Uusi urheilujuoma

Kestävyyttä vaativan urheilusuorituksen on tavallisesti nautittu hiilihydraattipitoista energiajuomaa uupumuksen välttämiseksi,  ja suorituksen jälkeen proteiinia sisältävää palautumisjuomaa. Nyt nämä voidaan yhdistää.

Sportbalans on uusi ja kotimainen, Vitabalans Oy:n kehittämä urheilujuomajauhe, jossa yhdistyvät energia- ja palautumisjuoman ominaisuudet. Jauheesta valmistettavassa juomassa ovat kaikki rasituksessa tarvittavat ravintoelementit: ”nopeita ja hitaita” hiilihydraatteja, elimistölle parhainten sopivaa, hydrolysoitua maidon heraproteiinia, hyvin imeytyviä mineraaleja sekä rasituksessa tarvittavia B-vitamiineja. Juoman tasapainoinen hiilihydraatti-natrium-proteiini-yhdistelmä edistää veden imeytymistä suolistosta takaamaan elintärkeää nesteytystä sekä korvaamaan hikoilussa menetettyä mineraaleja. Juominenhan on aloitettava jo ennen janontunnetta, sillä hikoilun aiheuttama jo yhden prosentin kehon nesteen menetys vaikeuttaa keskittymistä ja voimistaa väsymyksen tunnetta.

Sportbalansia käytetään etenkin suorituksen aikana, mutta sen ravintoainekoostumus sopii myös tankkaukseen ennen suoritusta sekä palautumiseen. Vaikutuksen ydin on juoman hydrolysoitu heraproteiini, joka alkaa vaikuttaa lihaksiin jo rasituksen aikana eikä vasta sen jälkeen. Kovassa rasituksessa lihaksissa tapahtuu aina lihasproteiinien hajoamista ja lihassyissä mikrovaurioita. Kun jo suorituksen aikana elimistö saa hyvin imeytyviä proteiineja, lihasten kuntoutuminen rasituksesta on nopeampaa.

Jauheessa on energian ylläpitoon ja tasaiseen verensokeriin tarvittavat hiilihydraatit. Yhdistettynä heraproteiineihin ne säästävät lihaksia niin ettei lihasglykogeeni kulu turhaan elimistön energiaksi vaan säästyy lihasten hyödyksi. Valmiissa juomassa hiilihydraatteja on 3 pros.  mikä on ideaalinen hiilihydraattien imeytymiselle eikä aiheuta rasituksen aikana vatsavaivoja herkkävatsaisellekaan.

Sportbalansissa ei ole suolaa kuten muissa urheilujuomissa. Natrium on suolaa paremmin imeytyvänä natriumsitraattina kuten myös magnesium ja kalium. Mineraalien saanti varmistaa tehokkaan lihassupistuksen ilman lihaskramppeja. Natrium lisäksi parantaa glukoosin käyttöä energiaksi. Hiilihydraattien ja natriumin ansiosta vesi imeytyy paremmin elimistöön varmistaen riittävää nesteen saantia suorituksen aikana. Rasituksessa kiihtynyt energia-aineenvaihdunta kuluttaa solujen B-vitamiineja. Juoman korkeat B1-, B6- ja B12-vitamiinimäärät varmistavat lihasglykogeenin hyväksikäytön energiaksi sekä uuden lihasproteiinin muodostuksen.

Lisätietoja: www.sportbalans.com, josta voi nähdä Sportbalansin käyttötavat eri lajeissa.

Teksti:Reijo Ikävalko

Kommentit

Oma kommentti