”Vaihdoin särkylääkkeet hierontavoiteeseen”

Petri PirnesPetri Pirnekselle tehty suolistoleikkaus meni sen verran pieleen, että hänen jalkansa joutuivat amputaatiovaaraan. – Molemmat pohkeet aukaistiin kuin karjalanpiirakka, jolloin syntyi hermovaurioita. Seurauksena oli tietysti ankarat säryt.

Oululainen Petri Pirnes, 36, pyörittää omaa yritystä (www.u2m.fi), jonka näkyvin liiketoiminta-alue on Nelonen Median Pohjois-Suomen edustus. Petri myy mainosaikaa Neloskanavan ohella myös Jimille, LIVille ja Urheilukanaville sekä radiopuolelta Radio Rockille ja Radio Aallolle. Tämä kuvio Petrillä on ollut pystyssä vasta viime syksystä lähtien, ja sitä aikaisemmin hän vaikutti mainoksia tekevässä firmassa sisällöntuotannon puolella. Koko ajan myös musiikki on ollut hänelle tärkeä asia, ja hän on touhunnut vuosia myös tällä sektorilla.

Petrin vaimo työskentelee kiinteistövälittäjänä ja perheessä on kaksi lasta, seitsenvuotias Mikael ja kolmevuotias Peppi. Viides perheenjäsen on kahdeksankuukautinen Lore, joka on cotton de tulear – rotua ja on niin sanottu allergiakoira. Tosin perheessä kukaan ei ole allerginen, mutta varmuus on aina paras.

– Olin vapun tienoissa vajaa kaksi vuotta sitten suolistoleikkauksessa, jossa operaatio tehtiin gynekologisessa leikkausasennossa eli jalat ylhäällä. Leikkauksen aikana jaloista happi pääsi syystä tai toisesta loppumaan, jolloin molempiin jalkoihin tuli ns. faskiotomia. Tilanne oli niin huolestuttava, että uhkana oli kuolioon meno ja jopa jalkojen amputointi, ja niinpä molemmat pohkeeni jouduttiin aukaisemaan kummaltakin puolelta.

– Kuolio estettiin näin luonnonhapen avulla, mutta kun jalkoja tällä tavalla aukaistaan, seurauksena oli hermojen vaurioituminen, mikä taas aiheutti kovat säryt. Pohkeisiin aukaistut vekit olivat 30-senttisiä ja jälki muistutti lähinnä karjalanpiirakkaa.

Petrin vatsavaivat paranivat, mutta nyt ongelmaksi muodostuivat pohkeet. Hän sinnitteli vahvojen kipulääkkeiden avulla puolisentoista vuotta aina marraskuulle 2008, jolloin hän päätti, että nyt sai riittää.

– Säryt olivat kovat molemmissa jaloissa, mutta erityisesti oikeassa. Söin pitkään Tramal-nimistä kolmiolääkettä, joka on morfiinijohdannainen. Se ei ollut missään nimessä kiva juttu. Rupesin joka ilta voitelemaan jalkojani Detria Oy:n Jalka-Relaxant hierontavoiteella, ja se on toiminut oikein hyvin. Sen avulla hermosäryt hellittävät ja pystyn nukkumaan, mutta silloin yöunista ei tule mitään, jos en voitele jalkojani tällä valmisteella. Apu löytyi siis ihan luonnonmukaisilla keinoilla.

– Purkin kyljessä lukee, että se sopii paleleville ja särkeville jaloille, ja teksti pitää paikkansa. Jos tätä sanotaan Lapin jätkän kaviovoiteeksi, se sopii vallan hyvin minullekin! Nähtäväksi jää, kuinka vioittuneet hermot lähivuosina löytävät toisensa, mutta olen varautunut siihenkin, että kyseessä on koko loppuiän kiusaava vaiva. Näillä eväillä on vain mentävä eteenpäin.

Jokapäiväistä elämää säryt eivät kuitenkaan haittaa ja esimerkiksi kävely sujuu Petriltä ihan niin kuin ennenkin, mutta aktiiviurheilut hän on joutunut jättämään taakseen, koska jaloista on leikattu lihaksia. Esimerkiksi laskettelurinteessä hän joutuu pitämään paussia tuon tuostakin, jolloin monoja on aukaistava.

Onneksi Petrillä on sentään sellaisiakin harrastuksia, joissa pohkeita ei tarvita. Hän laulaa ykkösbassoa 70-henkisessä Pohjan Laulu -nimisessä oululaisessa mieskuorossa, joka on perustettu jo yli sata vuotta sitten. Tämän vastapainoksi hän soittaa bassoa peräti kolmessa eri rockyhtyeessä, joten basistivitsejä tälle miehelle taitaa olla turha kertoa.

–  Osaan varmaan niistä useimmat, mutta uusia otetaan ilomielin vastaan, hän nauraa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Terveys-Hymy 4-09

Teksti:Detria
Avainsanat: kipu, särky, hierontavoide, jalkojen paleleminen, jalkojen verenkierto

Kommentit

Oma kommentti