Tulehdukset katosivat

Tiina RikalaKouvolan ammattikorkeakoulussa vaatesuunnittelijaksi opiskeleva Tiina Rikala on saanut kaksi eri kertaa luontaistuotteista suuren avun vaivoihinsa.

– 16-vuotiaana rupesivat hiukset putoamaan päästä ja 18-vuotiaana jouduin ikävään virtsatietulehduskierteeseen, nyt parikymppinen Tiina kertoo.

Ähtäristä kotoisin olevalla Tiina Rikalalla, 20, on jo toinen vuosi menossa kouvolalaisessa opinahjossaan. Ammattikorkean vaatesuunnittelijalinja on nelivuotinen. Tiina ei usko löytävänsä Kouvolasta koulutustaan vastaavaa työtä, ja niinpä myös oman firman perustaminen kiehtoo.

Tiinan kertoo vaatesuunnittelijan ammatin olleen hänen haaveensa jo pikkutytöstä asti. Barbileikeissäkin hän oli muotisuunnittelija, joka puki malleja. Tiinan vanhemmilla on Ähtärissä puualan yritys ja hänellä on kaksi sisarta. Tiina opiskeli ensimmäisen vuotensa Jurvassa, mutta vaihtoi sitten Kouvolaan, missä myös poikaystävä opiskelee.

– Kun olin 16-vuotias, hiukseni ulottuivat yli olkapäiden, Tiina kertoo. – Sitten hiukseni alkoivat yhtäkkiä tippua ilman mitään näkyvää syytä. Suihkun jälkeen lattialla oli kasoittain hiuksiani, ja niitä oli niin paljon, että äitikin huolestui.

Kampaaja suositteli Tiinaa hieromaan päivittäin päänahkaan rauhoittavaa valmistetta, mutta parin kuukauden kuurin jälkeen käännettä parempaan ei ollut tullut. Kampaaja neuvoi seuraavana keinonaan Tiinaa leikkaamaan hiuksensa polkkatukaksi, sillä hänen mukaansa Tiinan päänahka ei kestänyt pitkien hiusten painoa. Niin Tiinasta tuli polkkatukkatyttö, mutta hiusten putoileminen jatkui entisenlaisena.

– Päätin silloin kääntyä luontaistuotekaupan yhteydessä toimivan homeopaatin puoleen, Tiina kertoo. – Luontaistuotteet olivat jo tätä ennen olleet ensisijainen hoitomuotoni kaikissa pikkuvaivoissa kuten flunssissa, joista selvisin auringonkukkahattu-uutteen ja C-vitamiinin avulla.

– Homeopaatti määräsi minulle homeopaattisen valmisteen lisäksi GLA+E jättihelokin siemenöljykapseleita sekä sinkkiä ja magnesiumia. Sekin oli Fenno Naturan tuote, nimeltään Vahva Mg + Zn. Noin kahden kuukauden kuluttua hiusten tippuminen loppui ja uutta hiusta alkoi kasvaa lujaa vauhtia. Muutos oli todella huomattava, sillä olin menettänyt puolet hiuksistani. Uusi kasvu oli niin vauhdikasta, että hiuksissani pystyi näkemään kaksi erillistä latvustoa.

18-vuotiaana Tiina joutui ikävään virtsatietulehduskierteeseen. Tulehduksia saattoi olla kuusikin kappaletta vuodessa ja ne kestivät aina vähintään viikon. Seurasi antibioottikuuri toisensa jälkeen, kunnes Tiinan lääkäri lopulta päätyi suosittelemaan estolääkityksen aloittamista.

– Jouduin syömään koko ajan antibiootteja, mikä ei miellyttänyt minua yhtään, Tiina toteaa. – Toisinaan niiden seurauksena oli myös hiivatulehdus. Olin suorastaan epätoivoinen, sillä tiesin antibioottien menettävän ajan myötä tehonsa. Mitä tekisin 10 tai 20 vuoden kuluttua? Eiväthän antibiootit katkaise kierrettä vaan ne hoitavat vain pelkät oireet. Lopulta päätin lähteä taas hakemaan apua homeopaatin luota.

– Sain häneltä homeopaattisen valmisteen lisäksi ohjeen ruveta syömään Karpalo Strong -valmistetta sekä C-vitamiinia. Aloitin tämän kuurin välittömästi ensimmäisten oireitten ilmaannuttua, jolloin tulehdus ei vielä ollut päässyt valloilleen. Noin puolen vuoden kuluttua kierre oli katkennut.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Jukka Kuusisto

Terveys-Hymy 2-2004

Teksti:Fenno Natura
Avainsanat: helokkiöljy, hiuspohjan ongelmat, karpalo, virtsatievaivat

Kommentit

Oma kommentti