Tomaattiuute edistää sydänterveyttä

Liikunnan lisääminen, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen ovat verenkiertoelimistön terveyden kannalta erittäin oleellisia asioita. Nyt listaan on lisätty tomaatti.

Yleisimpiin sydän- ja verisuonisairauksiin kuuluvat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt. Näiden riskitekijöitä ovat muun muassa perinnölliset tekijät, ravinnon rasvapitoisuus ja rasvan laatu.

Ikääntyessä riski sairastua kasvaa. Vaikka kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin on vähentynyt huomattavasti 70-luvulta lähtien, ne aiheuttavat edelleen vajaat puolet työikäisten kuolemista Suomessa.

Verenkiertoelimistön ongelmat näkyvät monilla arjessa ennen vakavampien sairauksien diagnostisointia ja puhkeamista. Iän lisääntyessä ääreisverenkierto heikkenee, sormet ja varpaat tuntuvat kylmiltä, vitaalisuus ja energisyys vähenevät ja yleisterveys heikkenee.

Suojaa sydäntaudeilta

Sydämen ja verisuonten terveyden edistämisessä ravitsemuksellisin keinoin on pyritty käyttämään keinoja, jotka parantavat veren rasva-arvoja, estävät LDL-kolesterolin hapettumista, edistävät sydämen toimintakykyä tai huolehtivat verenpaineesta.

– Edellä mainitut tekijät ovat erittäin tärkeitä ja kriittisiä sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä edistäviä funktioita. Tiedemiehet ovat pyrkineet pitkään etsimään jotain luontaista ja turvallista keinoa tukea verenkiertoa ja verisuoniston toimintaa, toteaa tohtori Dan Edwall.

Dan Edwall on väitellyt lääketieteen tohtoriksi solu- ja molekyylibiologiasta Karolinska Institutissa Tukholmassa.

– Niin sanotun välimerellisen ruokavalion, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, on todettu suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta. Välimerellisestä ruokavaliosta on tehty monia tutkimuksia, joissa on pyritty tunnistamaan terveyttä edistäviä ainesosia. Näiden ainesosien markkinointia ovat vaikeuttaneet tiukat eurooppalaiset tieteelliset vaatimukset tehosta. Nyt on löydetty uusi tuote, joka onnistuneesti täyttää kaikki nämä vaatimukset ja todistetusti edistää verenkiertoelimistön terveyttä, Edwall jatkaa.

Uusi keksintö tomaatista

Uutta innovaatiota kutsutaan WSTC:ksi  – Water-Soluble Tomato Consentrate – joka on vesiliukoinen tomaattiuute. Se ei sisällä rasvoja eikä lykopeenia. Fruitflow WSTC on erittäin monimutkainen, tomaatista patentoidulla menetelmällä valmistettu yhdiste, joka sisältää yli 30 vaikuttavaa ainetta, kuten esimerkiksi polyfenoleja.

Uute on hyvin tutkittu ja dokumentoitu. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on todennut, että WSTC:llä tehdyt kahdeksan tutkimusta osoittavat johdonmukaisesti uutteen ylläpitävän verihiutaleiden normaalia aggregaatiota.

– WSTC:n on todettu ylläpitävän verihiutaleiden normaalia käyttäytymistä ja edistävän näin tervettä verenkiertoa. Samaan johtopäätökseen on tullut myös EFSA, tohtori Edwall kertoo.

– Useat tutkimukset vahvistavat sen vähentävän verihyytymiä, jotka ovat seurausta verihiutaleiden kokkaroitumisesta, ikään kuin kiinnittymisestä toisiinsa. Valmiste siis ylläpitää tervettä verenkiertoa elimistössä. Se on ensimmäinen täysin luonnollinen tuote, jonka tehon ja toimivuuden tutkimukset ovat vahvistaneet. Tämän totesi myös Euroopan elintarviketurvallisuus virasto EFSA, joka on myöntänyt sille ensimmäisenä valmisteena ikioman, juuri sille kuuluvan terveysväitteen.

Kuva Skoy

Teksti: Hymy
Avainsanat: tomaatti, sydän, verenkierto, tomaattiuute

Kommentit

Oma kommentti