Urheilumiehen polvi parani

Arto Maronen on innokas hiihtäjä, hiihtosuunnistaja ja suunnistaja, ja tekevälle tunnetusti sattuu. Hän loukkasi kolme vuotta sitten oikean polvensa sen verran pahasti, ettei juoksu onnistunut pitkään aikaan.

Torniolainen Arto Maronen, 69, teki pitkän työuran tullilaitoksen palveluksessa. Hän jäi eläkkeelle jo toistakymmentä vuotta sitten tullipäällysmiehen tehtävistä. Eläköityminen ei kuitenkaan johtunut terveydellisistä syistä.

– Halusin vielä terveenä ollessani harrastaa kaikenlaista liikuntaa, hän kertoo.

– Olen ikäni harrastanut kilpahiihtoa ja myös suunnistus on kulkenut koko ajan rinnalla mukana, sekä tavallinen että hiihtosuunnistus. Olen harjoitellut kovasti, parhaana kuukautena olen hiihtänyt 1200 kilometriä eli 40 kilometriä päivässä.

Arto on myös menestynyt. Hänellä on veteraanisarjoista puolisen tusinaa SM-mitaleita, kaksi Suomen mestaruutta viestisuunnistuksessa ja henkilökohtaisissakin yksi pronssi. Hän on naimisissa, ja pariskunnalla on sekä tyttö että poika, jotka ovat saaneet aikaan jo kolme kappaletta seuraavaa polveakin.

Muutamaa urheillessa sattunutta pikku haaveria lukuun ottamatta Artolla ei ole ollut mitään terveysmurheita. Kolmisen vuotta sitten hän kuitenkin kolhi oikeaa polveaan.

– Kaaduin aika pahasti SM-hiihtosuunnistuskisoissa, mutta mielestäni en loukannut polveani silloin, koska sen jälkeen hiihdin vielä viestissäkin. Polveen alkoi yhtäkkiä sattua tosi kipeästi, kun olin pari viikkoa sen jälkeen lenkillä kotimaisemissa.

Hetken kuluttua polvi ei enää oiennut kunnolla ja siihen alkoi kehittyä nestettä. Arto yritti parantaa sitä levolla, ja näin mentiin muutama kuukausi eteenpäin. Tilanne ei kuitenkaan muuttunut paremmaksi, joten edessä oli lääkärireissu.

Juokseminen tuskaa

Lääkäri väänteli polvea sivusuunnassa ja totesi, että pikkuisen siinä on löysää. Hän arveli polvessa olevan myös kulumaa. Sitä ei kuitenkaan kuvattu.

– Lääkäri totesi, että antaa polven olla sellaisenaan jonkin aikaa, ja jos siihen tulee enemmän nestettä, hän ottaa sen pois ja pistää kortisonia. En kuitenkaan halunnut lähteä kortisonihoitoon. Yritin hoitaa sitä levolla ja sainkin sen jonkinlaiseen kuntoon, mutta oikaisemaan polvea ei vieläkään pystynyt, sillä se keräsi taakse nestettä.

Juoksusta ei tullut yhtään mitään, mutta hiihtäminen vielä jotenkin onnistui. Arto kävi muutamat hiihtosuunnistuskisat, mutta juoksuharjoituksia hän ei kyennyt tekemään ollenkaan. Heti jos vähänkin yritti juoksemista, se kehitti polveen vettä.

Vuosi sitten tammikuussa Arto sai vinkin NutriLenk-tuotteista, jotka on tarkoitettu nimen omaan nivelvaivoihin. Hän alkoi ottaa sekä NutriLenk Activea että NutriLenk Goldia.

– Vaivat alkoivat pikkuhiljaa kadota, ei heti tietenkään, mutta selvää edistystä tapahtui koko ajan. Kävin yhdet kisat Helsingin seudullakin, mutta juoksin vain kuntosarjassa. Olen edelleenkin varovainen kesäsuunnistuksen kanssa, mutta jalka on nykyään kohtalaisen hyvässä kunnossa. Tälläkään hetkellä siinä ei ole yhtään turvotusta, ja kävin silti koko talven hiihtosuunnistuskisoissa.

Polvivaivat paranivat

Uutta lääkärireissua ei ole tarvittu, mutta hierojalla Arto kävi iskiasvaivojen takia. Ne tulivat onneksi kerralla kuntoon.

– Pyysin häntä myös katsomaan polvea. Hän paineli niveltä molemmin puolin erittäin voimakkaasti ja totesi, ettei siinä ollut enää minkäänlaista väljyyttä. Hänen mielestään nivel oli kasvanut kiinni. Silloin kun kipu oli päällä, sekä polven ulko- että sisäreunat olivat hyvin kosketusarat.

Tilanne onkin nyt oikein hyvällä mallilla.

– Polvi kestää kovankin rasituksen, mistä esimerkkinä olkoon vaikkapa kahdet isot hiihtosuunnistuskisat Keminmaassa perättäisinä päivinä. Toiset kisat voitin ja toisissa olin neljäs.

Vanha tullimies tunnustaa, ettei hän ihan alkuvaiheissa oikein jaksanut uskoa hänelle suositeltujen valmisteiden tehoon.

– Minulla on asiasta omakohtaista kokemusta tullilaitoksen vuosiltani. Luontaistuotteiden pitoisuuksia tutkittiin tullilaboratoriossa ja usein kävi ilmi, etteivät pitoisuudet olleet sitä, mitä pakkauksissa oli luvattu. Määrät heittelivät aika lailla, mutta tosin tästä on jo aikaa. NutriLenk-tuotteiden osalta epäilyksiä ei kuitenkaan ole, sillä ne todella toimivat.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-12

Teksti:Mezina
Avainsanat: hiihto, juoksu, polvi, polvivaiva

Kommentit

Oma kommentti