Uniongelmat moninkertaistavat hermoperäisen selkäkivun riskin raskasta vuorotyötä tekevillä. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksesta, jossa suomalaisia palomiehiä seurattiin 13 vuoden ajan. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä julkaisussa.
– Unihäiriöiden yhteys iskiaskipuun on yllättävän voimakas, vaikka moni muu tekijä otettiin huomioon. Palomiesten hyvä lihasvoima ja kestävyyskunto, joita testataan säännöllisesti, eivät näytä suojaavan kivuilta, kertoo tutkimuksen johtaja, dosentti Sirpa Lusa Työterveyslaitoksesta.
– Töissä selviytymistä tulisi tukea työuran alusta lähtien monin eri tavoin, muun muassa lisäämällä parempaan kehonhallintaan tähtääviä liikuntaharjoitteita ja kiinnittämällä huomiota ergonomisiin työskentelytapoihin, tähdentää Lusa.
Palomiehen työ on vuorotyötä, jossa työvuorot ovat tyypillisesti pitkiä – usein jopa 24 tuntia. Myös hälytykset häiritsevät unirytmiä. Uniongelmat ovatkin tämän tyyppisessä työssä yleisiä: tutkimuksen alussa lähes puolet palomiehistä kärsi uniongelmista. Unihäiriöt lisääntyivät seuranta-aikana kaikissa ikäryhmissä.
– Ammateissa, joissa työn fyysiset ja henkiset vaatimukset ovat korkeat ja työtä tehdään epäsäännöllisinä aikoina, on erityisen tärkeää havaita terveyden ja työkyvyn uhat mahdollisimman varhain. Unihäiriö on hyvin merkittävä uhkatekijä, muistuttaa työterveyslääkäri, dosentti Helena Miranda Helsingin kaupungin työterveyskeskuksesta.
– Uniongelmia pitäisi seuloa tehokkaasti ja hoitaa pitkäjänteisesti. Ylipäätään olisi tärkeää ymmärtää unen merkitys kipuoireiden taustalla, Miranda korostaa.
Iskiastyyppisen selkäkivun kroonistumisen riski oli lähes 2,5-kertainen niillä tutkittavilla, joilla oli seurannan alussa uniongelmia kuin niillä, jotka nukkuivat hyvin. Lähes joka toisella tutkittavalla esiintyi iskiaskipuja jossain vaiheessa 13 vuoden seuranta-aikaa. Pelastusalalta jäädäänkin työkyvyttömyyseläkkeelle nykyisin noin 53-vuotiaana. Yleisimmät syyt ovat juuri tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, kuten selkäsairaudet.
Kommentit
Oma kommentti