Varo särkylääkepäänsärkyä!

Kuopiolaisen anestesiologian professorin Hannu Kokin mukaan suomalaisten särkylääkkeiden käytössä on vielä paljon opittavaa. Kun kipu iskee, lääkitys aloitetaan usein liian myöhään ja riittämättömällä annostuksella.

Suomi poikkeaa monista muista maailman maista siinä, että täällä syödään huomattavasti enemmän kipuihin ja särkyihin ibuprofeenia kuin parasetamolia, ja vanhaa kunnon särkylääkettä asetosalisyylihappoa käytetään todella vähän.

Tämä johtuu valtavasta ibuprofeenivalmisteiden markkinoinnista, jota on jatkunut jo parikymmentä vuotta. Niinpä ihmiset ovat alkaneet puhua buranasta, kun he tarkoittavat särkylääkettä. Burana ja muut ibuprofeenit ovat tulehduskipulääkkeitä.

– Ibuprofeeni on hyvä lääke, mutta se ei sovi kaikille ja joka tilanteeseen, professori Hannu Kokki toteaa.

– Esimerkiksi iäkkäille potilaille parasetamoli on selkeästi turvallisempi vaihtoehto. Amerikan geriatriyhdistys suhtautuu erittäin varauksellisesti tulehduskipulääkkeisiin ja tuoreessa suosituksessaan se suosittelee iäkkäille potilaille särkylääkkeeksi ensisijaisesti parasetamolia.

Parasetamolia pidetään usein teholtaan riittämättömänä. Kaikki on kuitenkin kiinni annostuksesta. Kun parasetamolia käyttää riittävinä, yhden gramman kerta-annoksina, kipua lievittävää tehoa alkaa löytyä. Kummassakin lääkkeessä on omat yliannostuksen pelkonsa: liiallinen ibuprofeenin käyttö voi aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa sekä vatsa- ja muita verenvuotoja. Liian suuret parasetamoliannokset saattavat käydä maksan päälle.

– Näistä kahdesta lääkkeestä pitempiaikaisessa käytössä pitäisi aina käyttää ensisijaisesti parasetamolia. Sitä voi käyttää neljän gramman vuorokausiannostuksella korkeintaan viikon tai kaksi, mutta jos lääkitystä pitää jatkaa, on syytä käydä lääkärissä, joka arvioi hoidon tarpeellisuuden.

Itsehoidossa varovaisesti

Lääkärin määräämänä ibuprofeenin suositeltu vuorokauden yläraja on 3,2 grammaa eli 3200 milligrammaa. Itsehoidossa ja iäkkäillä ibuprofeenin annostelun tulee olla varovaisempaa. Itsehoidossa ei pidä ylittää 1200 mg vuorokausiannostelua.

– Myös työikäisille potilaille suosittelen pitkäaikaisissa kiputiloissa peruskipulääkkeeksi parasetamolia, mutta jos esimerkiksi alaselkäsärkyä potevalle tai nivelrikosta kärsivälle tulee kivun pahenemisvaihe, voi silloin lisälääkityksenä ottaa ibuprofeenia joko yksittäisinä annoksina tai lyhyempinä parin kolmen päivän kuureina.

Monille on tullut myös sellainen käsitys, ettei ibuprofeeni- ja parasetamolivalmisteita voisi ottaa samanaikaisesti. Professori Kokki kumoaa tämän luulon.

– Kovissa kivuissa niitä nimen omaan kannattaa käyttää lyhyen ajan yhtaikaa, mutta ei useita päiviä samanaikaisesti. Esimerkiksi kun migreenipotilaalla alkaa särkeä päätä, suosittelen ottamaan heti gramman parasetamolia, ja jos päänsärky ei ole tunnissa helpottunut, sen jälkeen voi ottaa 400 mg ibuprofeenia. Jos tilanne ei vieläkään helpota, neljän tunnin kuluttua kannattaa ottaa uudestaan gramma parasetamolia ja sen jälkeen odotella taas tunnin verran, ja jos vieläkään ei ole helpotusta tullut, voi ottaa toisen kerran 400 mg ibuprofeenia. Tällä konstilla päänsäryn pitäisi kadota, mutta jos niin ei käy, ei parasetamoli- ja ibuprofeenilääkitystä kannata jatkaa.

Akuuttiin asetosalisyyliä

Ibuprofeenin sijasta päänsärkyyn ja muihin akuutteihin kiputiloihin voisi käyttää myös asetosalisyylihappoa, mutta sen käyttö on päässyt suomalaisilta unohtumaan lähes kokonaan. Monelle päänsärkypotilaalle gramma asetosalisyylihappoa on usein tehokkaampi kuin 400 mg ibuprofeenia.

Suomalaisia on moitittu siitä, että me käytämme särkylääkkeitä väärin. Annos on usein aivan liian pieni ja kipu on jo ehtinyt kroonistua.

– Särkylääkkeitä kannattaa käyttää heti kivun ensioireiden ilmaannuttua ja annostuksen olisi oltava heti alkupainotteisesti riittävä, jotta kipu saadaan laukeamaan. Kaikkein huonoin vaihtoehto on yrittää sinnitellä kovenevan kivun kanssa ja ruveta vasta viime tipassa lääkitsemään itseään liian pienillä annoksilla, jotka lievittävät kipua hiukan, mutta eivät vie sitä pois.

Tehottomien annosten käyttö voi itsessään aiheuttaa kivun pitkittymisen. Kun pieniä kipulääkeannoksia käyttävän potilaan särky kroonistuu, puhutaan särkylääkepäänsärystä.

– Termi kuulostaa erikoiselta, mutta se on ihan virallinen diagnoosi, ja tuhannet suomalaiset kärsivät särkylääkepäänsärystä. Jos käyttää särkylääkkeitä useammin kuin 10–15 päivänä kuukaudessa, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle nopeasti, sillä syynä voi olla lääkityksen itsensä ylläpitämä tila.

Suhtautuminen muuttumassa

Professori Kokki toteaa, että suhtautuminen särkylääkkeisiin on lääkärikunnassa hiljalleen muuttumassa. Vielä toistaiseksi ibuprofeenia kirjoitetaan reseptilääkkeeksi enemmän kuin parasetamolia, mutta parasetamolireseptien määrä on alkanut hiljalleen lisääntyä. Suuren yleisön itsehoidossa muutosta ei vielä näy, vaikka nimen omaan itsehoidossa soisi runsaan ibuprofeenin käytön vähenevän ja parasetamolin käytön yleistyvän.

– Myös suomalaiset hoitosuositukset tukevat parasetamolin käyttöä. Myös raskaina oleville ja imettäville suositellaan itsehoitoon pelkästään parasetamolia.
Ibuprofeeni ja asetosalisyylihappo ovat parasetamolia parempia vaihtoehtoja tulehduskivuissa ja kivun akuuteissa vaiheissa, jos esimerkiksi nilkka on juuri nyrjähtänyt, hammas on poistettu tai potilaalle on tehty päiväkirurginen toimenpide.

– Mutta silloinkin, jos kipu on kova, kannattaa ottaa parasetamolia säännöllisesti ja sen lisäksi parina kolmena päivänä tulehduskipulääkkeitä – joko ibuprofeenilla tai asetosalisyylihapolla.

– Tärkeä vasta-aihe tulehduskipulääkkeiden ibuprofeenin tai asetosalisyylihapon käytölle on kuivuminen, jolloin munuaistoiminta voi kärsiä. Kuumeisen pitää muistaa juoda tavanomaisesti, ja oksennustaudissa ja ripulissa ibuprofeeni tai asetosalisyylihappo on syytä jättää ottamatta. Jos oireisiin tai kuumeeseen kaipaa lievitystä, parasetamoli on turvallisempi vaihtoehto.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: SKOY

Terveys-Hymy 8-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: arasetamoli, asetosalisyylihappo, ibuprofeeni, särkylääke, tulehduskipulääke

Kommentit

Burana mm. kolminkertaistaa sydänkohtausriskin.

Ottakaa ottakaa. Ja jämäköitä annoksia. Ibua ja paraa.

t. lääkäri

Oma kommentti