Tyttöjen ja naisten tupakointi on yhä ongelma

TupakointiErikoislääkäri Hannu Vierola käy sitkeää taistelua tupakointia vastaan, mutta potilaitaan puolustaen. Hän näkee tupakan aiheuttamia vahinkoja työssään päivittäin. – Kaikkihan haluavat lopettaa, mutta rohkeutta puuttuu.

Iisalmelainen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola harmittelee, ettei tyttöjen, naisten ja odottavien äitien tupakointi Suomessa ole liikahtanut puoleen eikä toiseen.

– Se ei ole kehittynyt eikä vähentynyt mihinkään suuntaan. Se on edelleen ongelma. Uusimmat tiedot kertovat, että alle 20-vuotiaista lähes puolet polttaa. Erityinen huolenaihe on nuoret ensisynnyttäjät, jotka pitäisi saada lopettamaan ja mielellään jo ennen raskautta, jolloin on käytettävissä vielä kaikki keinot kuten varenikliini, nikotiinipurkka ja -laastarit.

Vierola pudistelee päätään, kun häneltä kysyy, miksi tilanne on yhä näin paha, vaikka valistusta on saatavilla mielin määrin ja tupakoinnin vaarat tiedetään.

– Sanopa se. Nykyään puhutaan paljon terveydenhuollon priorisoinnista ja ihmiset valittavat, ettei hoitoja saa, kun yhteiskunnalla ei ole rahaa. Kaikkein helpoin tapa priorisoida oma terveytensä on saneerata omat elintavat eli pitää liikkua, syödä oikein ja ennen kaikkea lopettaa tupakointi. Se on priorisointia.

Tupakkatieto kiinnostaa

Erikoislääkäri Vierola on tehnyt parhaansa tiedon levittämisessä tupakoinnin terveyshaitoista. Hän on kirjoittanut kirjat niin miesten kuin naistenkin tupakoinnista ja häneltä on ilmestynyt myös sarjakuvanomainen kirjanen nuorille pariskunnille, joille vauvan tulo on ajankohtainen asia.

– Kehä III:n ulkopuolella tehdyistä tietokirjoista ei vaan hirveästi puhuta, Vierola sivaltelee.

– Jos joku telkkarijulkkis olisi tehnyt kirjan ruohonleikkuusta, siitä kohistaisiin varmasti.

Ihan vailla huomiota Vierolankaan kirjat eivät ole menneet, sillä esimerkiksi hänen tytöille ja naisille tarkoitetusta Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja -teoksestaan on hiljattain otettu jo viides painos ja sitä on myyty Suomen oloissa erinomaiset 3 000 kappaletta. Aiemmin saman kirjan nimi oli Pysy nuorena – elä kauemmin, mutta nyt siitä on uusittu nimen ohella myös kansikuva ja tiedot on päivitetty.

– Kirja on saanut hyvän vastaanoton. Se on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille, opettajille, kouluille ja se otetaan käteen, kun yleensäkin tarvitaan tietoa tupakoinnin vaaroista. Isovanhemmat ovat ostaneet sitä lapsilleen.

Lopettaminen on ympäristöteko

Vierola sai alkusysäyksen ideaan Hapekasta odotusta -sarjakuvaan havainnosta, että Aku Ankka kelpasi usein synnytyssalissakin nuoren parin lukemistoksi vauvan syntymää odotellessa. Sarjakuva saattaa mennä paremmin perille kuin tietokirja. Hienot kuvat siihen piirsi Anne Muhonen. Teos on Suomen ensimmäinen elintapakorjaukseen tarkoitettu sarjakuvakirja. Se on jaettu kaikkiinn suomalaisiin neuvoloihin näytekirjaksi.

Hannu Vierola tietää, että nykynuoret ovat hyvin ympäristötietoisia. Hän kuitenkin arvelee, että hyvin harva nuori tietää tupakoinnin ympäristövaikutuksista.

– Nyt meikkaamistakin kehoitetaan karttamaan raskausaikana, vaikka näyttöä sen riskeistä ei ole olemassa. Tupakan sikiövaikutuksista on näyttöä sitäkin enemmän. Käyttäkää luomumeikkejä raskauden aikana, mutta ei alkoholia eikä tupakkaa, Hannu Vierola neuvoo.

– Jos valaanpoikaset tupakoisivat, Greenpeace olisi alkanut vastustaa tupakointia jo ajat sitten valaiden keuhkosyöpävaaran takia, Vierola lohkoo.

– Tupakan kuivatus tuhoaa köyhien maiden metsävaroja, ja tuotto menee kehitysmaasta pois suoraan tupakkateollisuuden taskuun. Suomessa vuosittain poltetuista 5 000 miljoonasta savukkeesta syntyy 275 tonnia tupakantumppeja.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Skoy

Terveys-Hymy 2-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: tupakointi, tupakka

Kommentit

Oma kommentti