MIGREENI/ MIGRAINE, 12.4.2008
© Pekka Holmstršm/KuvaryhmŠ/SKOY

Vaivaako hyvänlaatuinen asentohuimaus?

Mainos

Vanhan viisauden mukaan vian ei tarvitse olla suuri, kunhan se vain on korvien välissä. Huimaus on juuri tällainen vika, mutta onneksi se on useimmiten hyvänlaatuinen.

Huippaako päästä ja horjuttaako, kun nouset vauhdilla ylös sängyltä tai sohvalta – tai jos pään asento muuten muuttuu äkillisesti? Silloin kyse on useimmiten hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Vaikka siis puhutaankin jostakin hyvänlaatuisesta, se on kuitenkin kelju kaveri, ja monet pitävät sitä lähinnä huonolaatuisena asentohuijauksena.
No, oli miten oli, hyvänlaatuinen asentohuimaus aiheutuu sisäkorvan tasapainoelimen toimintahäiriöstä. Oireet aiheuttaa sisäkorvan kaarikäytävään muodostunut sakka. Tyyppioireena on äkilliseen pään asennon muutokseen liittyvä huimaus, joka ikävä kyllä toistuu usein.
Jos sinulla on tämä vaiva, et ole vaivoinesi yksin, sillä kyseessä on melko yleinen, yleensä ikääntyvien ihmisten ongelma. On nimittäin arvioitu, että peräti 25 prosenttia väestöstä kärsii ainakin ajoittain erilaisista huimausongelmista. Suomen oloissa se tarkoittaa siis yli miljoonaa kansalaista. Toistuvaa ja pitkäkestoista huimausta potee noin joka seitsemäs huimauspotilas.
Vaiva iskee yleensä 50-60-vuotiaisiin, ja syystä tai toisesta se on naisilla yleisempi kuin miehillä, puhutaan jopa kaksin-, kolminkertaisesta esiintyvyydestä miehiin verrattuna. Usein hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen liittyy myös korvien soiminen eli tinnitus.
Yleensä huimauskohtaus kestää 10-20 sekuntia ja menee ohi viimeistään minuutissa, ja joskus se kestää vain muutaman sekunnin. Ikävä kyllä kaikilta se ei mene ohi ihan kivuttomasti, sillä sivutuotteena saattaa esiintyä pahoinvointia ja jopa oksentelua. Oireet alkavat useimmiten aamuisin joko sängyssä ollessa, kylkeä käännettäessä tai sängystä noustessa. Myös silmäoireita voi tuolloin ilmaantua, mutta nekin menevät ajan kanssa ohi.
Yleensä kyse on siis vaarattomasta, joskin hankalasta ilmiöstä. Jos kuitenkin huimaukseen liittyy yleistä heikkoutta tai jäsenten puutumista, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Sama juttu, jos oireet ovat voimakkaita eivätkä katoa.

Korjautuu usein itsestään

Sitten hyviä uutisia: hyvänlaatuinen asentohuimaus katoaa ajan myötä yhtä salaperäisesti kuin se on tullutkin, mutta hetkessä se ei mene ohi. Vaiva voi kestää viikkokausia, yleensä peräti pari kuukautta, ja se voi parannuttuaan myös uusiutua. Eikä tähän vaivaan ikävä kyllä ole olemassa lääkehoitoa.
Hyvänlaatuista asentohuimausta voi laittaa kuriin myös omatoimisella asentohoidolla. Hakukone Google tarjoaa tähän tarkempia neuvoja ja ohjeita. Tulokset ovat olleet hyviä.

Omakohtainen kokemus

Tämän jutun kirjoittajalla on omakohtaisia kokemuksia hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta, ja jos rehellisiä ollaan, vaiva oli päällä näitäkin rivejä kirjoitettaessa. Oireet olivat jatkuneet runsaan viikon.
Ne alkoivat parikymmentä vuotta sitten, jolloin olin hiukan alle 50-vuotias. Ne alkoivat toistua vuodesta toiseen, ja aina talvisin. Kun en aluksi tiennyt, mistä oli kysymys, hakeuduin korvalääkärin vastaanotolle. Hän totesi vaivan nimenomaan hyvänlaatuiseksi asentohuimaukseksi, ja kun kerroin sitä ilmenevän erityisesti talvisin, hän osasi kertoa syyn: talvisin ei tule katseltua yhtä tiiviisti horisonttiin kuin kesäisin, koska talvella ollaan enemmän sisätiloissa kuin kesällä. Ei siis muuta kuin tuijotusta horisonttiin, niin on hyvää toivoa, että vaiva katoaa!
Mutta millä tässä tapittaa horisonttiin, kun kuuluu koronaviruksen yli 70-vuotiaiden riskiryhmään! Eli koronasta tuli sitten vielä tämäkin riesa, vaikkakin kohtuullisen harmiton sellainen.

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: Asentohuimaus

Kommentit

Oma kommentti