Uniapnea vei eläkkeelle

Matti Salminen– Uni saattoi yllättää kaivinkoneen hytissäkin kesken työn. Havahduin ihmeissäni, että hetkinen, missäs nyt mennään, teiskolainen Matti Salminen muistelee.

Kaivinkoneyrittäjänä työskennellyt Matti Salminen, 62, joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle kolmisen vuotta sitten. Päällimmäinen syy oli uniapnea. Sillä tarkoitetaan unen aikana tapahtuvia, joskus kymmeniä sekuntejakin kestäviä hengityskatkoksia, ja pahimmillaan uniapneasta kärsivä nukahtelee keskellä kirkasta päivää. Kaivinkoneyrittäjän työnkuvaan se ei sovi.

Apnea kiusaa yleensä tukevuuteen taipuvaisia miehiä, eikä Matti ole tästä säännöstä poikkeus. Hän on 168 cm pitkä ja vaaka näyttää lähes sataa kiloa.

– Se alkoi kiusata 90-luvun alkupuolella. Olen aina ollut myös viimeisen päälle lahjakas kuorsaaja. Kun viimeksi olin unipatjatutkimuksissa, yhden yön aikana hengityskatkoksia oli 240 kappaletta.

Matin apneaan ei aikojen alussa juuri ollut hoitoja. Häntä neuvottiin laihduttamaan, sillä painon pudotus ja alkoholin välttäminen pienentävät apnean oireita. 90-luvun puolivälin paikkeilla hän sai ensimmäisen CPAP-laitteensa. Kone työntää nukkuessa ilmaa jatkuvasti pienellä ylipaineella letkun kautta nenämaskiin. Ilmavirtaus toimii ilmalastan tavoin, sillä se pitää ylimmät ilmatiet avoimina ja estää hengityskatkokset. Samalla myös kuorsaus loppuu.

– Ensimmäisellä kerralla en tullut sen kanssa sinuksi ja jätin sen pois. Otin CPAP-laitteen uudestaan käyttöön 2000-luvun alkupuolella, ja nyt siitä on kieltämättä ollut apua. Nukun taas vaimon kanssa samassa sängyssä, mutta joskus aiemmin jouduin evakkoon.

Hoitamaton uniapnea saattaa altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, mutta Matilla on muitakin terveysmurheita. Samoihin aikoihin apnean pahenemisen kanssa hänellä todettiin korkea verenpaine ja koholla oleva kolesteroli.

– Verenpaine löytyi, kun päässä surisi ja huimasi. Yläpaine oli 210 ja alapaine yli 120. Kolesteroli oli yli seitsemän, mutta nykyään molemmat jutut ovat aisoissa lääkityksen avulla. Elämässä ei ole mitään rajoituksia.

Kun Matti painiskeli viimeisinä työvuosinaan eläkejuttujensa kanssa, veto alkoi loppua. Uupumus painoi päälle niin rankkana, ettei mikään muu kiinnostanut kuin nukkuminen. Aamupalan jälkeen Matti paineli takaisin sänkyyn ja veti sikeitä puoliin päiviin saakka. Hän luonnehtii tuolloista elämäänsä horrokseksi.

Havupuu-uutejuoma– Joka paikkaa myös särki. Oli tosi kipeä olo ja olin kuin nallekarhu talviunilla. Vetämätön olo johtui osittain työuupumuksesta ja osittain varmaan myös apneasta. Voi olla, että loppuun palaminen aiheutti kroonisen uupumuksen.

Matti oli jo muutamaa vuotta aiemmin käyttänyt jonkin aikaa Havupuu-uutejuomaa ja päätti uudistaa saman tempun. Hän muisti juoman piristäneen häntä tuolloin, ja kun hän oli aikansa juonut joka aamu 1,5-2 desilitraa, elämä alkoi näyttää valoisia puoliaan.

– Pirteyttä ja energiaa tuli lisää ja elämänlaatu alkoi kohentua. Vireystila on parantunut pahuksen paljon ja mikä parasta, kaikki kolotukset ja säryt kropasta ovat kadonneet. Ei tämä juoma tietenkään kuorsausta eikä apneaa lopeta, mutta yleiskunnolle se on tehnyt ihmeitä. Kun aamulla juon sitä, se jättää vatsan pohjalle jännän ja rauhoittavan tunteen. Nyt ei ole mitään valittamista, kun CPAP-laite pihisee yöllä ja kaikki näyttää muutenkin oikein mukavalta. Sekä henkinen että fyysinen vireystila ovat ihan toista kuin vielä vuosi sitten.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Veli-Matti Parkkinen

Terveys-Hymy 5-09


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: uniapnea, antioksidantti, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti