Urheilija ei tervettä päivää näe

Sami Saksa on harrastanut koko ikänsä urheilua ja erityisesti jääkiekkoa. Peleissä sattui kaikenlaisia loukkaantumisia, jotka alkoivat kummitella vasta myöhemmällä iällä. – Jalat olivat niin arat, että jouduin taas harkitsemaan leikkausta.

Yrittäjänä toimiva turkulainen Sami Saksa juhli juhannuksena 50-vuotispäiviään. Sami on alun perin syntyjään Etelä-Pohjanmaalta, varttunut Keski-Suomessa ja ajautunut työn perässä Turkuun. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

– Teen työkseni toiminnanohjausjärjestelmien ja talousjohdon konsultointia. Toimin talousjohdon konsultointia tekevässä yrityksessä yksin, mutta tietojärjestelmäkonsultointia tekevässä yrityksessä minulla on kaksi yhtiökumppania.

Samin perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta, 14- ja 19-vuotiaat nuoret neidit sekä 17-vuotias poika.

Koko perheen yhteinen harrastus on golf. Sami naureskelee olevansa porukan huonoin golfari, vaikka hänenkin tasoituksensa on vain hiukan yli kymmenen.

Kiekkoilijan kivut

Samin terveysmurheet eivät kuitenkaan ole peräisin golfista vaan nuoruusvuosien jääkiekkoharrastuksesta. Hän pelasi kolmosdivisioonassa useimmiten pakkina, ja niin kuin tiedetään, puolustajan tontilla ei taklauksia säästellä.

– Sattui kaikenlaisia vahinkoja ja loukkaantumisia. Ne eivät haitanneet nuorena, mutta joitakin niistä on nyt vanhemmiten putkahtanut esiin. Paikkoja on jouduttu korjailemaan eikä ihan vähänkään. On leikattu muun muassa rannetta ja olkapäätä ja jossakin vaiheessa harmittelin, että olin viettänyt puolet ajastani joko leikkauspöydällä tai toipumassa leikkauksista.

Myös Samin akillesjänteet alkoivat vihoitella. Ja tosissaan.

– Ne tulivat ihan kauheaan kuntoon. Molemmilla puolilla oli paksut klöntit ja kummankin jalan akillesjänne oli lähes kaksi kertaa niin paksu kuin normaalisti. Kiinnikkeet olivat niin arat, etten päässyt kunnolla kävelemään ja tuskailin mielessäni, onko taas lähdettävä leikkaukseen.

Kiinnikkeet sulivat

Silloin Sami sai sattumalta kuulla Bioteekin Hainrusto + Vihersimpukka -nimisestä valmisteesta ja päätti kokeilla sitä ennen leikkauspöydälle menoa.

– Otin alkuun pari ensimmäistä kuukautta tehotupla-annoksella ja jatkoin valmisteen ottamista ainakin puolen vuoden ajan. Sitten alkoi helpottaa.

– Kiinnikkeet olivat niin paksut, ettei jänne päässyt kunnolla liikkumaan, mikä aiheutti kroonisen tulehdustilan. Hainrusto + Vihersimpukka alkoi voidella niveliä, jolloin jänne pääsi liikkumaan, kiinnikkeet katosivat ja veivät samalla mennessään myös kaikki kivut.

Kun kiinnikkeet sulivat, ne eivät enää palanneet takaisin, vaikka Sami lopettikin valmisteen nauttimisen.

– Kremppoja on ollut senkin jälkeen, mutta ei enää akillesvaivoja, hän toteaa tyytyväisenä

– Nytpä tiedän, mitä teen, jos ongelmia alkaa taas ilmaantua.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Lahtonen

Terveys-Hymy -14

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: akillesjänne, akillesjännetulehdus

Kommentit

Oma kommentti