Tomaatti maistuu suomalaisille

Suomalainen popsii tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista eli reilut 11 kg vuosittain. Se ei kuitenkaan merkitse kuin kolme tomaattia viikkoa kohti, joten parantamisen varaa on. Tomaatilla on runsaasti terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Tomaatin punainen väri on peräisin lykopeeni-nimisestä yhdisteestä. Lykopeenia on myös vesimelonissa ja verigreipissä, mutta parhaiten sitä saa nimenomaan tomaatista. Lykopeeni antaa kasviksille väriä, mutta se suojaa myös ihmisen soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumiselta. Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tomaatin lykopeenilla on merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä. Lykopeenin lisäksi tomaatti sisältää A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on niukalti natriumia ja paljon kaliumia, minkä takia ne sopivat hyvin tasoittamaan myös korkeaa verenpainetta.

Teksti: Hymy
Avainsanat: tomaatti

Kommentit

Oma kommentti