Uniongelmista eroon lääkkeittä

Stressaava elämäntilanne, voimia vaativat suoritukset ja kiire lisäävät vireystilaa niin, että uneen rauhoittuminen saattaa olla vaikeaa. Ongelmista voi oppia eroon kognitiiviseen psykoterapiaan ja tietoiseen läsnäoloon pohjautuvien menetelmien avulla.


Kroonisesta unettomuudesta kärsii 5–12 prosenttia aikuisista. Unettomuuden taustalla voivat olla fyysinen tai psyykkinen sairaus, lääkkeiden haittavaikutukset, jokin unihäiriö tai pelko siitä, ettei saakaan unta. Myös luonteenpiirteet ja temperamentti voivat vaikuttaa unen laatuun. Uniterapeuttien Susan Pihlin ja Anna-Mari Arosen uutuuskirja Unentaidot sopii unettomuudesta kärsiville ja kaikille huonosti nukkuville itsehoitoon ja käytettäväksi terapian yhteydessä.

Kirjan kymmenet käytännölliset ohjeet ja harjoitukset pohjaavat uusimpaan kognitiiviseen psykoterapiaan ja tietoisen läsnäolon menetelmiin, jotka toimivat tutkitusti ahdistuksen ja masennuksen lisäksi unettomuuden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Menetelmien avulla voi vapautua nukkumista vaikeuttavista ajattelumalleista ja oppia uusia itsetuntoa ja elämänhalua parantavia toimintatapoja.

– Jo kuudesta kahdeksaan viikkoon kestävät harjoitukset muuttavat tutkitusti aivojen toimintaa, jolloin asennoituminen arkipäivän ongelmiin ja haasteisiin muuttuu helpommaksi. Jopa 60–70 prosenttia ihmisistä hyötyy menetelmistä, Susan Pihl kertoo.

Unentaidot alkavat unirytmin rakentamisesta, ravinnosta, liikunnasta, uneen liittyvistä rutiineista ja omaan toimintaan liittyvistä seikoista. Kirjassa käsitellään myös ajatuksia, uskomuksia, tunteita, tarkoituksia ja arvoja sekä yleisimpiä unihäiriöitä.

Kirjan tekijät työskentelevät Helsingin Uniklinikalla, ja heillä on pitkäaikainen kokemus unitutkimuksista ja unihäiriöiden hoitamisesta. Tekijät vakuuttavat, että hyvä uni on mahdollinen ja yksinkertaisia keinoja unettomuuden omahoitoon on olemassa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: unettomuus, uni, uniongelma

Kommentit

Oma kommentti