Ubikinoni pitää Ritvan iskussa

Ritva Loppi täyttää helmikuussa 78 vuotta, mutta ei suostu keskustelemaan eläkkeelle jäämisestä. Hän päinvastoin ihmettelee, kuinka huomattavasti nuoremmat rupeavat eläkeläisiksi.

Raahelainen luontaistuotekauppias Ritva Loppi, 77, on suomalaisen luontaistuotealan suuri vaikuttaja ja uranuurtaja, joka on ollut alalla pian 30 vuotta. Oma yritys, Luontaiskeskus Ritvan Yrtti, on ollut pystyssä jo 28 vuotta. Kaupassa on Ritvan lisäksi töissä kaksi muuta työntekijää.

– Innostus alalle lähti ihan omasta kiinnostuksesta, Ritva kertoo.

– Olen aina käyttänyt muutamaa valmistetta ja meidän perheessämme luontaistuotteita ovat syöneet kaikki. Raahessa oli vanha apteekki, ja apteekkarin tytär halusi minut hoitamaan heidän luonteistuoteosastoaan. Tein sitä työtä aikani ja opiskelin samalla koko ajan alaa, kunnes perustin oman yrityksen.

Ritva täyttää alkutalvesta 78 vuotta, mutta hänelle ikä on vain sarja numeroita. Hän häärää edelleen kaupassaan joka työpäivä aamukymmenestä iltaviiteen.

– Tämä on minulle elämäntyö ja samalla myös harrastus. Elämässä on hyvä olla kiinnekohtia, ja minulle tämä työ on ollut aina hyvin läheinen. Rakastan ihmisiä ja tykkään olla heidän parissaan. Tämä työ on minulle sekä huvi että hyöty.

Ritvan aviomies kuoli kymmenen vuotta sitten. Hän työskenteli Rautaruukilla piirustuskonttoripäällikkönä. Pariskunnalla on kaksi poikaa, ja seuraavaakin sukupolvea on jo kaksi kappaletta, sekä tyttö että poika. Yksikään jälkipolvesta ei kuitenkaan ole innostunut luontaistuotealasta joten aikanaan Ritva joutuu myymään putiikkinsa vieraalle. Mutta siihen on varmasti vielä aikaa.

Kauppias syö kuormasta

Ritva on ikäisekseen hämmästyttävän terve. Hän sanookin, ettei voi oikeastaan valittaa yhtään mistään. Ainoa reseptilääke on verenohennukseen tarkoitettu Marevan, joka taas johtuu siitä, että Ritvalta löydettiin miltei 25 vuotta sitten rutiinitarkastuksessa viallinen läppä sydämestä. Hän luonnehtii sitä synnynnäiseksi valuviaksi ja viisastelee, että pumppuun asennettu keinoläppä on vähän niin kuin tekojalka jollekin muulle.

– Hyvä että se aikoinaan löytyi. Eikä ole tekoläppä vauhtia yhtään hidastanut.

Koska Ritva on luontaistuotekauppias, hän käyttää luonnollisesti oman kauppansa valmisteita. Yksi tärkeimmistä on ubikinoni, joka hänen tapauksessaan tarkoittaa tanskalaisen Pharma Nordin Bio-Qinon Gold -nimistä valmistetta.

– Olen syönyt sitä jo kauan, mutta nyt tulin viime kesänä pitäneeksi sen suhteen paussia. Niin teen joskus muidenkin luontaistuotteiden kanssa. Hyvä ystäväni on lääkäri, ja tulin hänelle ihmetelleeksi, kun jalat alkoivat muuttua koko ajan raskaammiksi. Kansa sanoo, että jalat menevät maitohapoille.

Ritvan voimat alkoivat kerta kaikkiaan ehtyä ja jalkoihin tuli syvä uupumus.

– Ystäväni lääkäri kysyi heti, söinkö minä ubikinonia, jolloin jouduin vastaamaan, että kesän ajan olin ollut syömättä. Hän yllytti minua aloittamaan sen ottamisen uudestaan, ja niinpä olen siitä lähtien syönyt sitä yhden 100 mg kapselin päivittäin.

Vaikutus vain viikossa

Ritvan ubikinonikuuria ehti kestää vain runsaan viikon verran, kun vaikutukset alkoivat tuntua jaloissa.

– Ne kevenivät heti. Voimia alkoi tulla takaisin. Otan Bio-Qinonin nyt päivällä aina ruokailun yhteydessä. Ubikinoni on monella tavalla tärkeä valmiste, sillä se antaa lisää lihasvoimaa, on hyvä sydämelle, torjuu hengenahdistusta, vähentää väsymystä ja uupumusta ja pitää pirteänä. Sitähän tämän ikäinen ihminen tarvitsee.

Ubikinonin tuotto omassa elimistössä alkaa vähetä heti 20 ikävuoden jälkeen, ja kun sen tuotto heikkenee, seurauksena voi olla kaikenlaisia vaivoja.

– Ubikinoni on erityisen tärkeä kaikille kolesterolilääkkeitä syöville, sillä statiinit estävät ubikinonia elimistössä.

Ritva vakuuttaa, ettei hän enää ikinä pidä taukoa Bio-Qinonin kanssa. Ei enää edes kesäaikaan.

– Sitä on aina mukana. Nyt olen saanut omakohtaisesti havaita, kuinka tärkeä valmiste se minulle on. Ubikinoni pitää iskussa!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 1-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: uupumus, väsymys, ubikinoni

Kommentit

minäkin olen syönyt ubikinonia jo vuosikausia, uskon etten ihan turhaan.syön Tri Tolosen ubikinonia 50 mg.yhden kapselin päivässä . olen lyhytkasvuinen ja painan vähän alle 50 kg.ikää mulla on 58v. lievittää fibromyalgian oireitakin.pidän luontaislääkkeitä sopivana sapluunana oikean ruokavalion täydentäjänä .ei tarvi kulkea alinomaa lääkärissä apuja hakemassa ”pikkuvaivoihin”.itsehoito on tänä päivänä ”harrastuksista parhain”. suosittelen lämpimästi.

Oma kommentti