Tupakointi on ehdottomasti lopetettava raskausaikana!

Hannu VierolaErikoislääkäri Hannu Vierola on kirjoittanut tuhdin tietopaketin tupakan naisille aiheuttamista vaaroista.

– Jos nainen haluaa 35-vuotiaana näyttää 45-vuotiaalta, paras keino on ruveta polttamaan aski tupakkaa päivässä 15-vuotiaana, Vierola toteaa ironisesti.

Iisalmelainen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola on näkyvämpiä ja räväkämpiä tupakoinnin vastustajia maassamme. Hän on saanut työssään nähdä tupakoinnin aiheuttamia sairauksia riittämiin. Paljon on vuosien varrella tapahtunut edistystä, mutta paljon on vielä tehtävää. Tupakan vaarallisuutta ei ymmärretä ajoissa.

– Metsästyksestä, kauneudenhoidosta ja puutarhanhoidosta löytyy kirjastosta kymmeniä kirjoja, mutta tupakasta ja naisesta löytyy vain yksi ja ainoa kirja, Vierola huokaa.

– Soisin sen jaettavaksi ilmaispainoksena jokaiseen suomalaiseen kotiin, mutta eihän näin tapahdu. Kauppojen mainokset löytävät paremmin perille.

Vierolan kirjoittama tupakkakirja Pysy nuorena – elä kauemmin – tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja on yli 300-sivuinen tietopaketti tupakoinnin aiheuttamista vaaratekijöistä. Kirjassa kerrotaan suorasukaisesti ja uusimpiin tutkimustuloksiin nojautuen, mitä kaikkea tupakka aiheuttaa naissukupuolelle. Teksti on hiuksia nostattavaa.

– Jos alle 10-vuotias lapsi, olipa hän sitten tyttö tai poika, polttaa yhden ainoan savukkeen, hän tuplaa riskinsä ruveta säännölliseksi tupakoitsijaksi myöhemmän elämänsä aikana. Jos vanhemmat huomaavat, että oma tai naapurin lapsi on ruvennut tupakoimaan, kyseessä on hätätilanne, johon on syytä heti hälyttää nopean toiminnan joukot. Lapsi on saatava kaikin keinoin, vaikka lahjomalla, luopumaan tupakanpoltosta heti alkumetreillä. Lähetän myös selkeän viestin rippikoulujen suuntaan: kyllä suomalaisen nuoren Cooperin testiksi voisi ottaa tupakointikiellon ja tupakoimattomuuden rippikoululeirillä. Tupakoivat saisivat tarvittaessa nikotiinipurukumeja leirin aikana.

– Vanhemmat ovat huolissaan lapsensa turvallisuudesta, joten on aika surkuhupaisaa, että he kirjoittavat rippikoululeiriä varten luvan, jossa  antavat lapsensa tupakoida. Se on tavallaan lupatodistus lapsen myöhempään keuhkosyöpään ja kymmeneen muuhun mahdolliseen syöpään. Vanhemmat eivät näytä tajuavan, kuinka suuren riskin he ottavat!

Vierola sanoo, että ihmisten  riskien arviointi on muutenkin hämmästyttävän huonoa. Kauhistellaan grillituotteiden, perunalastujen ja virvoitusjuomien sisältämiä vähäisiä lisäaineita tai työkalujen bentseenivaaroja, mutta samalla pistetään ohimennen tupakka huuleen.

– Jokainen tupakasta vedetty henkonen sisältää satoja kertoja enemmän pienhiukkasia verrattuna Helsingin Mannerheimintiellä kävelyyn ruuhka-aikana. Tupakassa on 55 karsinogeenia ja 4 000 muuta ainetta, jotka jäävät vaikuttamaan keuhkoputkiin ja lisäävät syöpäriskiä. Joka toinen teini-iässä säännöllisen tupakoinnin aloittanut nuori kuolee ennenaikaisesti tupakkatautiin, ja keskimääräinen eliniän lyheneminen on kahdeksan vuotta.  Halvin tapa saada lisää elinvuosia on jättää tupakat R-kioskin hyllylle.

– Nuoruusvuosina terveysasioita on vaikea saada perille. Onneksi kouluissa on terveystieto tullut pakolliseksi aineeksi. Toivottavasti määrärahat riittävät, että jokaiseen kyläkouluunkin saadaan koulutettu ihminen antamaan terveystietoa. Nuoria kannattaa muistuttaa erään englantilaisrouvan mietteistä: hän totesi aloittaneensa aikoinaan tupakoinnin näyttääkseen ikäistään vanhemmalta, ja nyt, 30 vuoden jälkeen, hän totesi onnistuneensa täydellisesti.

Vierola sanoo tupakoimattomuuden onneksi leviävän myönteisenä trendinä nuorten keskuudessa. Erään australialaistutkimuksen mukaan internetin keskustelupalstoilla kaikkein eniten yhteydenottoja saavat sellaiset nuoret, jotka eivät tupakoi. Vierola toteaa tupakoimattomuuden oikein hyväksi kumppanin valintakriteeriksi.

– Tupakka hampaissa kulkeva tyttö tai poika on myös epäesteettinen näky.

– Etenkin naisten kannattaisi ajatella tätä puolta kadulla kulkiessaan. Savuttomuus on sex appeal -juttu. Tupakkaa on kautta aikojen myyty seksin ja erilaisten uskomusten avulla, mutta totuus on, että tupakointi on seksikästä vain tupakkamainoksissa. Tupakointi vanhentaa naista huomattavasti, ja yhdessä runsaan auringon oton kanssa ryppyjen määrä peräti kymmenkertaistuu. Jos siis haluaa ryppyiseksi ennen aikojaan, niin tupakka suuhun ja aurinkoa ottamaan, Vierola pudottelee.

– Viime kesänä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ihmisillä, joilla runsas tupakointi näkyy kasvojen ryppyinä, havaitaan sama ilmiö myös keuhkoissa, eli he saavat keuhkoahtaumataudin herkemmin. Jos siis tupakoitsija huomaa, että ryppyjä alkaa ilmaantua, se merkitsee samalla hätähuutoa keuhkoista. Ihossa on niinsanottua kimmokudosta, kuten keuhkoputkienkin seinämissä, ja sitä tupakansavu tuhoaa. Puolet kaikista tupakoitsijoista sairastuu keuhkoahtaumatautiin.

Hannu Vierola sanoo, että sauhuttelun lopettaminen kannattaa aina, vielä eläkeiässä ja sydänveritulpan iskettyäkin. Ensimmäisen sydänveritulpan jälkeen tupakoinnin lopettaneen elinikä kaksinkertaistuu tilastollisesti ja uuden tulpan riski vähenee puoleen.

Diabeetikkojen verisuonet vanhenevat nopeammin, ja tupakointi jouduttaa prosessia. Yhdenkään diabeetikon ei tulisi polttaa tupakkaa. Diabeetikolle tupakointi on Vierolan mukaan sama kuin hyppäisi 100 km kiitävästä autosta ojaan ilman suojuksia.

Vierola laittaa järjestykseen myös niin sanotut kevytsavukkeet, joita hänen mielestään ei ole olemassakaan. Niitä imetään keuhkoihin tavallisia savukkeita tehokkaammin, jolloin ne tunkeutuvat etenkin naisten keuhkoputkiin, jotka ovat pienempiä kuin miehillä. Kaikki haitalliset aineet pesiytyvät keuhkoputkiin ja lisäävät syöpäriskiä.

– Moni luulee myös, että sikarien poltto olisi jotenkin turvallisempaa, mutta todellisuudessa kurkku- ja keuhkosyöpäriskit kymmenkertaistuvat, vaikka ei vetäisi yhtään henkisavua. Etenkin kurkkusyöpä vaanii niitä, jotka polttavat sikareita, mutta eivät savukkeita.

Koska Hannu Vierola on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, hänen sydäntään lähellä ovat raskaana olevat naiset ja pienten vauvojen äidit.

– Minulla on viesti kaikille lasta suunnitteleville, että jos haluatte lapsenne syntyvän ja kasvavan terveenä, tupakointi on ehdottomasti lopetettava odotusaikana. Raskauden aikana ei pitäisi vetää henkostakaan. Vaikka odottava äiti polttaisi päivässä vain 2–3 savuketta, sikiö saa häkää melkein koko vuorokaudeksi, sillä yhden savukkeen aiheuttama häkäkaasu pysyy sikiön veressä seitsemän tuntia. Äidin verestä se häipyy nopeammin. Senkin jälkeen, kun äiti on tumpannut, sikiö istuu vielä pitkään tupakalla. Yhden savukkeen polttamisen jälkeen homma on sama kuin äiti viipyisi huonosti lämmitetyssä savusaunassa kaksi tuntia, mutta sikiö jätetään sinne seitsemäksi tunniksi häkään.

– Kun aikoinaan elimme puskissa, luontoäiti kehitti raskauspahoinvoinnin, joka esti äitiä syömästä vaarallisia kasviksia tai pilaantunutta ruokaa, mikä suojasi sikiötä. Nykynaisen pitäisi ymmärtää, että jos aamupuuro tai kahvi eivät maistu, silloin ei pitäisi sytyttää savukettakaan.

Vierola esittelee myös uusia tuloksia sikiön maku- ja hajuaistista.

– Molemmat aistit muodostuvat jo esiraskauden puolivälissä. On todettu, että ne sikiöt, jotka altistuvat äidin tupakansavulle, ryhtyvät herkemmin myöhemmin käyttämään huumeita, alkoholia ja tupakoimaan. Jos äiti ei polta raskauden aikana, hänen vauvansa soittaa myöhemmin pianoa, pelaa koripalloa, golfia ja tennistä paljon paremmin. Lapsesta tulee myös pitempi, hän oppii nopeammin lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan ja hänestä tulee keskittymiskykyisempi. Myös häiriökäyttäytymistä on vähemmän. Odottavan äidin tupakointi lisää lapsen yliaktiivisuuden riskin kolminkertaiseksi.

– Vaikka vauva syntyykin kolmekiloisena, tupakka on saattanut vaurioittaa sikiön keuhkoja tai aivoja. Tupakoinnin aiheuttamat vauriot, kuten astmariski tai keskushermostovauriot, eivät välttämättä näy syntymäpainossa tai raskauden aikana tehdyssä ultraäänitutkimuksessa. Olisi ihanne, että äidit lopettaisivat tupakanpolton jo pari kuukautta ennen raskauden alkamista.

– On kummallista, että koirien ja ravihevosten jalostuksessa hedelmöittymishetki katsotaan hyvinkin tarkasti, mutta ihminen, luomakunnan kruunu, ottaa suuria riskejä. Rakastaminen ja vanhempien huolenpito synnytyksen jälkeen muokkaavat pikkuisesta terveen aikuisen. Tupakoimattomuus raskauden aikana on tärkeä osa tätä välittämistä ja huolenpitoa.

Hannu Vierola on tyytyväinen siitä, että nikotiinipurukumit ja -laastarit saatiin kauppoihin.

– Tupakasta olisi syytä päästä eroon heti alkuraskauden aikana, silloin edut sekä äidille että lapselle ovat suurimmat. Jos haluaa vauvan keuhkoputkien välttyvän tupakkavaurioilta, on lopetettava ennen 13. raskausviikkoa. Sikiön aivojen kannalta lopettaminen olisi tapahduttava ennen 23. raskausviikkoa, koska tuolloin hermosolujen kasvu moninkertaistuu.

– Nikotiinipurkan ja -laastarin haittavaikutukset sikiölle ovat minimaaliset, sillä niissä on nikotiinia puolta vähemmän kuin esimerkiksi Marlborossa, mutta tupakan karsinogeenit ja muut haitta-aineet puuttuvat nikotiinipurukumista.

Hannu Vierolalla on pari sanaa myös nuuskasta ja urheilusta.

– Vähäinenkin tupakointi vaikuttaa urheilusuoritusta heikentävästi jo alle 20-vuotiaana, ja sama koskee nuuskaa. Onneksi tytöt käyttävät sitä Suomessa hyvin vähän. Nuuskan takia pulssi hakkaa ja verenpaine nousee, sairasteluja ilmenee useammin, ja nuuskan käyttäjillä on todettu myös selkävaivoja enemmän kuin niillä, jotka eivät tupakoi. Nuuskan käyttäjillä myös ruhjeet ja kolhut paranevat muita hitaammin.

Vierola muistuttaa, että tupakoinnissa on kyse terveyden lisäksi myös rahasta.

– Jos aloittaa tupakoinnin 15-vuotiaana ja polttaa koko ikänsä, savuna ilmaan palaa helposti vähintään 50 000 euroa, jolla saa kaksi uutta autoa tai maaseudulla omakotitalon. Itse tapaan ehdottaa tupakoiville vanhemmille, kun he saapuvat ensimmäistä kertaa ultraääneen, että entäpä jos lopetatte ja haette niillä rahoilla Saksasta vaihtomersun tai -volvon. Se viesti on purrut aika monta kertaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera ja Vierolan Albumi

Teksti: Hymy
Avainsanat: alkuraskaus, esiraskaus, nikotiinilaastari, nikotiinipurukumi, raskaus, sikiö, tupakoinnin lopetaminen

Kommentit

Oma kommentti