Uutta apua diabeteksen hoitoon

Suomalaisten kakkostyypin diabeetikkojen määrä on räjähtänyt 1950-luvun 5 000 potilaasta nykyiseen reiluun puoleen miljoonaan, ja määrän ennustetaan vain kasvavan tulevaisuudessakin kaikesta valistuksesta huolimatta.

Syitä taudin yleistymiseen ei tiedetä tarkkaan, mutta perinnölliset tekijät yhdessä väärien ruoka- ja liikuntatottumusten kanssa ovat taustalla.

Diabeteksen hoitokulut ovat kaksinkertaistuneet kymmenen viime vuoden aikana. Vuonna 1998 hoito maksoi 738 miljoonaa euroa, mutta vuonna 2007 jo 1 350 miljoonaa euroa. Nousua on peräti 83 prosenttia. Suurimmat kustannuserät koituivat vuonna 2007 erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidosta ja lääkkeistä. Pienin osuus oli diabeetikoiden omahoidon välineillä.

Diabeetikon lääkehoidon tavoitteena on alentaa kohonnut verensokeri lähelle normaalia, ja aggressiivisessa lääkityksessä siihen päästääkin. Suuret väestötutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että diabeteksen tehostettu lääkehoito lisää potilaiden kuolleisuutta.

Lääkitys on tuottanut toisenkin pettymyksen: se ei vähennä diabeteksen liitännäistauteja, joita ovat muutokset silmissä, valtimoissa, sydämessä, hermoissa ja munuaisissa sekä muistihäiriöt, masennus ja dementia. Lisätautien hoito on erittäin kallista, mikä rasittaa kunnan veroäyriä.

Noin 44 000 suomalaista saa vuosittain sydänkohtauksen, joka vaatii sairaalahoitoa. Näistä 23 000 on sydäninfarkteja, ja niistä 13 000 johtaa kuolemaan. Yhden sydäninfarktin hoito keskussairaalassa maksaa keskimäärin 11 400 euroa.

Puhutaan siis sadoista miljoonista euroista vuodessa. Diabeetikot ovat sydän- ja verisuonitautien suurin riskiryhmä. Kolme neljästä diabeetikosta sairastuu ja kuolee näihin sairauksiin. Sydäntautien hoitokulut vähenisivät valtavasti, jos diabeetikkojen sydänkohtauksia osattaisiin ehkäistä.

Pelkkä verensokerin alentaminen ei riitä, vaan pitää myös vaimentaa tulehdusta, sillä diabetes on luonteeltaan tulehdustauti. Tulehduksen ehkäisyyn ja vaimennukseen tarvitaan uusia hoitokeinoja.

Vaikka diabeteksen hoitoon on käytettävissä lukuisia lääkkeitä insuliinia myöten, millään niistä ei ole pystytty oleellisesti muuttamaan taudin kulkua, myöntää lääkäriseura Duodecim Käypä hoito -ohjeissa, jotka on päivitetty viimeksi vuonna 2007.

Nyt apua etsitään luonnonaineista samalla tavalla kuin aikoinaan kasveista löydettiin sydäntautiin tepsivä sormustinkukka – digitalis – ja Tyynenmeren marjakuusesta rintasyöpään tehoava tamoksifeeni.
Kasveista eristetty berberiini vaimentaa tulehdusta ja lisäksi sillä on todettu hyviä vaikutuksia sekä verensokeriin että veren rasvoihin. Berberiini tasapainottaa veren sokeria yhtä hyvin kuin kakkostyypin diabeteksen peruslääke metformiini.

Kolesteroli alenee berberiinillä yhtä hyvin kuin statiineilla. Berberiiniä on tutkittu myös diabeteslääkkeiden lisähoitona ja sen on osoitettu tehostavan lääkkeitä synergisesti. Tutkijat uskovat, että berberiinin käyttäjien lääkeannoksia voitaisiin pienentää. Silloin vähenisivät myös lääkkeiden sivuvaikutukset.

Berberiini vähentää sokerin imeytymistä ohutsuolesta vereen ja tehostaa insuliinin vaikutusta. Lisäksi se parantaa sokerin kuljetusta verestä lihaksiin, jossa se poltetaan energiaksi.

Berberiiniä on käytetty luonnonlääkkeenä jo 2000 vuoden ajan Kiinassa, Intiassa, Koreassa ja Amerikan intiaanien keskuudessa. Länsimaissa se nousi tietoisuuteen kymmenisen vuotta sitten, kun kiinalaiset lääkärit raportoivat tiedelehdissä sen suotuisista vaikutuksista verensokeriin ja veren rasvoihin.

Kun kiinalainen tutkimus julkaistiin englanniksi vuonna 1995, eri puolilla maailmaa käynnistyi laaja ja vilkas berberiinin tutkimus. Esimerkiksi Yhdysvaltain terveysvirasto rahoittaa berberiinitutkimuksia kolesterolin ja syövän hoidossa. Länsimaiset ja australialaiset tutkimuslaitokset ovatkin vahvistaneet kiinalaisten lääkäreiden havainnot oikeiksi, ja uusia myönteisiä raportteja ilmestyy kaiken aikaa.

Eniten berberiiniä tarvitsevat ne, joilla on jo diabetes tai häiriintynyt sokeri- tai rasva-aineenvaihdunta. En usko, että perusterveet ihmiset alkavat käyttää sitä, mutta riskiryhmille se olisi erinomainen, ennaltaehkäisevä ravintolisä. Riskiryhmissä ovat kaikki ne, joiden lähisuvussa esiintyy diabetesta.

Berberiini on ravintolisä, jota saa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista. Tehokas päiväannos on 1–1,5 grammaa päivässä.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: berberiini, diabetes

Kommentit

Oma kommentti