perusfysiologisia asioita, joita ei ole aiemmin selvitetty. Ja kuinka ollakaan, sieltä voi löytyä vaikka mitä. Kun hoidamme asiakkaittemme biokemiat paremmalle tasolle, potilas alkaa kummasti virkistyä ja oireet vähentyä.
– Uusimmassa kirjassamme kerromme myös siitä, etteivät suomalaiset terveydenhuoltoalan viranomaiset tunne EU:n säännöksiä, jotka velvoittavat myös meitä suomalaisia, Taija toteaa.
– Jo vuodelta 2007 on olemassa Euroopan neuvoston ja parlamentin päätös, jonka mukaan rinnakkaiset ja täydentävät hoidot, joista on tutkimusnäyttöä tai kokemuksellista näyttöä, tulee ottaa mukaan kansalliseen terveydenhoitojärjestelmäämme.
Suomi on tässä suhteessa hyvin takapajuinen maa, jossa viranomaiset ovat toimineet asiassa EU-päätöksen vastaisesti. EU:n päätökset yksinkertaisesti velvoittavat meitä.
– Suomessa puhutaan puoskaroinnista, jos potilaita hoidetaan erilaisella ruokavaliolla tai erilaisilla lääkkeillä kuin terveysviranomaiset suosittelevat. Suomessa useat lääkärit ovat saaneet jopa huomautuksia käyttäessään potilaiden hoidossa rinnakkaisia tai täydentäviä hoitoja, vaikka ovat toimineet edellä mainitun EU-päätöksen mukaisesti, Taija sanoo.

Ashwagandhasta apua stressiin

Sompit ottavat hyvänä lääkkeettömänä esimerkkinä intialaisen ashwagandha-kasvia sisältävän valmisteen, jota he ovat käyttäneet menestyksellisesti stressistä, väsymyksestä ja uupumuksesta poteville.
Jani ihmettelee, miksi monet lääkärit pelottelevat kolesterolin vaarallisuudesta ja kuinka elimistön oma kolesterolituotanto pitäisi laskea mahdollisimman alas.
– Kolesteroli on terveydelle tarpeellinen, kehon stressihormonien ja stressinsietokyvyn tuottamisen lähtöaine. Kolesterolia tarvitaan siis stressin hallinnassa. Monilla on haasteita jaksaa kiireisessä arjessa, koska yhteiskuntamme on aika vaativa. Masentuneita ja uupuneita hoidetaan perinteisesti yleensä ainoastaan masennuslääkkeillä, vaikka ravintolisäpuolella on olemassa myös runsaasti tehokkaita lääkkeettömiä keinoja.
– Vastaan klinikallamme lääkkeettömästä hoidosta ja suosittelen ashwagandhan ohella stressioireisiin myös ruusunjuurta, C-vitamiinia, B-vitamiineja ja ubikinonia, jotka ovat tärkeitä mm. stressin hallinnassa ja yleisten energiatasojen ja virkeän aivotoiminnan kannalta.
– Olen huomannut työssäni, että ei-lääkkeellisillä keinoilla asiakkaiden stressinsietokapasiteetti kasvaa. Ashwagandhasta on todettu lukuisissa laadukkaissa tutkimuksissa, että sillä on elimistöön monella tavalla positiivinen ja tasapainottava vaikutus.
Taija Sompilla on myös henkilökohtaista kokemusta.
– Jos en olisi itse huomannut minulle sopivan ruokavalion ja sitä tukevien ravintolisien positiivisista vaikutuksista, en voisi niitä suositella potilaillenikaan.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Amplia Klinikka, Jani Somppi, stressi, Taija Somppi

Kommentit

Oma kommentti