Vanha hame mahtuu jo päälle

Marketta IkonenKun juvalainen luontaistuotekauppias Marketta Ikonen aikoinaan meni naimisiin, hän painoi vain 39 kiloa. Vuosi sitten kesällä vaaka näytti jo yli 70 kiloa ja kun Marketta katsoi peiliin, hän pelästyi ja luuli olevansa Afrikassa.

Juvalla syntynyt ja siellä koko ikänsä asunut ja vaikuttanut Marketta Ikonen, 58, on eräs luontaistuotealan pioneereista, sillä hänen Maake-luontaistuotekauppansa täyttää näinä päivinä kunnioitettavat 20 vuotta. Hän on alusta lähtien ollut itse kaupassaan töissä ilman apulaisia. Vain yhtenä kesänä hän veti itsensä sen verran piippuun, että pakko oli välillä huilata. Uupumus iski.

– Siinä samalla oli pari pikkuista leikkaustakin, mutta ei mitään sen vakavampaa. Terveys on pitänyt hyvin, sillä minulla ei ole muuta lääkitystä kuin verenpainelääkkeet. Se on ollut päällä vasta kolme vuotta, mutta on korkea verenpaine minua vaivannut jo aiemminkin, kun on ollut stressi päällä. Olen yrittänyt verenpainetta alas myös luontaisin keinoin, mutta lähdin kuitenkin lääkitykseen, koska suvussa on sydän- ja verisuonitauteja.

– Minulla on liikkeessäni myös kemikaliopuoli. En kuulu mihinkään ketjuun vaan olen villi ja vapaa. Onneksi ei vielä ole sellaista päivää nähty, ettei kauppa olisi käynyt, hän nauraa.

Aviomies Jorma, 59, työskentelee urheilutarvike- ja kodinkonemyyjänä. Pariskunnalla on kaksi poikaa, joista vanhempi eli Aki on niin ikään kauppa-alalla, sillä hän on töissä maailman suurimmassa metsäkoneyrityksessä. Nuorempi poika Timo on valinnut toimittajan uran, ja hän työskentelee YLE:llä uutistoimittajana Mikkelin alueella. Kummankin pojan perheeseen kuuluu pikkumies: Akilla ja Riinalla on vuoden ja kaksi kuukautta vanha Niilo, kun taas Timolla ja Tarjalla on kohta parin vuoden ikäinen Eetu. Molemmat ovat luonnollisesti isovanhempien silmäteriä.

– Kun menin naimisiin, olin aika heiveröinen, Marketta tunnustaa. – Painoin tuolloin vain 39 kg. Pituutta minulla on 157 cm. Luulin aina, että saan syödä mitä tahansa enkä liho, mutta auta armias, kun aloin tulla 35 vuoden ikään, niin johan kiloja alkoi kertyä. Äitini on aina ollut vähän pyöreänlainen, mutta luulin aluksi, ettei se koske minua.

Marketta vakuuttaa, ettei hänellä ollut mitään erityisiä herkkuja. Hän ei edes pidä mistään makeasta, mutta pari selitystä kilojen kertymiselle löytyy.

– Ruokaan laitoin aina runsaasti kermaa ja olin kova juomaan cokista. Olen kuitenkin päässyt siitä eroon ja siirtynyt vissyyn.

Kesällä 2007 Marketta havahtui. Hän kurkisti peiliin ja näki siellä mielestään norsun. Puntari näytti tuolloin hiukan yli 70 kiloa.

– Rupesin vuosi sitten syksyllä syömään vähän rasvattomampaa ruokaa ja kevätkaudella aloitin Easy Control -laihdutusvalmisteiden käytön. Olen syönyt niitä kaksi tablettia päivässä ja otan ne joka aamu yhtaikaa. Olin toki jo aiemminkin kokeillut monia eri laihdutusvalmisteita, mutta kun paino ei heti alkanut pudota, päättelin siitä, ettei niillä ole tehoa.

– Mutta tämä alkoi tehota. Huomasin, kuinka ruokahalu rupesi pikku hiljaa pienenemään. Jo yksi peruna alkoi riittää ja joskus riitti puolikaskin. Paino rupesi putoamaan ja sitten etsin vaatekaapista käsiini vanhan hameen, joka ei ollut mahtunut päälle moneen vuoteen. Päätin kuitenkin kokeilla, ja sehän sujahti päälle ihan komeasti. Nykyään siinä on vyötäröllä jo kymmenkunta senttiä liikaa.

– Olen jatkanut Easy Controlin syömistä ja paino on nyt pudonnut runsaassa puolessa vuodessa 7,5 kiloa. Tahti on ihan sopiva, sillä nopeassa laihdutuksessa kilot tahtovat tulla takaisin. Tavoitteenani oli alusta lähtien painon pudottaminen hitaasti, mutta pysyvästi. Tavoitteena on vielä saada 3-5 kiloa pois, mutta mitään tiukkaa aikarajaa ei ole. Sanotaan vaikka niin, että laskettu aika on ensi kesään mennessä. Vasta sitten ostan bikinit.

Marketta on jättänyt colajuomat, ja myös kerma on vaihtunut neliprosenttiseen. Homejuustoa, joka on hänen herkkuaan, Marketta syö enää pari kertaa vuodessa.

– Easy Controlin antama tuki on ollut merkittävä, hän summaa. – Se on kerta kaikkiaan vähentänyt ruokahalua. Minun ei tule enää samalla lailla nälkä kuin aikaisemmin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Mikko Mäkeläinen

Terveys-Hymy 10-08

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: laihdutus, painonhallinta

Kommentit

Oma kommentti