Uni tuli, väsymys katosi ja fibro asettui

Vappu MäkinenKankaanpääläinen Vappu Mäkinen on tällä hetkellä elämäänsä tyytyväinen, vaikka monenlaiset krempat ovatkin vuosien mittaan vaivanneet. Viisi vuotta sitten alkanut sitkeä unettomuus ja runsaat 10 vuotta sitten todettu fibromyalgia pysyvät kurissa itsehoidolla.

– Havupuu-uutejuoma, ubikinoni ja karnosiini ovat kaikki hyviä aineita, hän toteaa.

Vappu Mäkinen, 63, on ehtinyt tehdä työkseen kaikenlaista. Hän on työskennellyt nuorempana siivoojana, hän on ollut portinvartijana ja viimeiset parikymmentä vuotta kahdessa eri kaupassa myyjättärenä.

– Olin sekä Hamsterissa että Tiimarissa. Kun multa kysyttiin, mitä Hamsterissa myytiin, vastasin että ihan kaikkea kristallista kananpaskaan. Kaikkea siltä väliltä.

Vappu joutui jäämään ennen aikojaan sairauseläkkeelle viitisen vuotta sitten. Jo kahta vuotta aiemmin hänelle oli asennettu polveen keinonivel, eivätkä paikat enää kestäneet kahdeksan tunnin seisomatyötä.

– Olin autokolarissa vuonna 1981, kun auto ajoi ylitseni. Oikeasta polvesta meni poikki kaikki mitä voi vain ajatella, ja sen myötä tuli myös paha nivelrikko.

Vapulla on kolme aikuista lasta. Hän erosi aikoinaan miehestään, mutta tämä on jo kuollut. Vappu on tällä hetkellä yksineläjä eli nuorisokielellä sinkku.

– Terveys on melko hyvä, mitä nyt selkä vähän konstailee. Se ei kuitenkaan johdu vanhasta kolarista vaan iän tuomista kulumista. Selkää tutkinut lääkäri totesi, että kyllä huomaa, että olen tehnyt raskasta työtä.

Vapulla on ollut sydämen rytmihäiriöitä jo yli 30 vuotta. Sydän on aika ajoin yrittänyt hakata niin tiheään tahtiin, ettei paremmasta väliä. Kaiken lisäksi hän sai polvioperaation jälkeen lievän eteisvärinän oireita, mutta lääkärit eivät päässeet tästä yksimielisyyteen. Hänellä epäiltiin myös sepelvaltimotautia, mutta epäily osoittautui aiheettomaksi. Vapulla on kuitenkin kaiken varalta rytmihäiriölääke, mutta sitä hän ei ole tarvinnut enää aikoihin, sillä hän on jo kymmenkunta vuotta syönyt ubikinonia, joka hänen mielestään pitää rytmihäiriöt kurissa. Samaa ovat sanoneet monet muutkin ubikinonin käyttäjät.

– Tyttärelläni on myös oikein pahoja rytmihäiriöitä ja hänkin saa oireet pysymään poissa ubikinonin avulla.

Havupuu-uutejuomaVapun varsinainen salainen ase on kuitenkin Havupuu-uutejuoma. Hän arvelee senkin osaltaan vaikuttaneen rytmihäiriöiden harvenemiseen. Juomaa hän kuitenkin rupesi kokeilemaan unihäiriöittensä vuoksi.

– Niitä alkoi tulla viitisen vuotta sitten ja vaiva paheni viimeisen vuoden aikana. Yöunet menivät niin sekaisin, että vielä neljän aikaan aamulla piti katsoa kelloa. Sitten kuulin yhdeltä ystävältäni tästä juomasta ja kuinka hän nukkui hyvin sen ansiosta, joten minäkin päätin kokeilla. Rupesin ottamaan sitä iltaisin kaksi desilitraa ja jäin hyvänlaiseen koukkuun. Jo kolmen viikon käytön jälkeen huomasin, että jaaha, minähän nukun taas. En ole koskaan ollut innostunut unilääkkeistä sen paremmin kuin muistakaan kovista lääkkeistä.

Vapulla todettiin fibromyalgia 12 vuotta sitten. Hän olisi saanut siihenkin lääkityksen, mutta hän sanoo tomerasti, ettei hän halua olla ”mikään pössö”.

– Kun mä olen jo normaalistikin päästäni vähän pössö, en halua lääkkeiden takia olla vielä pössömpi, hän nauraa.
– Totesin vain, että ne lääkkeet eivät sovi mulle ja rupesin harrastamaan avantouintia, millä oli fibroon tosi hyvä vaikutus. Myös ruokavalio ja elämäntyyli vaikuttavat suuresti, ja kun jätin vehnäjauhon ja sianlihan pois, tilanne parani entisestään. Ja olen ilman muuta sitä mieltä, että Havupuu-uutejuoma on vaikuttanut suotuisasti myös fibroon. Lakkasin nimittäin kolmisen vuotta sitten juomasta sitä, ja heti iski ihan kauhea väsymys, mutta kun rupesin juomaan sitä uudestaan, kaikki kauheat väsymystilat katosivat ja olen nykyään taas oikein pirteä. Otan nyt kaksi desilitraa aamuisin.

– Havupuu-uutejuoman ja ubikinonin lisäksi syön päivittäin karnosiinia ja olen oikein tyytyväinen elämääni. Jos joskus oikein kovasti jotakin paikkaa kolottaa, otan silloin särkylääkkeen, mutta mitään kovia reseptilääkkeitä en syö.

Kovat selkäkivut asettavat Vapun elämälle rajoituksia. Hän on ollut aina kova kävelijä, mutta hän ei pysty nykyään enää kävelemään kuin lyhyitä matkoja. Sen sijaan pyöräily onnistuu mainiosti, ja niinpä Vappu teki tätä haastattelua edeltäneenä päivänä pyöränsä kanssa 10 km lenkin.

– Avannossa en ole käynyt, kun tänä talvena ei ole ollut pahemmin avantojakaan, hän tuumailee.

Vappu on ollut aktiivivuosinaan monen touhun ja harrastuksen ihminen. Hän on vaikuttanut sotilaskotisisarissa, palokuntanaisissa ja urheiluautoilijoiden naisissa, mutta hän on luopunut kaikista näistä. Sen sijaan hän toimii edelleen aktiivisti Kankaanpään seudun reumayhdistyksessä, mikä on sydäntä lähellä jo hänen oman fibromyalgiansa takia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jussi Partanen

Teveys-Hymy 03-08

 


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: fibromyalgia, havupuu-uutejuoma, kunnon kohennus, sairauksien ennaltaehkäisy, unettomuus ja unihäiriöt, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti