”Tosimieskin voi syödä keittoa!”

Miguel Vera pudotti kahdeksan kiloa kolmessa viikossa.Kun Terveys-Hymyn valokuvaaja Miguel Vera oli kuvannut lokakuun lehdessämme olleen jutun Anne Keskisen 21 kilon laihdutuksesta, hän päätti itsekin kokeilla. –  Isoa mahaa on raskasta kantaa, hän naureskelee.

Valokuvaaja Miguel Veran, 57, taival on sanalla sanoen värikäs. Chilen pääkaupungissa Santiagossa syntynyt Miguel lopetti koulunkäyntinsä vain 16-vuotiaana ja meni kuparikaivokseen töihin. Hänen lupaava kaivosmiehen uransa katkesi kuitenkin äkillisesti vuonna 1973, kun kenraali Auguste Pinochet teki vallankappauksen, jonka yhteydessä presidentti Salvador Allende sai surmansa.

– Se oli meidän perheellemme tiukka paikka, Miguel kertoo.

– Isäni toimi kaivosyhtiön henkilöstöpäällikkönä ja hänellä oli myös poliittinen asema. Hän oli Allenden miehiä. Isä joutui poliittisten mielipiteittensä vuoksi vankilaankin ja kun hän pääsi sieltä, hänelle annettiin 48 tuntia aikaa poistua maasta. Hänestä tehtiin persona non grata, ei-toivottu henkilö.

Miguelin vanhemmat olivat tuolloin viisissäkymmenissä. Miguel itse oli juuri täyttänyt 19, velipoika oli vuotta nuorempi ja pikkusisko neljäntoista.

– Suomeen päätyminen oli monien sattumien summa. En ole ihan selvillä itsekään, miksi me tulimme juuri Suomeen. Isä otti kuitenkin yhteyttä Suomen suurlähetystöön, jossa meidät otettiin vastaan. Ensin isä, sitten muu perhe. Ymmärtääkseni muita vaihtoehtoja ei ollut. Mukana hankkeessa oli myös pakolaisjärjestöjä.

Kylmä kulttuurishokki

Miguel ei tiennyt tuolloin Suomesta mitään muuta kuin sen, että se kuului Pohjoismaihin. Hän ei tiennyt ketään suomalaista nimeltä. Suurin kulttuurishokki oli tietysti kylmä ilmasto, mutta myös ruokapuoli tuotti hankaluuksia.

– Kaikkein järkyttävintä oli, kun makaronilaatikon kylkeen laitettiin puolukoita. Minä ajattelin, että ei nyt helvetissä, eikö jälkiruoka syödä eri lautaselta, Miguel nauraa.

Miguel alkoi Suomeen tultuaan opiskella kieltä, mutta kun siitä ei hänen omien sanojensa mukaan tullut yhtään mitään, hän meni Kirkkonummen Jorvaksessa sijaitsevaan LM Ericssonin puhelintehtaaseen töihin.

– Sen jälkeen muu perhe muutti Suomesta Algeriaan, missä he olivat jonkin aikaa. Minä jäin Suomeen, sillä olin saanut täältä jo kavereita ja viihdyin muutenkin hyvin.

Miguel siirtyi Helsingissä Wärtsilän telakalle töihin, ensin siivoojaksi, ja kun oppi vähän lisää kieltä, hän hakeutui Wärtsilän omaan ammattikouluun ja opiskeli levysepäksi. Hän oli töissä muun muassa Finnjetillä ja rakennustyömailla.

– Opiskelin koko ajan lisää kieltä, kunnes sain päähäni lähteä opiskelemaan valokuvauslaborantiksi. Valmistuin sieltä 1987, ja näin lähti valokuvaajan urani alkuun. Sitä on nyt jo jatkunut siis kohta 25 vuotta. Joten hyvin tässä lopulta kävi!

Aikamoinen temppu mieheltä, jolla ei Chilessä ollut edes omaa kameraa. Miguelin kuvia on julkaistu kaikissa suurissa suomalaislehdissä ja hän on ammattipiireissä hyvin arvostettu ja luotettava kuvaaja.

Miguel Veran vatsan ympärysmitta ennen laihtumistaan.”Paino pääsi nousemaan”

Miguel on toista kertaa naimisissa, suomalaisnaisen kanssa. Ensimmäisestä avioliitosta on 31-vuotias poika, joka on ehtinyt tehdä Miguelista jo isoisänkin. Nykyisestä liitosta hänellä on opettajavaimonsa kanssa kolme nuorta tytärtä, 21-, 19- ja 16-vuotiaat neitoset.

Miguel on siitä harvinainen 57-vuotias mies, ettei hänellä ole mitään reseptilääkitystä. Vain ”vartalonympärikiertäjälihas” eli vatsa on vuosien saatossa päässyt kasvamaan.

– Vaimo alkoi jo kiusoitella siitä, Miguel nauraa.

– En ollut lapsena tai nuorena ylipainoinen, kiloja alkoi tulla vasta kolmenkympin tienoilla. Miguel Vera pudotti kahdeksan kiloa kolmessa viikossa.Vaimon ruuat, paljon grillilihaa, olutta ja makkaraa, samoin suklaata – kaikki hyvä on maistunut. Mitään ihan ylivoimaista herkkua ei ole ollut, mutta määrä sen on tehnyt.

Miguel on yrittänyt laihduttaa ruokavaliota säätelemällä eli kotikonsteilla, mutta heikoin tuloksin. Hän myöntää avoimesti, ettei pysynyt aisoissa. Mutta sitten tuli tämän vuoden syyskuu, jolloin Miguel lähti Terveys-Hymyn keikalle ottamaan kuvia peräti 21 kiloa Easy Diet -systeemillä laihduttaneesta Anne Keskisestä.

– Rupesin kyselemään häneltä Easy Dietistä vähän tarkemmin, ja hän yllytti kokeilemaan. Aloitin kolmen viikon kuurin syyskuun loppupuolella, ja kun se oli päättynyt, painoa oli pudonnut kahdeksan kiloa. Olen siihen oikein tyytyväinen. Vatsa pieneni kummasti.

– Lopetin kaikenlaisen mässäilyn ja söin pelkästään Easy Diet -sarjaan kuuluvia smootheja ja pussikeittoja. Siinä sivussa söin salaatteja, vihanneksia ja pikkunälkään myös hedelmiä. Leipä ja peruna olivat kokonaan poissa, mitä nyt näkkileipää natustelin.

Salaatillakin selviää

Miguel myöntää, että alku oli kivikkoista. Ensimmäisellä viikolla iskivät mieliteot, mutta Miguel ylitti vastukset miehekkäästi. Tarvittiin vain kärsivällisyyttä, ja Miguel vakuuttaa, ettei edes pinna palanut kertaakaan.

– Alkuun pelkäsin, että voisi alkaa huimata, koska päivän kalorimäärä oli niin niukka, mutta mitään ongelmia ei tullut. Nukuinkin ihan hyvin. Aamulla otin ensimmäiseksi esimerkiksi hedelmäsmoothien, ja jos ennen lounasta iski nälkä, söin tomaatin. Lounaaksi söin keiton puolenpäivän maissa, kello 16 kieppeissä vuorossa oli salaatti ja vähän myöhemmin oli sitten toisen keiton vuoro. Siinä yhden päivän menu.

Paino alkoi pudota jo kolmen, neljän vuorokauden jälkeen. Ensinnä poistuivat nesteet, samoin turvotus, ja vähitellen olo alkoi tuntua entistä kevyemmältä.

– Aion jatkaa kuuria, mutta hiukan maltillisemmin, kun olen nyt oppinut tajuamaan, mitä syö ja mitä ei. Ja että salaatillakin pärjää.

Miguelin naisväki on tukenut ja kannustanut perheenpäätä voimallisesti. Mutta jossain kulkee hänenkin rajansa.

– He haluaisivat, että lähtisin heidän kanssaan kuntosalille, jotta saisin edes vähän liikuntaa, mutta se ei onnistu. En tykkää salilla käymisestä. En halua olla niin tehokas! Mieluummin kävelen vaikka metsässä tai missä vaan.

Miguel suosittelee Easy Diet -kuuria kaikille pömppövatsansa kanssa kamppaileville miehenpuolikkaille.

– Jos mahasysteemi on päässyt paisumaan, tämä auttaa. Ja tosimies voi syödä keittoakin!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 12-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, ylipaino, paino, ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti