Tomaatti päivässä pitää lääkärin loitolla

Tomaatista on tullut suomalaisten suosikkivihannes, sitä syödään 10,7 kiloa henkeä kohti vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa yhtä tomaattia joka kolmas päivä, mikä ei kuitenkaan ole kovin paljon, jos tomaatin kulutusta pohtii sen terveysvaikutusten kannalta. Tomaatin syöntiä kannaa lisätä, sillä näyttää siltä, että tomaatti päivässä pitää lääkärin loitolla.

Tomaatin terveysvaikutukset piilevät sen sisältämässä lykopeenissa, joka antaa tomaatille värin ja toimii ihmisen elimistössä vahvana antioksidanttina. Se suojaa soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Monien tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riski vähenee, jos lykopeenin määrä veressä on korkea. Lykopeeni auttaa myös ehkäisemään miesten yleisintä syöpäsairautta, eturauhassyöpää. Liian vähäinen lykopeenin saanti taas yhdistetään harmaakaihiin ja muistitoimintojen heikkenemiseen.

Tomaatti ei menetä ravintoarvoaan, vaikka sitä kuumentaa, keittää, paistaa, hauduttaa tai grillaa. Lykopeenikin imeytyy parhaiten kypsennetyistä, hienonnetuista tomaateista. Jääkaapissa tomaattia ei kuitenkaan pidä koskaan säilyttää, sillä jo 12 asteessa se menettää rakennettaan ja makuaan.

Teksti:Leena Kalliokoski
Avainsanat: eturauhassyöpä, harmaakaihi, lykopeeni, sydän- ja verisuonitaudit, tomaatti

Kommentit

Oma kommentti