Vitamiinin kaltaista ubikinonia on käytetty Japanissa lääkkeenä 1960-luvulta lähtien sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Pienillä annoksilla teho ei kuitenkaan ollut kovin hyvä, nyt suuremmat annokset ja mittavat tutkimukset osoittavat, että oikeilla jäljillä oltiin jo aikoinaan.
Ubikinoni on siitä erikoinen aine, että vaikka se on hyvin tärkeässä asemassa elimistön energian tuotannossa ja antioksidanttina, sen määrä alkaa vähentyä elimistössä yllättävän nuorena. Ubikinonitasot putoavat selkeästi jo kolmekymppisillä, nelikymppiset saavat ubikinonilisästä selvästi hyötyä ja 50–60-vuotiailla päivittäisestä ubikinonilisästä on jo merkittävää etua.
Kun ubikinoni tuli Suomen markkinoille ensiksi reseptilääkkeeksi 23 vuotta sitten, siitä oli olemassa kahta pitoisuutta, 10 mg ja 30 mg, joista jälkimmäistä käytettiin sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Myöhemmin ubikinonia on annettu samaan tarkoitukseen huomattavasti suurempia määriä, 200–300 mg, ja on saatu myös selkeästi parempia tuloksia.
Nykyään ubikinonia käytetään normaalilääkityksen tukena. Sitä on jo vuosikausia myyty meillä sekä apteekeissa että luontaistuotekaupoissa.
Suuri yhteenveto
Tuore meta-analyysi, joka on suuri yhteenveto kaikista merkittävistä ja hyvin tehdyistä ubikinonitutkimuksista, vahvistaa ubikinonin merkityksen sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Meta-analyysi koottiin kaikkiaan 13:sta suuresta tutkimuksesta, ja mukana oli seitsemän maata.
Sydämen vajaatoiminta tarkoittaa yksinkertaisesti sydämen pumppaustehon heikkenemistä. Sitä tapahtuu iän myötä ja se on kohtalaisen yleinen ongelma ikäihmisillä, mutta silloin, kun sitä esiintyy nuoremmilla, kyse on myös vakavasta sairaudesta. Jos suonet samanaikaisesti kalkkeutuvat, tilanne pahenee.
Meta-analyysin mukaan ubikinonista on todella huomattavaa hyötyä sydämen vajaatoiminnan yhteydessä, sillä se lisää sydämen pumppausvoimaa. Ubikinoni on sydämelle elintärkeä aine, sillä sitä esiintyy elimistössä kaikkein eniten juuri sydämessä.
Yleensä aina, kun sydämessä on jotakin vikaa, ubikinonitasot ovat laskeneet. Niinpä esimerkiksi Kööpenhaminen suurimmassa sairaalassa Rigshospitalissa on annettu ubikinonia kaikille sydänpotilaille rutiinisti jo yli 20 vuoden ajan.
Toivoa paremmasta
Valitettavasti Suomen lääkärikunta ei ole vielä ottanut ubikinonia sydämenasiakseen, mutta pientä toivoa paremmasta on olemassa. Lääkärilehdessä on ollut ubikinonista jo useita kirjoituksia. Hämeenlinnalainen lääkäri Ari Palomäki totesi omassa väitöskirjassaan, että mitä enemmän veressä on ubikinonia, sitä paremmin se suojaa kolesterolia hapettumiselta. Havainto on tärkeä, kun halutaan estää valtimoiden kovettumista tai verisuonten rasvoittumista.
Entä kuinka paljon ubikinonia pitäisi päivässä ottaa? Siihen meta-analyysikään ei anna selkeää vastausta, sillä siinä olevissa tutkimuksissa ubikinonia annettiin päivittäin 60–300 mg. Yleisesti kuitenkin suositellaan 200–300 mg päivittäisannosta, jos halutaan vaikutusta heikentyneen sydämen toimintaan. Terveillä määrät ovat tietysti pienemmät: 30 mg saattaa riittää 30–40-vuotiaille, mutta kun mittarissa alkaa olla 50 vuotta tai enemmän, 100 mg vuorokaudessa on paikallaan.
Ubikinoni on korvaamaton aine lihasten energiantuotannossa ja yleensäkin lihassolujen energiantuottannossa, mutta sen lisäksi se on tärkeä antioksidantti, joka suojaa muun muassa veren rasvoja ja kolesterolia hapettumiselta. Tällöin se estää kolesterolin muuttumisen haitalliseksi hapettuneeksi LDL-kolesteroliksi.
Hyvä työpari
Tässä yhteydessä kannattaa muistaa myös viime syksynä julkaistu merkittävä ruotsalainen Kisel-tutkimus, jossa Karoliinisen sairaalan ja Linköpingin yliopiston tutkijat seurasivat viisi vuotta yli 400 ruotsalaista 70–88-vuotiasta naista ja miestä. Tutkimus oli todella perusteellinen ja hyvin tehty. Siinä seurattiin tutkimusryhmän terveydentilaa heti tutkimuksen alkaessa, ja muun muassa sydämen toimintaa tutkittiin ja seurattiin tarkasti.
Koehenkilöille annettiin vuorokaudessa 200 mg ubikinonia ja 200 mikrogrammaa orgaanista seleeniä viiden vuoden ajan. Kun tutkimus valmistui, havaittiin, että ubikinonia ja seleeniä saaneella ryhmällä oli peräti 50 prosenttia alhaisempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin kuin niillä, jotka olivat viiden vuoden ajan saaneet pelkkää plaseboa eli tehottomia lumevalmisteita.
Kuolleisuuden pienenemisen ohella mitattiin ultraäänitutkimuksella myös koehenkilöiden sydämen toimintaa. Todettiin, että sydän toimi paremmin niillä, jotka olivat saaneet oikeita valmisteita. Näin osoitettiin todella selkeästi ja tehokkaasti ubikinonin ja seleenin vaikutus sydän- ja verisuonitautiperäiseen kuolleisuuteen ja nimen omaan siihen, että nämä valmisteet yhdessä pystyvät vähentämään sitä.
Ubikinoni ja seleeni ovat yhdessä hyvä työpari, koska ne vahvistavat toistensa toimintaa. Yksi seleenin selenoproteiineista pystyy lataamaan ubikinonia ikään kuin uudelleen käyttökuntoon, kun ubikinonia kuluu elimistössä. Toisaalta taas ubikinoni auttaa selenoproteiinia toimimaan, joten nämä aineet toimivat yhdessä tehokkaammin kuin erikseen.
Teksti: Reijo Ikävalko
Terveys-Hymy 2-13
tervehdys
Nykytutkimuksen mukaan Ubiqinol on Q10:n kehossa toimiva muoto.
Ubiquinon muuttuu vielä n. 30-40 vuotiailla Ubiqinoliksi, eli sen iän jälkeen pitää Q10 ottaa muodossa UBIQINOL.
Seppo Kinnunen
työterveyshuollon erikoislääkäri
kinnunenseppo@gmail.com