Toistuvat unihäiriöt katosivat

Ulla HaatainenUlla Haatainen alkoi kymmenkunta vuotta sitten kärsiä ylikierroksella käymisestä ja hankalista unihäiriöistä. Jos hän nukahti illalla, hän heräsi tunnin parin päästä ja valvoi loppuyön. Nyt nämä ongelmat ovat ohi ja sukulaisetkin kyselevät ihmeissään, mitä kummaa hän oikein syö.

Tuusulassa asuva Ulla Haatainen, 60, on ollut kuutisen vuotta Luontaistuntijat-ketjuun kuuluvassa liikkeessä luontaistuotemyyjänä Hyvinkäällä, mutta sitä ennen hän ehti työskennellä monenlaisissa paikoissa, jopa rakettitehtaassa.

– Olen aina ollut kiinnostunut luontaistuotteista, homeopatiasta ja pehmeämmistä hoitomuodoista kuin koululääketiede, hän kertoo.

Ullalla on aorttavika ja korkea verenpaine, jotka kuitenkin hoituvat lääkityksellä ja pysyvät oireettomina. Verisuonisairaudet iskivät vuosituhannen vaihteessa, kun hän teki stressaavaa työtä inventoijana. Vaikka pätkätyö kesti vain vuoden, se toi mukanaan monenlaista kremppaa.

– Minulla on lisäksi jo vuosia ollut sellainen taipumus, että rupean käymään ylikierroksilla, hän tunnustaa. – Aika ajoin tuli jaksoja, etten saanut nukuttua ollenkaan. Koko ajan piti tehdä jotakin.

Ullan perheeseen kuuluu kunnan töissä työskentelevän aviomiehen lisäksi kolme tytärtä ja yksi poika, joista nuorimmainen on enää kotona. Lasten ikähaitari vaihtelee 40 ja 22 vuoden välillä.

– Unihäiriöt alkoivat kymmenkunta vuotta sitten ja vuosien varrella ne vain pahenivat. Pahimmillaan heräsin nukahtamisen jälkeen jo yhden maissa ja valvoin loppuyön. Sain unilääkkeitä, jotka auttoivat sen verran, että pystyin nukkumaan kolme, neljä tuntia yhteen menoon, mutta sitten valvominen alkoi taas. Unilääkkeet myös arveluttivat, sillä pelkäsin tottuvani niihin sen verran pahasti, ettei hetken päästä enää olisi riittänyt mikään.

– Lääkäri kirjoitti minulle myös melatoniinia. Siitä olikin sen verran apua, että pystyin nukkumaan jopa kuuden tunnin jaksoja, mutta en halunnut ruveta käyttämään sitäkään, koska se kuitenkin on hormonivalmiste. Terveyskeskuslääkärit eivät sitä paitsi suostu määräämään melatoniinia vaan sitä varten on mentävä yksityislääkärille.

Sitten Ulla löysi mieleisensä valmisteen. Hän oli työnsä puolesta koulutettavana, kun hän sai kuulla pieksämäkeläisen Vitacom Pharman tuotteesta, jonka nimi on Stressgard. Se tuntui sopivan.

– Siitä on varmaan jo vuoden verran aikaa. Rupesin ottamaan kaksi kapselia iltaisin vähintään tunti ennen nukkumaan menoa, ja se alkoi tepsiä. Se tekee jännän levollisen ja stressittömän olon, jonka jälkeen nukkumaan menee mielellään. Nukun nykyään tosi hyvin. Stressgardista on ollut minulle selvää apua.

Ulla sanoo, että valmiste on myös nostanut hänen yleistä mielialaansa ja piristänyt tuntuvasti. Totta kai myös valvominen sinänsä masentaa ihmistä.

– Sukulaiseni kysyivät juuri hiljattain, mitä ihmettä minä syön ja mikä on minun salaisuuteni, kun olen niin iloinen ja pirteä.

– Tällä hetkellä en pelkää yhtään nukkumaan menoa eikä minulla ole minkäänlaisia unimurheita, Ulla toteaa tyytyväisenä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 10-2006

Teksti:Vitacom Pharma
Avainsanat: Stressgard, stressi, unettomuus, unihäiriöt

Kommentit

Oma kommentti