Tunnistatko ruusufinnin?

Ruusufinni eli rosacea on krooninen ihotauti, josta tuhannet suomalaiset kärsivät tietämättään.

Punoitusta ja näppyjä aiheuttavaa ihosairautta hoidetaan usein väärin. Hoitamattomana ruusufinni voi edetä vaihe vaiheelta lisääntyviin oireisiin kuten aknea muistuttaviin näppylöihin ja silmäoireisiin. Parantavaa hoitokeinoa ruusufinniin ei ole, mutta sen oireita voi lieventää tehokkaasti.

Suurin osa suomalaisista naisista tunnistaa couperosa-ihon, mutta ei tiedä, että kyseessä ovat itse asiassa ruusufinni-nimisen ihosairauden lievät oireet. Ruusufinnin lievimmistä oireista kuten pysyvästä punoituksesta iholla sekä laajentuneista pintaverisuonista kärsii jopa 10 prosenttia suomalaisista.

Tavallisesti ruusufinni ilmenee punoituksena ja näppylöinä poskissa, nenässä, otsassa ja leuassa sekä laajentuneina pinnallisina verisuonina.

– Ruusufinnin tunnistamista vaikeuttavat useat seikat. Moni pitää punoitusta ja katkenneita verisuonia vain kosmetiikkayritysten tyypittelemän couperosa-ihon aiheuttamina ja yrittää peittää niitä meikeillä. Punoitus ilmaantuu jaksoittaisesti, jolloin monet luulevat niiden johtuvan ärsytysherkkyydestä kosmetiikkaa tai pesuaineita kohtaan. Toisaalta ruusufinnin aiheuttamat näpyt sekoitetaan usein hormonaalisiin näppyihin tai akneen, kertoo ihotautilääkäri Tapio Rantanen Ihopisteestä.

Kortisoni pahasta

Ruusufinnin sekoittaminen muihin punoitusta aiheuttaviin ihosairauksiin johtaa usein myös väärään hoitoon ja oireiden pahenemiseen. Esimerkiksi kortisonivoiteet, joita käytetään useiden ihosairauksien hoitoon, ohentavat ihoa ja näin ollen punoitus voimistuu entisestään. Kortisonivoide voi myös lisätä näppyjä, sillä ne vaimentavat elimistön omaa vastustuskykyä mikrobi-infektioita vastaan.

– Jos epäilee ruusufinniä, kannattaa diagnoosi varmistaa ihotautilääkärillä tai kokeilla reseptivapaata lääkevoidetta oireisiin. Ruusufinnin aiheuttaman punoituksen ja näppylöiden hoitoon käytetään kahta apteekista saatavaa lääkevoidetta: lääkärin määräyksellä saatavaa atselaiinihappo-voidetta ja reseptivapaata metronidatsolivoidetta, Rantanen kertoo.

Jos lääkevoiteet eivät tehoa, voidaan ruusufinniä hoitaa sisäisillä antibiooteilla ja vaikeammissa tapauksissa A-vitamiinijohdoksella. Näkyviä pintaverisuonia hoidetaan puolestaan laserilla.

– Monet hoitavat ruusufinniä couperosa-iholle tarkoitetuilla tuotteilla, jotka ovat kosmeettisista tuotteista ruusufinnille parhaimpia. Kuitenkin ulkoisista hoitokeinoista ainoastaan lääkevoiteella estetään oireiden paheneminen. Lääkevoiteen käyttö on myös edullisempaa verrattuna moniin kosmetiikkapuolen tuotteisiin.

Tuntematon tauti

Yksilöllisiä ulkoisia tekijöitä, jotka saattavat pahentaa ruusufinnin oireita, ovat aurinko, emotionaaliset tekijät, äärimmäiset ilmasto-olosuhteet kuten kuuma sää tai paukkupakkanen, fyysinen rasitus, alkoholi ja sauna. Rantasen mukaan kaikkia tekijöitä ei automaattisesti kannata välttää. Itseään tarkkailemalla voi huomata mikä pahentaa oireita.

Varsinaista taudin aiheuttajaa ei tunneta, mutta erinäisiä pahentavia tekijöitä on olemassa: auringon UV-säteily, emotionaaliset tekijät ja vääränlaiset ihonhoitotuotteet.

Taudin tuloksellinen hoito onnistuu, kun hoitokeinot on valittu oireiden ja vaikeusasteen mukaan. Ruusufinni voidaan jakaa neljään eri alatyyppiin, joiden avulla pyritään helpottamaan taudin tunnistamista ja oikean hoidon valintaa. Alatyypit voivat esiintyä erikseen tai yhdistelminä samanaikaisesti.

Teksti: Hymy
Avainsanat: ruusufinni

Kommentit

Oma kommentti