Uusi täsmälääke vähentää tupakointia

Suomen Akatemian Päihteet ja addiktio -tutkimusohjelmassa on kehitetty tupakasta vieroittumiseen lääkettä, joka hidastaa nikotiinin poistumista elimistöstä. Tällaisen lääkkeen käyttö auttaisi tupakoitsijaa vähentämään tupakointia.

Nikotiini imeytyy nopeasti suun limakalvolta sekä etenkin keuhkoista elimistöön ja kulkeutuu nopeasti aivoihin. Nikotiinin kulkeutuessa maksaan se hajoaa tietyn entsyymin vaikutuksesta. Tupakoitsija säätelee elimistön nikotiinipitoisuutta polttamalla tietyin väliajoin.

Projektin kanadalainen yhteistyökumppani on osoittanut alustavissa tutkimuksissa, että annettaessa tupakoitsijalle lääkettä, jolla kyseisen entsyymin toimintaa estetään, poltettujen savukkeiden määrä vähenee. Valitettavasti nykyiset tätä entsyymiä estävät lääkkeet eivät tule kysymykseen tupakoinnin vieroituksessa, koska niillä on liiaksi haitallisia ominaisuuksia.

–Kehitämme CYP2A6-entsyymin estäjää alusta asti eli tavoitteena on täsmälääke, joka vaikuttaa elimistössä vain haluttuun vaikutuskohtaan. Nyt nelivuotisen projektin jo päätyttyä olemme löytäneet useita molekyylejä, jotka poikkeavat rakenteeltaan aikaisemmin tunnetuista. Löydettyjen molekyylien matka varsinaiseksi lääkkeeksi on kuitenkin vielä pitkä ja kallis, kertoo professori Hannu Raunio, joka johtaa hanketta.

Tupakkariippuvuuden hoito on tähdännyt perinteisesti tupakoinnin täydelliseen lopettamiseen. Useita erilaisia keinoja on kehitetty lopettamiseen. Vieroituksessa käytettäviä lääkkeitä ovat nikotiini, bupropioni ja varenikliini. Nikotiinituotteiden tarkoituksena on vieroitusoireiden poistaminen, jotta saadaan ”työrauha” tupakoinnista vieroittautumiselle.

Tupakoinnin lopettamiseen tähtäävät hoidot toimivat kuitenkin huonosti, ja vaihtoehtona lopettamiselle on esitetty hoitoja, jotka auttavat vähentämään tupakointia. Tämäntyyppistä lääkettä kehitetään Raunion hankkeessa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: tupakointi, nikotiini

Kommentit

Oma kommentti