Tie terveyteen käy suoliston kautta

tomaatit lautasella_th_by_piia_arnould_kuvaryhmäHelsingin ja Itä-Suomen yliopiston dosentti Heikki Korpela sanoo uusimpien tutkimusten osoittavan, että krooniset tulehdustaudit ovat merkittävästi lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Nykyihmisen kudokset tulehtuvat helposti ja melkein kaikilla suomalaisilla on piilevä tulehdus.

Suomalaisten suuri tulehdusstressi heijastuu myös ykköstyypin diabeteksen esiintymiseen. Suomessa diabeteksen ilmaantuvuus on maailman suurin ja se on 30 kertaa suurempi kuin Japanin Okinawalla.

American Journal of Pathology -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Okinawan ruokavalio ehkäisee diabeteksen syntymistä sammuttamalla elimistön tulehdustilaa, vaimentamalla tulehdussolujen ja solun mitokondrioiden happiradikaalien eritystä, vähentämällä rasvojen ja proteiinien hapettumista ja sokeroitumista sekä estämällä suolistobakteerien endotoksiinin tuotantoa.

Tulehdustautien asiantuntija, professori Charles Serhan Harvardin yliopistosta on todennut, että kroonisen tulehdustaudin, autoimmuunitaudin ja allergian syntymiseen tarvitaan taudille altistavat perintötekijät (geenit), suolen lisääntynyt läpäisevyys (vuotava suoli), heikentynyt immuunipuolustus ja useiden tulehdustekijöiden aiheuttama tulehdusstressi.

Nykyisen tautikäsityksen mukaan esimerkiksi ateroskleroosi ja sepelvaltimotauti ovat tulehdustauteja. Samoin diabetes, metabolinen oireyhtymä, liikalihavuus, nivelreuma, Crohnin tauti, atooppinen ihottuma, astma, keliakia, psoriasis, migreeni ja masennus ovat tulehdustauteja.

Tulehduksella monia syitä

Elimistön tulehdustilaa synnyttävät ja ylläpitävät mm. virus-, bakteeri- ja sieni-infektiot, ravinnon ja ympäristön allergeenit, kudoksen hapenpuute ja kudosvaurio, vatsaontelon rasvakudoksen tulehdus, runsas tupakointi ja alkoholin käyttö, hampaan ja sen tukikudosten tulehdukset, suolistobakteerien endotoksiinit, elimistön piilevät tulehduspesäkkeet, suoliston lisääntynyt läpäisevyys (vuotava suoli) ja heikentynyt immuunipuolustus sekä tulehdussoluja aktivoivat ravintotekijät.

Ravinnon rasvahapot säätelevät myös tulehduksen voimakkuutta. Esimerkiksi ravinnon omega-6-rasvahappojen liikasaanti ja samanaikainen omega-3-rasvahappojen puute suurentavat elimistön tulehdusstressiä lisäämällä tulehdusta kiihdyttävien kudoshormonien määrää.

Erilaiset tulehduksen syytekijät suurentavat tulehdusstressiä vahvistamalla toistensa tulehdusvaikutusta. Esimerkiksi viisi tärkeää tulehduksen syytekijää: runsas tupakointi, rasvakudoksen tulehdus, parodontiitti, vuotava suoli ja endotoksemia synnyttävät elimistössä pitkäaikaisen tulehdustilan. Ne lisäävät veren valkosolujen lukumäärää, aktivoivat tulehdussoluja erittämään tulehduksen välittäjäaineita ja happiradikaaleja sekä kiihdyttävät rasvojen, proteiinien ja DNA:n hapettumista ja sokeroitumista.

Ravinto sisältää monia tulehdussoluja aktivoivia rasvoja ja proteiineja. Ne synnyttävät aterian jälkeisen tulehdusreaktion ja happiradikaalien liikaerityksen.

Vatsaontelon sisäelinrasva synnyttää elimistössä kroonisen tulehdustilan. Sisäelinrasvan vaarallisuus riippuu rasvakudoksessa olevien tulehdussolujen lukumäärästä ja aktiivisuudesta. Mitä enemmän sisäelinrasva sisältää tulehdussoluja, sitä voimakkaampi tulehdusvaikutus syntyy. Esimerkiksi lihavan henkilön rasvakudoksen painosta lähes puolet voi olla tulehdussoluja.

Vatsaontelon rasvakudos ja sen tulehdussolut erittävät kymmeniä tulehduksen välittäjäaineita, rasvakudoshormoneita ja soluja vaurioittavia happiradikaaleja. Ne kohottavat verenpainetta, lisäävät veren hyytymistaipumusta, aiheuttavat sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriön ja edistävät maksan rasvoittumista.

Ylipaino ei aina haitaksi

Kaikki lihavat eivät kuitenkaan ole sairaita, eikä vyötärön ympärysmitta tai painoindeksi välttämättä kerro vyötärölihavuuden vaarallisuudesta. Lihavista aikuisista noin joka neljäs on terve, eikä heillä todeta lihavuuteen liittyviä aineenvaihduntahäiriöitä. Ylipainoisten hyvää terveyttä selittää parhaiten sisäelinrasvan vähäinen tulehdusreaktio.

Uudet tutkimukset osoittavat, että suoliston bakteereilla on hyvin tärkeä merkitys ihmisen terveydelle. Suolisto on ihmisen suurin ja tärkein immunologinen elin ja tie terveyteen ja hyvinvointiin käy suoliston kautta. Terve suolisto ja sen terveyttä edistävät bakteerit parantavat suoliston hyvinvointia ja vähentävät kroonisten tulehdustautien vaaraa. Terveen suoliston limakalvo muodostaa useita tulehdusta estäviä peptidiantibiootteja kuten defensiinejä. Nämä elimistön omat antibiootit estävät suolen limakalvon tulehdusta tuhoamalla limakalvon bakteereita.

Toisaalta sairas suolisto ja suoliston häiriintynyt bakteeritasapaino ovat yhteydessä moniin kroonisiin sairauksiin.

Antibiootit, lääkkeet, suolistoinfektiot, ympäristömyrkyt ja ravinnon hapettuneet ja sokeroituneet rasvat ja proteiinit edistävät suoliston epätasapainon syntymistä. Antibiootit ovat myrkkyä suoliston hyville bakteereille ja ne tappavat terveyttä edistävää bakteeristoa.

Suomessa määrätään vuosittain noin kolme miljoonaa antibioottikuuria, joista joka toinen voi olla turha. Antibioottien liiallinen käyttö voi laukaista antibioottiripulin ja antibioottien liiallinen käyttö altistaa myös Crohnin taudille.

Toisaalta ravintokuidun ja maitohappobakteerien riittävä saanti normalisoi suoliston hyvää bakteeriflooraa edistämällä terveyttä ylläpitävien bakteerien kasvua. Ravintokuiduista muodostuvat lyhytketjuiset rasvahapot sammuttavat suolen limakalvon tulehdusta ja vaimentavat suolen hapetusstressiä. Ravintokuitu ja probiootit vähentävät myös riskiä sairastua antibioottiripuliin. Ulosteensiirron on havaittu normalisoivan häiriintynyttä suolistoflooraa ja ulosteensiirtoa on käytetty uusiutuvan Clostridium difficile -bakteerin aiheuttaman antibioottiripulin hoitoon.

Vuotavaan suoleen liittyvät limakalvovauriot ovat hyvin yleisiä sekä kotieläimillä että ihmisillä. Olen patologina tutkinut sekä ihmisen että kotieläinten limakalvovaurioita ja käsitykseni mukaan limakalvovauriot ovat merkittävästi lisääntyneet 30 vuoden aikana.

Uudet tutkimukset tukevat käsitystä, että vuotava suoli altistaa monille tulehdustaudeille ja autoimmuunitaudeille. Vuotava suoli lisää elimistön tulehdusstressiä edistämällä ruoka-allergeenien, suolistomikrobien, suolen endotoksiinien ja haitallisten proteiinien kuten vehnän gliadiinin pääsyä suolen limakalvon läpi verenkiertoon.

Kun suolen limakalvoeste (tiivis liitos) vaurioituu, syntyy vuotava suoli. Tällöin suolen limakalvoon muodostuu hyvin pieniä reikiä ja suolen läpäisevyys lisääntyy. Vuotavaan suoleen liittyvät reiät voidaan todeta elektronimikroskoopilla ja/tai uudella tarkkuusmikroskoopilla, nanoskoopilla.

Tärkein suolen tiivistä liitosta vaurioittava tekijä on ohutsuolen tulehdus ja siihen liittyvä happiradikaalien liikaeritys ja limakalvon vaurio. Tulehduskipulääkkeiden, antibioottien, glukokortikoidien ja alkoholin runsas käyttö lisää myös suolen läpäisevyyttä vaurioittamalla suolen limakalvoa.

Terveys-Hymy 7-2016

Teksti:Heikki Korpela
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: krooninen tulehdustauti, suolisto

Kommentit

Oma kommentti