Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola on syvästi huolissaan odottavien äitien tupakoinnista. – Raskaana olevista äideistä tupakoi Suomessa 16 prosenttia eli peräti joka kuudes. Se on valitettavasti yhtä paljon kuin 1980-luvun lopulla.
Suomessa akateemisista äideistä 3,4 prosenttia tupakoi ja vähän koulutetuista 22 prosenttia. Ero on siis huomattava. Valkolakkisille ei tupakka maistu. Raskaudenaikainen tupakointi on 70 prosenttia vähäisempää kunnissa, joissa yliopistokoulutetun väestön osuus on suurin, vaikka naisella itsellään olisi alempi koulutus. Sosiaalinen paine ehkäisee äidin tupakointia.
Kaikista synnyttäjistä 42 prosenttia lopettaa tupakoinnin raskauden aikana ennen synnytystä. Suurin murhe on, että alle 20-vuotiaista joka toinen tupakoi raskauden alussa, mutta heistä vain joka kolmas lopetti tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.
– On käsittämätöntä, ettei Terveydenhuolto ole saanut raskaustupakointia kuriin. Jos tupakointiin puututtaisiin yhtä tehokkaasti kuin raskausdiabeteksen seulontaan ja hoitoon, äitien tupakointi loppuisi puolessa vuodessa, gynekologi Hannu Vierola väittää.
Riskejä riittää
Syöpäyhdistyksen Odotuksen onnea tupakoinnin tuskaa -tutkimuksen mukaan äideillä on harhakäsityksiä tupakoinnin vaarallisuudesta. Tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvan stressin luullaan olevan tupakointia haitallisempaa sikiöille tai että vauvan syntyminen pienipainoisempana tupakoinnin seurauksena olisi hyödyllisempää kuin tupakoinnin lopettaminen.
– Järjetöntä. Fakta on, että tupakkaäidin raskauteen ja synnytykseen liittyy paljon enemmän riskejä kuten sikiön hapenpuute, istukan irtoaminen ja verenvuodot, Vierola jatkaa.
Neuvolan terveystiedon on oltava selkeää faktaa tupakansavun sikiövaikutuksista.
– Äidin tupakointi lisää lapsen ADHD:n, käytös- ja oppimishäiriöiden ja karsastuksen vaaraa. Tupakointi lisää myös sikiön epämuodostumia pienentäen aivoja, keuhkoja ja munuaisia. Pituuskin lyhenee tupakoimalla 1–2 senttiä. Tehokkain keino ehkäistä lapsen astmaa ja kätkytkuolemaa on olla tupakoimatta raskauden aikana.
Haluatko huippu-urheilijan?
Jos haluaa lapsestaan huippu-urheilijan, professorin tai opettajan, äidin ei tule polttaa raskauden aikana. Lyhyt nikotiinikorvaushoito raskauden alussa on sallittua nikotiinipurukumilla tai -suusuihkeella, mutta laastaria ei suositella.
– Tupakoivat äidit ovat haluttomia kokeilemaan nikotiinihoitoa, vaikka nikotiinipurukumia saa kaupasta yhtä helposti kuin tupakkaa. Olenkin sanonut, että odottavan äidin ja isänkin kannattaa asioida Halpa-Hallissa, koska siellä ei myydä tupakkaa. Terveydenhoitajan vuorovaikutustaidoilla on ratkaiseva merkitys. Isän mukanaolo tupakoinnin lopettamisessa on tärkeää.
Pikkuiset-nukkesarjan käyttö neuvolassa auttaa konkretisoimaan tupakoinnin sikiöriskejä tupakoivalle äidille. Laatikosta löytyy aivan oikean vauvan tuntuiset sikiönuket yhdeksästä aina 28 raskausviikkoon. Nuori äiti havahtuu: vatsassani on tämmöinen ihan oikea ihmisolento – miksi tupakoin tai käytän alkoholia?
Höyry on huonoa
Hannu Vierola sanoo, että sähkötupakka on pelkästään keino jatkaa nikotiiniriippuvuutta ja tupakointia eikä sitä voi suositella odottavalle äidille.
– Sähkösavuke toimii kuin hengittäisi höyrystynyttä auton tuulilasin pesunestettä, joka kiehuu kattilassa keittiön hellalla, hän varoittelee.
– Ei tarvise olla lääkäri ymmärtääkseen, ettei moista höyryä kannata vetää omiin keuhkoihin – vauvasta nyt puhumattakaan.
Raskaudenaikaisista makunautinnoista ei tarvitse luopua. Suklaan syöminenkin raskauden aikana laskee verenpainetta. Tupakoivia äitejä tulee kannustaa liikkumaan.
– Vähäinenkin päivittäinen liikunta vähentää nikotiinin vieroitusoireita ja auttaa eroon tupakasta. On osattava räätälöity motivointi. Menkää salille, kävelkää, jumpatkaa, mutta älkää tupakoiko.
Vierolalla on kerrottavanaan myös hätkähdyttävä tutkimustulos tupakoinnin vaaroista, jotka voivat hypätä sukupolven yli.
– Isoäidin tupakoinnin seuraukset saattavat periytyä ilmaantuen lastenlasten kohonneena astmaan sairastavuutena ja poikasikiön alentuneena syntymäpainona. Mummon tupakointi siis lisää lastenlasten astmavaaraa, vaikka oma äiti ei olisi tupakoinut!
Neuvoja neuvolasta
Tiedemaailma ihmettelee myös, miksei tupakointiin liittyvää sikiön epämuodostumavaaraa käytetä neuvoloiden terveysvalistuksessa. Neuvoloissa tulisi olla kirjallista materiaalia tupakoinnin sikiöhaitoista ja nikotiinikorvaushoidon toteuttamisesta.
– Alkuraskauden ensimmäisellä lääkäri-ja terveydenhoitajakäynnillä on ratkaiseva merkitys. Neuvolasuositusten mukainen lääkärin tekemä laaja terveystarkastus on vasta kahdeksannellatoista raskausviikolla, ja nykyohjeistuksen mukaan runsaasti tupakoiva äiti lähetetään vasta tällöin äitiyspoliklinikalle.
Vahinko sikiön keuhkoihin ja aivoihin on jo tapahtunut. Suosituksia tulisi muuttaa niin, että tupakoiva äiti kohtaa aiheesta kiinnostuneen lääkärin tai terveydenhoitajan heti alkuraskaudessa äitiyspoliklinikalla tai neuvolassa.
– Ultraäänihoitajatkin kannattaisi kouluttaa uusimpaan tietoon tupakoinnin sikiöhaitoista. Ultraäänitutkimus on kaikkein paras hetki näyttää äidille ne vauvan elimet, joihin tupakka pahiten vaikuttaa – kuten aivot ja keuhkot.
Nikotiinikorvaushoito ennen raskautta olisi saatava myös Kela-korvauksen piiriin raskautta suunnitteleville naisille.
– Jokaiseen neuvolaan tulisi hankkia uloshengityksen häkäpitoisuutta mittaava häkämittari. Näin saataisiin jotakin kättä pitempää vauvojen auttamiseksi, Hannu Vierola vaatii.
Teksti Reijo Ikävalko
Asiantuntija Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola
Kuvat Om-arkisto
Terveys-Hymy 2-2015
Kommentit
Oma kommentti