Uniapnea on vaarallista

unettomuus_th_by_markku_niskanen_om-arkistoLuulitko, että uniapnea on vain vanhojen ja ylipainoisten tauti, jonka ainoa hoitomuoto on epämiellyttävä nenämaski? Moni suomalainen sairastaa tietämättään yöllisiä hengityskatkoksia aiheuttavaa uniapneaa, joka hoitamattomana laskee elämänlaatua tuntuvasti.

Uniapnea on unihäiriö, johon liittyy liian vähäinen tai jopa katkeileva hengitys. Hengityskatkosten aikaan veren happipitoisuus laskee, mihin elimistö reagoi monenlaisin oirein. Katkosten syynä on ahtautunut nielu, joka on syntynyt joko runsaan rasvakudoksen tai rakenteellisten syiden vuoksi.

Tautiin liittyy paljon harhaluuloja, joihin Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta vastaa.

– Pitkään jatkunut väsyneisyys kannattaa aina tutkituttaa. Uniapneapotilas kärsii joko yöllisistä, yli kymmenen sekunnin mittaisista ja toistuvista hengityskatkoksista tai hänen hengityksensä on muuten liian vähäistä. Tällöin elimistö ajautuu kovaan stressitilaan, ja uni muuttuu kevyemmäksi. Hoitamattoman uniapnean takia uni ei välttämättä virkistä. Jos sairautta on syytä epäillä, kannattaa hakeutua tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien tai keuhkosairauksien erikoislääkärille, joka toteaa uniapnean unta rekisteröivän laitteen avulla.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: uni, uniapnea, unihäiriö

Kommentit

Niinpä. Ja sitten kun on tutkittu sillä laitteella, että sairastaa uniapneaa, joutuu pitämään karmeata maskia. Jos et pysty sitä pitämään 4 tuntia yössä, laite takaisin sairaalalle. Sitten olet omillasi!
Väsyneenä olen käynyt töissäkin vuosia diagnoosin jälkeen, onneksi en aja autoa. Kokouksessa kerran nukahtanut :). Mutta ihmehän se onkin, ettei useammat niissä nukahtele! Onneksi kohta koittaa vapaus ja voin nukkua mihin aikaan vaan väsyttää. Maskia en vaan voinut pitää, kamalia painajaisia aiheutti ja olin aina sen unissani pois repinytkin.

Oma kommentti