Urho käy ahkerasti salilla

Urho Niemelällä oli vaikea valinnan paikka, kumman tekisi ensin: lähteäkö ostamaan kihlatulleen synttärilahjaa vai lähteäkö kuntosalille. Toivokaamme, että hän selvisi jakaantumisongelmastaan hengissä!

Tuusulassa nykyään tukikohtaansa pitävä, mutta alun perin Rovaniemeltä kotoisin oleva Urho Niemelä, 32, työskentelee pienen rovaniemeläisen mainostoimiston projektipäällikkönä. Hänellä on kaupallisen alan koulutus ja hän väittää olevansa enempi numeraalisempi kuin luovempi ihminen. Nykyisessä työtehtävässään hän on ollut jo kahdeksan vuotta, mutta sitä ennen hän on ehtinyt touhuta paljon muutakin.

–Kun Muonioon rakennettiin isolle rakennusfirmalle lomarivitaloja, meikäläinen hääri siellä apumiehenä roskia siivoamassa. Yksitoistavuotiaasta lähtien olen ollut kesätöissä raksalla, kunnes siirryin rakennusfirman toimistohommiin 17-vuotiaana. Koulu ja duuni vuorottelivat sen jälkeen, ja jossakin välissä kävin myös intin.

Liikkuva mies

Urho on aina ollut hyvin liikkuva mies. Hän on harrastanut hiihtoa, maastopyöräilyä ja lenkkeilyä, mutta viime aikoina päähuomion on saanut kuntosali. Tosin siinäkin oli välillä kahdeksan vuoden tauko. Tätä nykyä Urho kuitenkin visiteeraa salilla neljästi viikossa ja aina tunnin jakso kerrallaan.

– Yleensä treenaaminen salilla on sitä, että yritetään pistää lihas mahdollisimman paskaksi, hän heittää.

– Niin että mahdollisimman paljon säikeitä repeilee, koska sitä kautta saa hyötyä. Kun kahdeksan vuoden tauon jälkeen menee salille, sitä kuvittelee helposti, että tässähän voi ruveta treenaamaan ihan täysillä. Lopputulos on ollut sitten pahimmillaan sellainen, että lihakset ovat olleet tulehtuneita viikkojen ajan ja elämä on mennyt ihan käsittämättömäksi. En ole pystynyt menemään esimerkiksi suihkuun muuten kuin paita päällä, koska selkä oli niin jumissa, etteivät kädet taipuneet.

Lihakset tulehtuvat

– Veikkaan, että aika moni saliharrastaja juoksee samaan miinaan, niin että pitkän tauon jälkeen ruvetaan tekemään asioita täydellä teholla. Lihakset eivät ole tottuneet siihen ja ne tulehtuvat poikkeuksellisen pahasti. Normijamppa lähtee yleensä salille treenaamaan voimaa tai massaa, mutta kun pitkän tauon jälkeen lähtee käyttämään lihasta vanhaan malliin, seuraukset ovat usein ikävät. Lihakset eivät enää kestä rääkkiä.

– Joskus myös kesällä tulee pidettyä vaikkapa kuukauden tauko salilla käymisestä, ja sitten kun aloittaa vanhasta muistista täysillä, ongelmia tulee taas. Lihas tulehtuu, kun ei muista höntsäillä tarpeeksi.

Apu löytyi läheltä

Urholle apua löytyi lähempää kuin hän luulikaan. Kotikaupungista.

–Onneksi löysin pari vuotta sitten lihasrentouttaja Relaxantin, eikä se ollut edes vaikeaa, koska kyseessä on kotikaupunkini Rovaniemen tuote. En ole tehnyt sen kanssa mitään tutkimusta, että olisin laittanut sitä toiseen käteen ja toiseen en, mutta sen olen huomannut, että sen avulla pystyy torjumaan lihaskipuja tosi tehokkaasti. Se nopeuttaa palautumista ihan älyttömästi ja käytännössä sen avulla pystyy treenaamaan paljon enemmän, koska lihas palautuu edellisestä treenistä nopeasti.

Urho ei käytä Relaxantia koko ajan vaan kuuriluontoisesti eli silloin, kun alkaa kolottaa ja tarvetta ilmenee.

–Kerran kävi niin pitkän tauon jälkeen, etten hoksannut käyttää Relaxantia. Olin vetänyt hauistreenit ihan täysillä, jonka jälkeen kädet menivät niin kipeiksi, että piti kaksi viikkoa nukkua villapaidan hihat käsissä, jotta kädet pysyisivät lämpiminä.

Koko kroppa 
treenissä

Urho käy nykyään salilla siis tosi ahkerasti, ja hän sanoo treenaavansa tasapuolisesti koko kroppaa.

Hän kuvailee omaa treenikuviotaan omaperäiseen ja värikkääseen tapaansa.

– Se on sillä lailla, että jos tekee vain yläkroppaa, niin siitä seuraa semmoinen rakastelijan vartalo ja jos perseestä roikkuu kaksi narua, ei sekään näytä hyvältä. En missään nimessä puhu itsestäni kehonrakentajana, mutta tykkään kuitenkin treenata niin kuin kehonrakentajat eli lihasmassa mielessä. Perusideana on, että kroppa olisi mahdollisimman sopusuhtainen.

Sitten Urho alkaa vilkuilla kelloaan.

– Kihlattuni käy töiden jälkeen vielä koulua, mikä tarkoittaa sitä, että mulla on vapaa-aikaa enemmän ja silloin käyn puntilla. Nyt olen vain kahden vaiheilla, kun pitäisi päästä salille ja pitäisi myös ostaa kihlatulle synttärilahja huomiseksi. Mun pitää vissiin jakautua kahtia!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Pekka Nieminen

Terveys-Hymy 12-2015

Teksti:Detria
Avainsanat: palautuminen, hierontavoide, lihaskipu, harjoittelu

Kommentit

Oma kommentti