Tyrni poikkeaa muista kotimaisista marjoista siinä suhteessa, että sen hedelmälihassa on huomattava määrä öljyä. Suomalaistutkimuksissa on myös ensimmäistä kertaa maailmassa havaittu, että tyrniöljy edistää flavonoidien imeytymistä ja hyväksikäytettävyyttä elimistössä. Terveysvaikutusten arvellaan myös säilyvän tyrnissä paremmin kuin missään muussa marjassa.
Tyrni tunnetaan muun muassa C- ja E-vitamiinien, arvokkaiden rasvahappojen ja karotenoidien lähteenä. Se sisältää myös erityislaatuista flavonoidia, isoramnetiinia, jolla tiedetään olevan sydänterveyttä edistäviä ominaisuuksia. Kansainvälisissä tutkimuksissa tyrnin flavonoidien on havaittu ylläpitävän sydänlihaksen terveyttä muun muassa edistämällä sydämen verenkiertoa ja suojaamalla sydänlihaksen soluja. Tyrnin flavonoidien on todettu myös lievittävän rytmihäiriöiden oireita. Myös tyrnin immuniteettia tasapainottavasta vaikutuksesta on todisteita.
Tyrniä on käytetty perinteisessä tiibetiläisessä ja mongolilaisessa lääketieteessä jo vuosisatoja. Aasialaiset tutkijat ovatkin ihmetelleet, miksi länsimaissa tehdään jo kertaalleen idässä toteutetut tutkimukset uudestaan. Aasiassa käytetään hyväksi myös tyrnin lehdet, sillä niistä valmistetaan teetä. Tyrnin lehdet sisältävät runsaasti fenolisia yhdisteitä.
Valtaosa maailman tyrnisadosta kootaan Kiinassa. Tyrniä viljellään Suomessakin hyvin vaativissa oloissa ja maailman pohjoisin tyrniviljelmä on Kittilässä. On olemassa jo alustavia näyttöjä siitä, että pohjoisissa olosuhteissa tyrnin C- ja E-vitamiinipitoisuudet kohoavat entisestään.
Kommentit
Oma kommentti