Urheilijanuorukainen löysi avun nivelkipuihin

Oskari Rouhiainen on pienestä pitäen harrastanut niin monia urheilulajeja, ettei ole ihme, jos sieltä täältä joskus kolottaa. Ongelmia ovat tuottaneet sekä selkä että vasen kyynärpää.


Vaikka kirkkonummelainen Oskari Rouhiainen, 21, on harrastanut urheilua pienestä pitäen, ihan pieneksi häntä ei voi sanoa. Ei ole Oskari totisesti enää oskarinkokoinen, sillä pituutta hänellä on liki kaksi metriä ja elopainoa toista sataa kiloa, enimmäkseen tiukkaa lihasta.

Oskari opiskelee liikunta-alaa Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Vierumäellä ja aikoo valmistua sieltä parin vuoden kuluttua liikunnanohjaaja amk:ksi. Tänä kesänä hän toimii Kisakalliossa liikunnanohjaajana ja kahden purjehdusseuran eli Kirkkonummelaisen Kantvikin Purjehtijat ry:n ja Lohjan Purjehtijat ry:n päävalmentajana.

Oskari joutuu välillä käyttämään voimiaan ja taitojaan myös järjestyksenvalvojana kisoissa ja konserteissa sekä ovimiehenä. Nuori mies tuntuu ehtivän joka paikkaan.

Hän on ollut monen urheilulajin harrastaja pienestä pitäen, syönyt ja elänyt terveellisesti ja pitänyt kehonsa hyvässä kunnossa jokapäiväisellä monipuolisella liikunnalla. Oskari myöntää iloisesti nauraen kokeilevansa mielellään hurjiakin lajeja, mutta siitä huolimatta hän ei ole koskaan rikkonut kropastaan ensimmäistäkään luuta.

Ihan kokonaan kommelluksitta hän ei ole kuitenkaan selvinnyt.

Purjehduksesta pelisilmää

Oskari nimeää mielilajikseen kevytvenepurjehduksen, jota hän on harrastanut jo toistakymmentä vuotta. Hän on kilpaillut Topper ja Laser -luokissa, lähinnä aluekilpailuissa, ja isolla matkaveneellä hän on kisannut Viron ja Suomen väliä.

Oskarin oma seura Kantvikin Purjehtijat ry lähetti innokkaan purjehtijan, vuoden junioriaktiivinsa Suomen Purjehtijaliiton ohjaajakoulutukseen jo 15-vuotiaana. Se avasi nuoren miehen ovet työelämään tutun urheilun pariin. Siitä lähtien hän on innokkaasti opettanut nuoria ja aikuisia purjehtimaan kevytveneellä ympäri Etelä-Suomea, aina Nauvossa saakka.

– Purjehdus on monipuolinen, haastava ja hyvää kuntoa vaativa laji. Veneitä on vaikka minkä kokoisia ja jokaisessa on omat erityispiirteensä. Pienemmissä veneissä roikutaan laidalla, mikä vaatii hyvää kropanhallintaa. Purjehdus on reipasta ulkoilua ja huono sää on harvoin este vesille menoon. Urheiluareena on joka kerta erilainen, sillä tuuli ja aallot vaihtelevat jatkuvasti.

– Purjehdus opettaa valtavan monia taitoja, joita olen päässyt soveltamaan elämässäni. Se kehittää hyvää pelisilmää ja on monipuolisuudeltaan verrattavissa vaikka shakkiin – samat nappulat samalla pelilaudalla, mutta peli on joka kerta ihan erilainen!

Kannustusta kotoa

Oskari kertoo saaneensa urheiluinnostuksen kotoaan, jossa on aina liikuttu monipuolisesti ja harrastettu kaikenlaista.

– Isä pelaa nykyisin sulkapalloa ja äiti on aktiivikuntoilija. Vanhemmat ovat aina tukeneet hienosti urheiluharrastuksiani, vaikka rahaa ei aina olisikaan ollut turhan paljon. Isä ja äiti sanoivat, että liikuntaharrastuksiin riittää aina rahaa, mistä olen hyvin kiitollinen.

Ilman urheiluvammoja ei Oskarikaan ole selvinnyt. Hän satutti selkänsä 17-vuotiaana kuntosalilla, kun hän teki peräti 200 kilon maastavetoja sarjana.

– Epäiltiin välilevyn pullistumaa. Kolme kuukautta se oli hyvin kipeä, mutta sitten se meni ohi, kunnes se jonkin ajan kuluttua alkoi vaivata uudestaan. Jouduin selkäni takia käymään monta kertaa lääkärissä, mutta minulle määrättiin vain lepoa, lepoa ja lepoa. Käskettiin vähentämään toistoja ja pienentämään painoja, käskettiin ylipäätään ottamaan hiukan rauhallisemmin.

Kaikkein eniten Oskarilla on ollut ongelmia etenkin vasemman kyynärpään kipeytymisen kanssa.

– Nyrkkeillessä molemmat kyynärnivelet joutuivat koville. Myös kaikki yleisurheilun heittolajit kuten keihäs, kiekko ja kuula kipeyttävät kyynärpäät nopeasti. Kun tekee paljon saman liikkeen toistoja, nivel ilmeisesti kuluu ja nivelnesteen laatu heikkenee. Onneksi osaan pelata mailapelejä molemmilla käsillä, vaikka olenkin oikeakätinen. Pystyin yleensä jatkamaan pelejä muitten mukana kipeästä kyynärpäästä huolimatta.

Nivelkivut katosivat

Oskari kuuli tuttavaltaan NutriLenk Active -nimisestä valmisteesta, jota hän rupesikin käyttämään jo kaksi ja puoli vuotta sitten.

– Huomasin, että se auttaa kipuileviin niveliin tosi hyvin. Jos tiedän, että edessä on viikon yleisurheiluleiri, otan NutriLenk Active -kuurin. Sama juttu, jos edessä on paljon salitreenejä, jolloin yläkroppa joutuu kovalle koetukselle.

NutriLenk Active tavallaan vahvistaa niveliä treenejä varten sekä auttaa palautumaan ilman kipua.

– Jos paikkoja särkee rasituksen takia heti urheilun jälkeen, rupean ottamaan sitä, ja se auttaa ihan muutamassa päivässä. Niveliin en ole edes kokeillut muuta valmistetta kuin NutriLenkiä, sillä se riittää. Jos vetää ihan älyttömän treenin, niin jossakin saattaa vähän kipuilla, mutta NutriLenk auttaa heti. Kun rupean ottamaan sitä, sama treeni ei enää satu muutaman päivän päästä.

Oskari syö myös muita ravintolisiä kuten aminohappoja ja vitamiinilisiä.

– D-vitamiinia otan talvisin päivittäin ja kesällä vain harvoin. Valmentaessani purjehtijoita saan vesillä niin paljon aurinkoa, etten tarvitse D-vitamiinilisää ollenkaan. Juon paljon myös maitoa. C-vitamiinia otan aina heti kun flunssa on vähänkin tulossa, ja se auttaa yleensä nopeasti.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 8-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: liikunta, nivel, nivelkipu, urheilu

Kommentit

Oma kommentti