Timo tietää: ”Sain statiineista diabeteksen”

Timo Kaukonen kuuluu siihen yhä laajenevaan joukkoon, joka on heittänyt kolesterolin alentamiseen tarkoitetut statiinit peräseinään. Hän sanoo saaneensa statiineista ikuisen riesan eli kakkostyypin diabeteksen.

Mikkeliläisen Timo Kaukosen, 55, koholla oleva kolesteroli löytyi 20 vuotta sitten ihan sattumalta. Kokonaiskolesteroli oli peräti 8,6, kun suositusarvo on alle viiden.

Suvussa on varhaista kuolleisuutta, sillä Timon isä menehtyi vain 52-vuotiaana. Sitä ennen hänellä oli ollut jo kolme infarktia, mutta lopullinen kuolinsyy oli kuitenkin keuhkoveritulppa. Timon veli sai infarktin jo 44-vuotiaana ja kuoli kymmentä vuotta myöhemmin syöpään. Timo arvelee, että kummallakin oli myös korkea kolesteroli.

Kun Timon koholla oleva kolesteroli löydettiin, vielä tuolloin hänelle ei määrätty statiineja. Lääkäri Kati Myllymäki, joka sittemmin toimi Lääkäriliiton puheenjohtajana, totesi tiukasti, että nyt on saatava kolesteroliarvot alas ruokavaliolla.

– Hän oli hyvin suorasanainen. Hän näytti minulle valokuvia erään 38-vuotiaan naisen suonien sisäpuolelta ja kertoi samalla, kuinka rasva kertyy ja tukkii suonet. Tämä nainen oli sitten kuollutkin 38-vuotiaana. Kun muutin ruokavaliotani, kolesteroli tippui puolessa vuodessa viiteen.

Lääkärin määräys

Timo teki perusteellisen ruokavalion. Hän on koulutukseltaan koneteknikko ja ammatiltaan myyntiedustaja. Matkatöissä liikkuessaan hän ei ehtinyt syödä juuri muuta kuin lihapiirakkaa, makkaraa ja muuta rasvaista, mutta kun hän vaihtoi ne salaatteihin ja muuhun terveelliseen ruokaan, kolesteroliarvot pysyivät hyvinä aina vuosiin 2005–2006 asti.

Sitten vaihtui lääkäri, joka kiinnitti huomiota Timon koholla olevaan huonoon eli LDL-kolesteroliin. Kun tavoitearvo on alle kolmen, Timolla mittari näytti kolmea ja puolta.

– Hän vetosi sukuperintöön ja alkoi puhua statiineista siitäkin huolimatta, vaikka kokonaiskolesteroli oli viisi. Tilannetta seurattiin puolitoista vuotta. Tuolloin hyvä eli HDL-kolesteroli oli 1,55 eli selvästi yli yhden, joka on tavoitearvo. Haitalliset triglyseridit olivat hiukan koholla, kaksi ja puoli, kun niiden tavoitearvo on alle kahden.

– Vuonna 2007 lääkäri määräsi minulle statiinilääke Crestorin, ja aloin ottaa sitä 10 mg päivittäin. Arvot putosivatkin nopeasti: kokonaiskolesteroli tippui kolmeen ja taisi mennä sen allekin, LDL oli 1,6 ja triglyt 1,3. HDL pysyi yhden kieppeillä, mutta putosi jossakin vaiheessa sen alle. Statiini laski siis kaikkia kolesteroliarvoja, niin pahoja kuin hyviäkin.

Lopullinen niitti

Timo alkoi saada ikäviä sivuoireita jo ensimmäisen statiinilääkityksen myötä. Tuli lihasoireita, jomotusta ja kouristuksia jalkoihin polvesta alaspäin, mutta kun hän kertoi niistä, kukaan ei osannut tai halunnut sanoa, mistä ne johtuivat. Lopulta Crestor vaihdettiin vuonna 2010 päivittäiseen 20 mg atorvastatiiniin, koska Crestorin todettiin kohottaneen lihasheikkouteen viittaavia ck-arvoja.

Kun Timo oli syönyt Crestoria vuoden päivät, hänellä todettiin diabetes. Sitä ei ole yhdelläkään hänen lähisukulaisistaan ja hän sanoo olevansa sataprosenttisen varma, että diabeteksen aiheuttajana on statiinilääkitys.

– Paastosokeri on ollut pikkuisen koholla siitä lähtien eikä siihen tepsi edes lääkitys. Diabetesta yritetään hoitaa tableteilla. Olen hyvin pettynyt siihen, että sain ihan turhan takia sokeritaudin, josta en varmaan ikinä pääse eroon. En ole ikinä viinaakaan juonut niin paljon, että sitä voisi syyttää.

Kun Crestor vaihdettiin atorvastatiiniin, loikattiin samalla ojasta allikkoon. Timon sivuoireet lisääntyivät rajusti.

– Tuli rajuja lihaskouristuksia, unettomuutta ja jatkuvaa heräilyä öisin. Aamulla olo oli hirveän veltto ja saamaton, tuli myös iho-oireita ja kutinaa. Kun viime syksynä sain alkuyöstä oikein rajuja kouristuksia, lopetin kertaheitolla statiinien syömisen.

Paluu normaaliin

Timo kertoi lääkärille, ettei valitettavasti pysty enää syömään statiineja.

– Hän totesi vain, että seurataan kolesterolia ja määräsi uuden lääkkeen, Ezerolinin, joka hänen mukaansa ei vaikuta sisäelimiin vaan pelkästään suolistossa. Olen ottanut sitä yhden 10 mg tabletin päivittäin eikä siitä ole ollut mitään haittaa.

Timo otti statiineja viimeisen kerran lokakuun alussa. Ja voi erittäin hyvin.

– Nyt on aamulla ihan erilainen olo. Ei ole enää velttoutta ja vetämättömyyttä. Yöni saan nukuttua oikein hyvin: menen yleensä nukkumaan kymmenen uutisten jälkeen ja nukun kuin tukki puoli seitsemään. Yöuni on parantunut huomattavasti. Ei ole lihassärkyjä, ei kouristuksia, ei iho-oireita.

Statiineja Timo ei enää suostu syömään ja yrittää pitää kolesterolin ruokavaliolla kurissa.

– Statiinien aikana paino sitä paitsi nousi kymmenkunta kiloa, vaikka mikään ruokavaliossa ei muuttunut ja liikuin ihan yhtä aktiivisesti kuin ennenkin. Nyt jo syksyn aikana paino on tippunut viisi kiloa, joten siinäkin asiassa ollaan palaamassa normaalitilaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mikko Mäkeläinen

Terveys-Hymy 2-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: diabetes, kolesteroli, statiini

Kommentit

Oma kommentti