Hiljattain julkaistun kuopiolaistutkimuksen mukaan noin kymmenellä prosentilla 6–8-vuotiaista on unenaikaisia hengityshäiriöitä.
Niiden vaaraa lisäävät suurentuneet nielurisat, ristipurenta ja kupera kasvojen muoto. Toisin kuin aikuisilla, tässä ikäryhmässä liikapainolla ei ole yhteyttä unenaikaisiin hengityshäiriöihin. Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön johtamassa Lasten liikunta ja ravitsemus -hankkeessa toteutetun tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa European Journal of Pediatrics -lehdessä.
– Jos lapsella on unenaikaisten hengityshäiriöiden oireita, hänen kasvorakenteensa ja purentansa on syytä tutkia. Toisaalta jos lapsella on suurentuneet nielurisat, ristipurentaa tai kupera kasvoprofiili, olisi selvitettävä lapsen unen laatua, kiteyttää oikomishoidon erikoishammaslääkäri, kliininen opettaja Tiina Ikävalko tutkimuksen johtopäätökset.
Unenaikaisten hengityshäiriöiden oireisto vaihtelee lieväasteisesta kuorsauksesta uniapneatautiin, jossa voi yöllisten hengityskatkosten lisäksi esiintyä monia muita oireita – lapsilla muun muassa ylivilkkautta, keskittymis- ja oppimisvaikeuksia sekä kasvun hidastumista.
Unihäiriöiden riskien tunnistaminen nuorella iällä mahdollistaa niiden hoitamisen ennen taudin pahenemista. Lasten unenaikaisten hengityshäiriöiden tunnistaminen ja hoito onnistuu parhaiten hammaslääkäreiden, lastenlääkäreiden ja korva-nenä-kurkkutautien erikoislääkäreiden sekä lasten vanhempien yhteistyönä.
Kommentit
Oma kommentti