”Tuli pirteyttä, voimaa ja puhtia”

Eine TalvioEine Talviolle kertyi syksyllä hiukan liikaa painoa, hän tunsi itsensä väsyneeksi ja vetämättömäksi. Ystävättären avulla Eine laittoi pari pientä juttua uusiksi, ja johan alkoi tapahtua.

Eine Talvio, 52, työskentelee Jyväskylän kaupungilla kodinhoitajana. Hän hoitelee vanhuksia ja pitkäaikaissairaita. Työt eivät siis lopu kesken, ja joskus niitä tuntuu olevan liikaakin. Työ on kaksivuorotyötä, ja nykyisissä kuvioissaan Eine on vaikuttanut jo 22 vuotta. Kodinhoitajaksi hän valmistui 30 vuotta sitten.

Eine on kotoisin Tuusniemeltä Kuopion kupeesta, mutta asuu nykyään Jyväskylän lähellä Säynätsalossa. Eine on ollut jo lähes parikymmentä vuotta naimisissa Eero Talvion, 72, kanssa, ja pariskunnalla on kaksi lasta, 17-vuotias tytär ja 15-vuotias poika. Atk-ohjelmoijana elämäntyönsä tehneellä Eerolla on ensimmäisestä avioliitostaan kolme lasta.

– Työ on raskasta, mutta on otettava aina vain päivä kerrallaan ja asiat asioina. Elämässä täytyy pelata avoimilla korteilla, muuten ei pärjää. Jeesus on elämäni Herra, rukoilemme puolisoni kanssa päivittäin ja luemme Sanaa, se on elämän voimavara. Myös musiikki on tärkeää, sillä laulamme seurakunnan kirkkokuorossa, missä me muuten aikoinaan tapasimmekin.

Eine kertoo olleensa koko ikänsä hyvin terve nainen. Mitään reseptilääkitystä ei ole. Vain suonikohjut kiusasivat hetken verran, mutta nekin menivät tukisukilla ohi. Syksyn tullen hän alkoi kuitenkin huolestua tilanteestaan.

– Oli väsymystä, ja painoa oli kertynyt vähän liikaa, joten tiedostin, ettei kaikki ollut kunnossa. Olin kuullut omaa hoitolaitosta pitävältä ystävättäreltäni Kaarina Krogerukselta jo pari vuotta aiemmin Pascoen pH-balance -nimisestä tuotteesta ja kokeilinkin sitä hetken verran, mutta silloin minulla ei vielä ollut asiaan tarvittavaa pitkäjänteistä suhtautumista. Nyt päätin, että oli tehtävä jotakin.

Mittaustulokset paranivat

Eine kävi ystävättärensä hoitolaitoksessa ja kertoi murheistaan. Samalla häneltä mitattiin muun muassa elimistön pH-arvo ja paljon muutakin. Kaarina Krogerus neuvoi Eineä laittamaan ravintoasioitaan hiukan uusiksi, suositteli liikkumista ja ennen kaikkea hän suositteli Pascoen pH-balance -kuurin uudestaan aloittamista. Kun tätä juttua tehtiin, Eine oli nauttinut puolentoista kuukauden ajan joka aamu lasillisen pH-balance -juomaa. Eikä suinkaan tuloksetta!

– Laihduin jo ensimmäisen neljän viikon aikana tasan 10 kiloa, hän nauraa.

– Muutin pikkuisen ruokavaliota ja samalla aloitin kevyen liikunnan, mutta en siltikään aivan hirveästi liikkunut. Ruokavaliomuutokset olivat hyvin pieniä, koska meillä kotimaiset marjat ja hedelmät ovat kuuluneet ruokavalioon jo aikaisemmin. Ruokavalioon tuli kuitenkin lisää salaatteja ja kasviksia.

Nyt kun Einelle on tehty uusia mittauksia, elimistön pH-tasapaino on korjaantunut selvästi. Yksi syy painonpudotukseen on myös lisääntynyt liikunta. Eine kertoo nauttineensa syksystä ja loppuvuoden keleistä, eikä edes pimeys haitannut häntä.

– Tavoitteenani on pudottaa vielä toiset kymmenen kiloa sopivassa tahdissa, nyt jatkossa 1–2 kg viikkovauhtia. Särkyjä tai kolotuksia ei ole ilmaantunut. Väsymys ja vetämättömyys ovat kokonaan kadonneet.

Eine hämmästelee myös pH-balancen nopeaa toimivuutta.

– Olin ehtinyt käyttää sitä vain pari viikkoa, kun huomasin minuun virtaavan energian, joka sai liikkeelle. Voimia tuli jostakin niin paljon, että lähdin ulos lenkille, vaikka takana olisi ollut rankka työpäivä. Tämä on vaikuttanut joka tasolla ja ainakin minun keholleni se sopii. Nukun yönikin todella hyvin.

Turhat kalorit pois

Omaa hoitolaitostaan Jyväskylässä pitävä Kaarina Krogerus on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja opiskelee parhaillaan ravintoasioita. Hän on lymfaterapeutti, otsoniterapeutti ja myös jalkojen hoidon ammattilainen.

– Aloitin oman hoitolan pitämisen jo vuonna 1999, ja olen nyt vuodesta 2008 työskennellyt siellä kokoaikaisesti.

Eine tuli syksyllä kahden ystävättärensä kanssa viettämään naisten iltaa Kaarinan luokse. He halusivat lyhyehkön terveysluennon, ja Kaarina teki työtä käskettyä.

– Tein kaikille kehon koostumusmittaukset. Einen kohdalla tilanne oli niin huolestuttava, että hiukan pelästyin koko asiaa. Kun Eine antoi luvan, totesin hänelle suoraan, että jos hän ei nyt tee itselleen jotakin, hän sairastuu.

Ravinnosta otettiin pois pullat, mössötykset ja kaikki turhat kalorit.

– Hiilareita vähennettiin selvästi, mutta ei alettu karppaamaan. Aamuliikunnaksi suosittelin 15–20 minuutin reipasta kävelyä niin, että aineenvaihdunta saadaan vauhtiin. Hyvin tärkeää on myös pH-balancen osuus, mikä ei vielä sinänsä riitä, sillä koko ruokavaliota täytyy muuttaa emäksisemmän suuntaan, jotta saadaan hyviä tuloksia.

Kaarina Krogerus on sekä mielissään että huvittunut Einen nopeasta muodonmuutoksesta pienempään suuntaan.

– Kymmenen kiloa neljässä viikossa, se on ihan totta! Tosin kysyin Eineltä, oliko hänellä hiukan liian kova tahti, mutta toisaalta hän teki kaiken hyvin turvallisesti. Nesteet lähtivät tietysti ensimmäiseksi, mutta kaiken kaikkiaan Eine on huomannut hyvin pienten asioiden voivan vaikuttavan aika lailla.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Petteri Kivimäki

Terveys-Hymy 1-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: ph-arvo, ruokavalio, väsymys, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti