TV-julkkis Janne Antin: ”Laihduin 15 kiloa!”

Teeveestä tuttu Janne Antin ei ole vielä päättänyt, mikä hänestä tulee isona, mutta viime aikoina hän on kuitenkin ollut kovasti pienenemään päin. – Uusien elämäntapojeni vuoksi kilot ovat pysyneet kurissa!


Pietarsaaressa syntynyt ja Kauniaisissa asuva Janne Antin, 42, tunnetaan muun muassa televisiosta matkaohjelmien vetäjänä, matkaoppaana ja kohdepäällikkönä sekä juontajana. Hän on hankkinut myös hiusstylistin ja kampaajan ammatin.

Jannella oli aiemmin kaksi omaa kampaamoakin, joista toinen oli Rovaniemellä asti. Hän myi kampaamot ulkomaille muuton takia, ja nykyään hän tekee kampaajan töitä enää lähinnä ystävilleen ja tutuilleen kotikäynteinä.

Muuhun kiireisellä yrittäjällä ei ole enää aikaa. Suunnitteilla on, että lähitulevaisuudessa hän avaisi oman liikkeen pääkaupunkiseudulle, mutta hanke on vasta ideointi- ja suunnitteluvaiheessa.

– Olen tehnyt paljon erilaisia töitä nuoruusvuosista asti, hän selvittää innostuneena.

– Olen ollut hotelli- ja ravintola-alalla, kaupan töissä, kauneusalalla sekä matkailun ja viihteen ympyröissä. Yritykseni on vasta vuoden vanha, joten odotan innolla, mitä kaikkea mukavaa sen tiimoilta kehittyy.

Matkalla maailmalla

Kaikkia mielenkiintoisia tulevaisuuden suunnitelmia Janne ei halua kuitenkaan tässä paljastaa.

– Yrityksen toimeenkuva on laaja ja siihen kuuluvat vahvasti matkailu, asuminen ja ohjelmatoimiston pyörittäminen. Paljon se vaatii ajallisesti, mutta paljon se myös vastapainoksi antaa, ja nautin joka hetkestä, tätä nykyä sinkkuna viihtyvä Janne toteaa.

Janne on juuri kotiutunut aurinkoisesta ja ylellisestä Dubaista matkanjohtajan tehtävistä. Se on hänelle hyvin mieluisaa työtä.

– Ajauduin matkaoppaan työtehtäviin sattumalta Lontoossa jo vuonna 1996. Olen työskennellyt monissa eri maissa: Dubaissa olen asunutkin aikaisemmin ja olen ollut siellä myös töissä matkanjohtajana, mutta tutuksi ovat tulleet Englannin lisäksi myös Turkki, Egypti, Bulgaria, Marokko, Hollanti ja Ruotsi.

Janne ei tiedä erikoisen sukunimensä alkuperää. Joko se on lyhennys Antinpojasta tai sitten hänen sukujuurensa ulottuvat peräti Ranskaan asti, isoäidin kertoman mukaan, jolloin sukunimi lausuttaisiin ”Antään”.  Heittomerkkiä nimessä ei kuitenkaan ole, joten nimi saattaa kuitenkin olla peruspohjalaista alkuperää.

– Pienenä poikana minusta piti tulla muotisuunnittelija. Suvussa on taiteellisia piirteitä, ja muun muassa äitini on erittäin taiteellinen. Hän piirtää ja tekee käsitöitä. Itsekin suunnittelen yritykseni mainoksia.

”Näin kuvia itsestäni”

Kun Janne vajaat kaksi vuotta sitten tuli työkomennukselta Bulgariasta Suomeen, missä kuvattiin suuren suosion saavuttanutta TV-sarjaa Matkaoppaat, hän havaitsi vartalonympärikiertäjälihaksensa laajentuneen. Kiloja oli tullut turhan paljon lisää, ja kauhistusta lisäsivät Jannen käsiin osuneet valokuvat itsestään. Telkkarin kuvat vahvistivat asian.

– Järkytyin kuvista todella paljon. Minulla on aina ollut ylipainoa. Olen ollut pienestä saakka pulska poika, vaikka olen liikkunut paljon. Lapsena harrastuksiini kuului kilpatanssia, ja kahdeksan vuotta uin kilpaa. Omassa ikäluokassani olin alle 12-vuotiaiden poikien Suomen Siniviitta -uinneissa hopealla 50 metrin selkäuinnissa, Janne kertoo.

Ajan kuluessa uintiharrastus kuitenkin jäi osittain taka-alalle, kun tuli muita aktiviteetteja ja intressejä. Saadakseen kiloja katoamaan Janne rupesi jälleen urheilemaan kovasti.

– Kävin salilla, body pumpissa ja uimassa, mutta ei näillä peruskeinoilla saavutettu haluamiani nopeita tuloksia, se oli hidas prosessi, eikä lopputulos ollut mitä odotin. Lihakset kiinteytyivät, mutta paino ei pudonnut odotusten mukaisesti.

Noihin aikoihin Jannesta oli aikakauslehdissä aika paljon isoja henkilöhaastatteluja.

– Usein minusta tehdyn jutun viereisellä sivulla oli Leaderin Easy Dietin suuri mainos. Se alkoi jo naurattaa. En ole koskaan ollut minkäänlaisella dieetillä ja olen aiemmin ollut sitä mieltä, että dieetit ovat vain niitä ihmisiä varten, jotka huijaavat hetken itseään ja lihovat sitten takaisin entisiin mittoihinsa.

Kohtalonyhteys

Janne arvioi jälkikäteen, että hänellä oli Bulgariasta Suomeen kotiuduttuaan ylipainoa noin 20 kiloa. Ylimääräisiä kiloja oli kertynyt syömällä väärin eli hiilihydraatteja oli liikaa muun muassa pullassa, kakuissa, riisissä ja perunassa. Alkoholi ei ole koskaan Jannelle juuri maistunut, joten siitä ainakaan ei voi kilojen kertymistä syyttää. Janne toteaakin nuoruuden bilehilevuosien olevan takana.

– Lopulta kohtalonyhteys meikäläisen ja Easy Dietin mainosten välillä johti hyvään ja hedelmälliseen yhteistyöhön, ja lopputulokset ovat nähtävissä. Sain valistusta perinpohjin Easy Diet -tuotteista, mutta olin edelleen hyvin epäluuloinen.

Jannen käsitykset ovat tänä päivänä kokemusten perusteella aivan erilaiset.

– Olen erittäin tyytyväinen heidän tuotteisiinsa. Olin aiemmin sitä mieltä, että tämä on niitä diibadaabajuttuja. Easy Dietin ja Leaderin väki kuitenkin ehdotti, että testaisin heidän tuotteitaan ja totesin lopulta, että miksipä ei. Ruvetaan testaamaan, sillähän se selviää. Tällöin elettiin viime vuoden alkusyksyä.

Janne aloitti Easy Dietin pussikeitoilla ja pirtelöillä. Alkumetreillä patukat eivät vielä olleet mukana, ne tulivat vasta myöhemmässä vaiheessa.

– Suosikiksi nousi kananmakuinen keitto, joka on edelleenkin ykkösenä keitoista. Myös puurot ovat maukkaita, ja pirtelöistä suklaan ja aprikoosin makuiset tuotteet ovat mieleeni.

Toinen elämänmuutos

Jannen tempaus sattui toisenkin suuren elämänmuutoksen aikoihin, sillä hän muutti juuri silloin nykyiseen asuntoonsa. Kaapit olivat tuolloin tyhjillään, ja alkuun Janne täytti ne pelkästään Easy Diet -tuotteilla. Hän teki vahvan päätöksen olla ostamatta uuteen kotiinsa mitään lihottavia ruokia, jotta houkutuksia herkutteluun ei tulisi.

– Olin juuri silloin ollut ohjelmaisäntänä laivayhtiön palveluksessa Itämeren aalloilla, jonka takia kotonani oli runsaasti suklaarasioita sun muita herkkuja, mutta en avannut niistä yhtäkään pakettia. Tein tiukan sopimuksen itseni kanssa siitä, että mikäli lähden tekemään tätä, teen sen kunnolla tai en ollenkaan.

Ensimmäiset päivät olivat vaikeita, mutta sen jälkeen kaikki alkoi sujua. Hankalinta oli ehkä se, ettei ollut mitään pureskeltavaa, oli vain erilaisten nestemäisten ruoka-ainesten nauttimista.

– Onnekseni Leaderilta osattiin neuvoa ammattitaitoisesti, että kannattaa pureskelun tuskan yllättäessä rouskutella vaikkapa hasselpähkinöitä, sillä niissä on hyviä rasvoja eikä juurikaan hiilareita eikä yhtään sokeria. Tämä oli tärkeä vinkki minulle. Lisäksi otin heidän suositustensa mukaisesti aamuisin kalanmaksaöljyä ja vitamiineja.

Janne eli ensimmäiset kaksi viikkoa pelkkien Easy Diet -tuotteiden voimalla, mutta hän vakuuttaa, ettei edes pinna kiristynyt.

– Saavutin ketoositilan nopeasti, jo neljän vuorokauden kuluttua, ja silloin huomasin, kuinka kilot alkoivat paeta kropastani. Ensimmäisellä viikolla putosi neljä kiloa, toisella samoin ja jo tässä vaiheessa vaatteet alkoivat lepattaa. Vaatekokoni muuttui pienempään ja ostin ilolla uusia istuvia vaatteita. Oli ilo tehdä ostoksia kun vaatteita löytyi, varsinkin minun kokoani.

Parempaa elämää

Janne on iloinen kevyemmästä elopainostaan, mutta ainakin yhtä iloinen hän on siitä, että laihtumisen myötä hän on pystynyt muuttamaan kokonaan ruokailutottumuksiaan. Hän sanoo opettaneensa itsensä syömään terveellisemmin: poissa ovat pullat, karkit ja limonadit sekä muut sokeripitoiset herkut. Janne luopui jopa päivittäisestä 1,5–2 litran maidon ryystämisestäkin. Hiilihydraatit ovat niin ikään pannassa.

– Jääkaapissa on kananmunia, salaattia, vähähiilarisia tuotteita, mutta ei mitään ylimääräistä kuten makkaraa. Kanaa, lihaa ja kalaa voin syödä, koska niiden hiilaripitoisuus on erittäin alhainen, joten nautin niitä silloin tällöin vaihtelun vuoksi pussikeittojen ja muiden Easy Diet -tuotteiden ohella. Totta kai olen toisinaan myös retkahtanut, mutta olen ratkaissut asian niin, että minulla on kerran viikossa hiilaripäivä, jolloin voin nauttia esimerkiksi hampurilaisesta, jos siltä tuntuu.

Sille linjalle Janne ei tosiaankaan lähde, että kieltäisi itseltään aivan kaiken. Välillä saa nauttia asioista, mutta vain kerran viikossa! Uusia suunnitelmiakin on jo ilmassa.

– Tulevaan kesän mennessä tavoitteena on saada vielä 10 kiloa pois. Tämänkin jälkeen miestä jää vielä ihan riittävästi jäljelle, hän viisastelee.

– Kun aloitin, painoin vajaat 120 kg, ja nyt paino on tippunut 15 kiloa, joten vieläkin on varaa laihtua. Pituutta minulla on 186 cm. Tähän asti pudottamani paino tuntuu ihan joka paikassa: kaikki on kevyempää, enää ei ole väsymyksen nousuja ja laskuja, ja kun menen vaatekauppaan, vaatteet mahtuvat päälleni. Enää ei näy lantiomakkaroita.

Uusille elämän ruokailutottumusten muuttajille Jannella on yksinkertainen resepti.

– Oma päätös laihduttamiseen on tultava sinulta itseltäsi, sitä on haluttava itse. On tehtävä päätös elämänrytmin ja ruokailutapojen muuttamisesta. Näin elää paljon paremman elämän, usko pois!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 2-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, ylipaino, painonpudotus

Kommentit

Oma kommentti