Vatsa ei enää vaivaa Senjaa

Body fitnessiä harrastava hammashoitaja Senja Siira ehti kärsiä ikävistä vatsavaivoista peräti kymmenkunta vuotta. – Ehdin juosta lääkärillä monet kerrat. Sanottiin vaan, että yritä pärjätä.

Oululainen Senja Siira, 28, on tätä nykyä kovakuntoinen lihaskimppu ja hänen lajinsa on Body fitness. Se eroaa muista fitnessien lajeista ja kehonrakennuksesta siten, että naisten kehonrakentajat ovat huomattavasti lihaksikkaampia. Senjan lajissa ei vaadita isoa lihasmassaa.

– Sitten on vielä Bikini fitness, joka on vähän sporttisempi, ja tämän lajin kilpailijat ovat lihasmassaltaan vielä pienempiä. Voidaan varmaan sanoa, että oma lajini sijoittuu jonnekin perinteisen kehonrakennuksen ja tavallisen fitnessin väliin.

Sortimentteja on siis ainakin näin maallikon mielestä riittämiin. Senja on kuitenkin sitä mieltä, että lajikirjo on vain hyväksi. Onpa sitten, mistä valita.

Senja on syntyjään Kuusamosta ja ammatiltaan hän on hammashoitaja, jonka työnantaja on Oulun kaupunki. Kolmenkympin kriisi ei kuulemma vielä kolkuta millään tavalla, sillä hän naureskelee olevansa ikuinen 18-vuotias.

Senja asustaa avoliitossa Jari Pirisen, 33, kanssa. Jari toimii esimiehenä GSM-tukiasematuotannossa. Hänen lajinsa on kehonrakennus, joten kaksikko voi treenata yhdessä. Lapsia ei ole vielä suunnitteilla, sillä tällä hetkellä pariskunta keskittyy urheiluun.

Kuntoa ja kilpailuja

Senja ei kuitenkaan ole koko ikäänsä harrastanut urheilua. Vasta vuonna 2007, siis kuusi vuotta sitten, hän innostui liikkumaan, ja pikkuhiljaa se muuttui koko ajan vakavammaksi.

– Katselin itseäni peilistä ja jouduin toteamaan, etten ole missään kovin ihmeellisessä kunnossa. Rupesin aluksi käymään jumppatunneilla, mutta sitten innostuin salihommista ja lopulta tuli sellainen olo, että se on minun juttuni. Tavoitteena on tulevaisuudessa pärjätä myös kilpailuissa, tärkeintä on kuitenkin oma hyvä fyysinen kunto ja terveenä pysyminen.

Senja ottaa treenauksen tosissaan, sillä salitreenejä on viikossa viisi, kestoltaan puolestatoisesta tunnista kahteen. Sen päälle tulevat vielä aerobiset harjoitukset.
Body fitnessissä kilpaillaan kolmessa pituusluokassa, mutta painoluokkia ei ole.

– Kovan harjoituksen ohella myös ruokavalio ja ravintolisät ovat tärkeitä, hän toteaa.

– Olen aina ennen kisakautta puoli vuotta dieetillä eli katson silloin tavallista tarkemmin, mitä laitan suuhuni. Kisoja on sekä keväällä että syksyllä, joten valmistautumisen alkaminen riippuu siitä, kumpana ajankohtana kilpailee. Noudatan valmentajani ohjeita sekä dieetin että ravintolisien suhteen.

Vuosien vatsavaivat

Senjan ravintolisäarsenaali on aikamoinen, ja on melkeinpä helpompi sanoa, mitä hän ei käytä kuin mitä hän käyttää. Hän toteaa kuitenkin, että treenaus ja oikea ravitsemus ovat kaikkein tärkeimmät jutut, ravintolisät tulevat vasta sen päälle. Senja arvelee, että jos ravintolisät jättäisi kokonaan pois, palautuminen voisi hidastua. Parempi siis pelata varman päälle.

– Etenkin dieetin aikana ravintolisät ovat hyvin tärkeitä, kun varsinaisen ruuan osuus vähenee, hän toteaa.

Senja Siira on muuten terve nuori nainen, mutta ärtyvän suolen oireyhtymä on kiusannut häntä jo reilut kymmenen vuotta. Välillä vaivat ovat olleet todella pahoja.

– Se on diagnosoitu monta kertaa ja minua on myös tähystetty monesti, mutta lopputulos on aina ollut sama: eli koeta pärjäillä sen kanssa. Välillä se on ollut parempi, välillä taas huonompi. Vuosi sitten kesällä se äityi todella pahaksi ja juoksin kuukausikaupalla lääkärissä. Mitään ei kuitenkaan osattu tehdä, ja mielessä ehti jo käväistä, että tänä vuonna kilpailut jäävät väliin. Ei sen paremmin treenauksesta kuin kilpailemisestakaan tule yhtään mitään, jos ravinto ei imeydy ja vessassa joutuu juoksemaan kymmenen kertaa päivässä.

Valoisampi tulevaisuus

Valmentaja suositteli ravitsemuskonsultti Hanna Skyttää, jolle Senja kertoi vaivansa.

– Hän tutki tilanteeni ja teki analyysin. Olin jo tuolloin jonkin aikaa kokeillut gluteenitonta ruokavaliota, josta oli apua. Hanna suositteli minulle Regulat-nimistä entsyymivalmistetta ja myös toista, tablettimuotoista entsyymituotetta.

Senja on maaliskuusta lähtien käyttänyt Regulatia eikä vatsa ole sen jälkeen enää vaivannut.

– En muista, koska vatsa olisi toiminut yhtä hyvin kuin nykyään. Koko olotila on nyt paljon pirteämpi, jos vertaa kesään 2012. Vatsavaivat vaikuttivat jo myös henkiseen puoleen ja yleensäkin jaksamiseen. Nyt olen pystynyt treenaamaankin ihan eri tavalla kuin vielä runsas vuosi sitten.

Senjan syksy on lähtenyt kivasti käyntiin myös kilpailupuolella, sillä hän voitti elokuun lopussa SM-karsintakisat. Tulevaisuus näyttää siis vallan valoisalta.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Markku Ruottinen

Terveys-Hymy 10-13

Teksti:Harmonia
Avainsanat: body fitness, entsyymivalmiste, ärtyvän suolen oireyhtymä

Kommentit

Olen kokeillut Regulaattia noin puoli vuotta mihinkään se ei auttanut,joten tuon kirjoittelun sen puolesta voi lopettaa.Eikä sairaita ihmisiä saa johtaa harhaan,sairas ihminen on valmis kokeilee vaikka hevosen paskaa ,jos se auttaa.
Minulta ei mikään muu kevntynyt kuin kukkaro on muuten tyyris aine noin 2viikkoa kestää pullo,siitä voi jokainen laskea paljonko esim.puolessa vuodessa.Lopettakaa ihmisten huijaaminen noine juttuinenne.

Oma kommentti