Ubikinoni ehkäisee Alzheimerin tautia

Noin 100 000 suomalaista sairastaa Alzheimerin tautia, joka valitettavasti yleistyy sitä mukaa kun väestö vanhenee. Lääkehoito on tehotonta tähän tautiin. Sitä voidaan kuitenkin ehkäistä ja hoitaa vähähiilihydraattisen (vhh) ruokavalion, säännöllisen kuntoliikunnan ja synergisesti vaikuttavien ravintolisien avulla.

Espanjalaiset neurotieteilijät ovat juuri osoittaneet, että ubikinoni ehkäisee Alzheimerin taudille tunnusomaisten ß-amyloidipaakkujen kertymistä ja niiden haittavaikutuksia pieniin aivovaltimoihin. Paakut aiheuttavat kalkin kertymistä valtimoihin, jolloin suonet jäykistyvät ja ahtautuvat, ja verenkierto kärsii.

Ubikinoni on lupaava ravintolisä Alzheimerin taudin ehkäisyyn, päättelevät tutkijat arvostetussa PlosOne-lehdessä.

Ubikinoni on vitamiinin kaltainen aine, jota saadaan pieniä ruuasta määriä (3–5 mg päivässä) ja lisäksi maksa valmistaa sitä hiukan. Jotkin lääkkeet, kuten kolesterolia alentavat statiinit estävät kuitenkin maksaa tuottamasta ubikinonia, jolloin potilaille kehittyy vaje. Sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa tarvitaanh kuitenkin paljon suurempia annoksia, yleensä 100–300 mg päivässä, mitä on mahdotonta saada ruuasta. Tällöin tarvitaan ubikinonia purkista.

Monet mutkin ravintolisät ehkäisee tutkitusti Alzheimerin tautia ja jarruttavat sen kulkua. Tällaisia aivoja suojaavia ravintolisiä ovat muun muassa berberiini, D-vitamiini, E-EPA-kalaöljy, fosfoseriini ja karnosiini. Niillä on synerginen (toisiaan voimistava) yhteis- ja vuorovaikutus. Paras biologinen vaikutus saadaan, kun niihin liitetään vhh-ruokavalio ja säännöllinen kuntoliikunta. Tämänkaltaisilla lääkkeettömillä keinoilla saavutetaan parempia tuloksia kuin tehottomilla ja kalliilla lääkkeillä.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: Alzheimerin tauti, ubikinoni

Kommentit

Oma kommentti