Vanhan viisauden mukaan omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Kiinalaiset ovat kehittäneet samasta sanonnasta oman versionsa: kuusi jujube-hedelmää päivässä säilyttää terveyden ja nuorekkuuden koko eliniän.
Jujube, jota sanotaan myös kiinalaiseksi taateliksi tai punaiseksi taateliksi, tunnettiin Kiinassa jo kauan sitten. Sitä on käytetty kiinalaisena lääkkeenä ja terveysruokana yli 2500 vuotta.
Jujubea nimitetään luonnon vitamiiniksi, eikä syyttä. Siinä on C-vitamiinia 70-80 kertainen määrä greippeihin ja appelsiineihin verrattuna ja siinä on myös A-, B1- ja B2-vitamiinia, proteiinia, kalsiumia, fosforia, rautaa ja magnesiumia.
Jujuben sanotaan myös lisäävän valkosolujen määrää, mikä parantaa immuniteettia – ja alentavan kolesterolia. Antioksidanttien tapaan sen uskotaan tukahduttavan syöpäsoluja.
Parempi kuin goiji?
Kiinassa kasvava gojimarja on tunnettu ja suosittu superruoka myös meillä Suomessa. Jujuben sanotaan olevan joka suhteessa gojia parempi, sillä jujubea pidetään maukkaampana, sillä on gojia enemmän jalansijaa kiinalaisessa lääketieteessä ja niinpä se on emämaassaan selvästi gojia suositumpi. Lähes kaikki kiinalaiset syövät jujubea jossakin muodossa.
Jujuben sanotaan myös auttavan monissa vaivoissa ja sen väitetään myös estävän sappikivien syntymistä. Fosfori ja rauta ovat tärkeitä osteoporoosin ja anemian ehkäisyssä. Moniravineista jujube-hedelmää pidetään Kiinassa terveysvaikutteisena. Niinpä Kiinassa erityisesti naiset pitävät jujubesta, koska sillä uskotaan olevan vaikutusta kauneuteen ja terveyteen.
Vihreästä punaiseksi
Tuore jujube-hedelmä on vihreä ja raikas kuin omena, mutta paljon pienempi. Se kuivuu luonnollisesti, kun se jätetään puuhun. Kuivuttuaan se tulee punaiseksi ja makeaksi. Se säilyy huoneenlämmössä vuoden.
Jujubesta on monia eri lajeja. Xinjiang-jujuben uskotaan olevan paras, koska alueella lämpötila on korkea, päivät ovat aurinkoisia ja yöllä on viileää. Sen vuoksi Xinjiang-jujube on makeampi kuin muualla kasvaneet. Tärkein asia on kuitenkin se, ettei Xinjiangissa ole saasteita.
Kun ensimmäiset yöpakkaset saapuvat, alkaa hedelmien korjuu. Monien mielestä jujube on makeimmillaan juuri silloin.
Teksti Reijo Ikävalko
Kuvat Yanyan Karhulahti
Terveys-Hymy 12-13
Kommentit
Oma kommentti