Vatsa pelaa kuin ihmisen mieli

Antonia ja Markku PyykköFuengirolassa Espanjassa asuva Markku Pyykkö pääsi 40 vuotta kestäneistä vatsavaivoistaan.

Markku Pyykkö, 57, on syntyisin Elimäeltä Kymenlaaksosta, mutta Espanja on vetänyt häntä puoleensa jo nuoruusvuosista asti.

– Isäni oli upseeri ja vietimme sen takia liikkuvaa elämää. Asuin Korialla ensimmäiset 10 vuotta, jonka jälkeen muutimme Turkuun, missä kävin oppikouluni. Kun isä jäi eläkkeelle, muutimme Vantaan Martinlaaksoon.

Markku luki hotelli- ja ravintola-alaa ja opiskeli liikkeenjohtoa. 70-luvun lopulla opintonsa lopetettuaan hän vaihtoi kuitenkin alaa ja lähti Los Pacosiin Espanjaan urheiluohjaajaksi. Tällä reissulla hän löysi tulevan vaimonsa Antonian. Alkuun pariskunta seurusteli sanakirjan avulla, mutta Markku oppi hyvän kielipäänsä ansiosta nopeasti puhumaan espanjaa.

Markku ja Antonia perustivat perheen ja muuttivat Suomeen, jossa Markku palasi hotelli- ja ravintola-alalle. He asuivat Suomessa yli 12 vuotta, josta palasivat Espanjaan vuonna 1990. Heille syntyi Suomessa kaksi tytärtä, nyt 28-vuotias Raquel ja 23-vuotias Paula.

Vanhempi tytöistä puhuu suomea, mutta nuoremmalta se ei suju. Raquel valmistui alun perin opettajaksi, mutta huomasi sitten, ettei se ala ole häntä varten. Niinpä hän harjoittelee tällä hetkellä eräässä tilitoimistossa tulevaisuutta varten, että näkisi millaista työelämä on poissa vanhempien siipien suojasta ja että osaisi joskus tulevaisuudessa ottaa isänsä perustaman firman hoitoonsa. Raquel asuu avossa juristipuolisonsa kanssa, joka on Pyykköjen firman lakimies. Paula puolestaan lukee Malagan yliopistossa psykologiaa.

Markku on käynyt vuoden 1990 jälkeen kolme kertaa Suomessa, yhteensä viisitoista päivää. Markku perusti vuonna 1993 Fuengirolaan Asesoria MOP Consulting -nimisen yrityksen, jossa on tällä hetkellä kuusi työntekijää. Yritys auttaa yksityishenkilöiden Espanjaan muuttoon liittyvissä asioissa ja myös kaikessa, mitä firmat tarvitsevat elinkaarensa aikana ja huolehtii kaikesta mahdollisesta paperisodasta. Tulijoita ja töitä riittää. Markku itse on ollut Espanjan kansalainen vuodesta 1994.

– Terveys on pitänyt hyvin, sillä huolehdimme kunnostamme, Markku kertoo. – Teemme Antonian kanssa vähintään kerran päivässä kahdeksan kilometrin lenkin. Fuengirolan rantakatu on aivan asuntomme välittömässä läheisyydessä, ja se on meille henki ja elämä.

Markun terveys on pitänyt hyvin, hänellä on vain lievä verenpainelääkitys. Kohonnut verenpaine huomattiin heti hänen 50-vuotispäiviensä jälkeen. Markku itse arvelee sen aiheutuneen yksityisyrittäjän stressistä ja hän huomauttaa painokkaasti, ettei sitä ole hankittu syömällä tai juomalla.

– Katson hyvin tarkkaan, mitä pistän suuhuni ja alkoholia käytän nykyään hyvin vähän. Olen saanut verenpaineen pysymään aika kivasti kurissa ruokavaliolla ja liikunnalla. Täällä liikkuminen on niin helppoa, kun ei ole lunta eikä jäätä.

Markku on oppinut Fuengirolan vuosinaan tuntemaan paljon sinne muuttaneita suomalaisia, myös tohtori Matti Tolosen, joka asuu pimeät ajat vuodesta vain runsaan kilometrin päässä Pyykköjen kodista. He tapaavat toisiaan säännöllisesti ja tuolloin keskustelu liippaa usein myös terveysasioita.

– Tulin ihan hiljattain kertoneeksi hänelle, että olen kärsinyt epäsäännöllisesti toimivasta vatsasta varmaan jo 40 vuotta. Useimmiten minua on vaivannut ummetus, mutta joskus myös ripuli. Olen kärsinyt myös kovista ilmavaivoista. Tämän kuultuaan Tolonen suositteli minulle Lepicolia, jota rupesin runsas kuukausi sitten ottamaan kaksi lusikallista ananasmehuun sekoitettuna aamuin illoin.

Helpotusta tilanteeseen on tullut jo näin lyhyessä ajassa.

– Jos vatsa on kuitenkin oikutellut 40 vuotta, ei se kuukaudessa voi kokonaan korjaantua millään konstilla, mutta huomattavasti parempaan suuntaan on menty, Markku iloitsee. – Ihan oikeasti elämä on muuttunut paljon helpommaksi ja painokin on pudonnut tässä ajassa kaksi kiloa. Täytyy tunnustaa, että joka ikinen kerta, kun istun pytylle, ajattelen tohtori Tolosta suurella rakkaudella!

Markku ei juuri muuten käytä luontaistuotteita, vain monivitamiinitabletti ja Carnosin Forte kuuluvat päivittäiseen repertuaariin.

– Karnosiini toimii ikääntymistä vastaan ja se pitää myös ihon kunnossa. Vaimo syö E-EPAa ja montaa muutakin ainetta. Jos niistä tekisi listan, se olisi aika pitkä. Minusta vähän tuntuu, että hän on näissä asioissa minua valistuneempi. Tyttäret ottavat päivittäin monivitamiinitabletin.

Vaikka Markku on koko lailla espanjalaistunut, hän tunnustaa silti kaipaavansa Suomesta joitakin asioita.

– Yksi niistä on suomalainen täsmällisyys. Onneksi Antonia on siinä mielessä hyvin epäespanjalainen, että hän on hyvin täsmällinen, mitä vaaditaan tässä työssä. Jollakin tavalla kaipaan myös suomalaista rehellisyyttä, sillä täällä on ilmassa aina semmoista pientä tarvetta nokittaa toista. Näin on ainakin täällä Andalusiassa.

– Suomalaisia ruokia ja juomia me saamme täältä jos haluamme, mutta esimerkiksi saunaa en ole vielä näihin päiviin saakka ehtinyt rakentaa. Ruoka täällä on niin hyvää, ettei kotimaisia sapuskoja tule juuri ikävä. Mutta se täytyy kyllä silti sanoa, että Kouvolan lakritsi on parasta, mitä voi olla!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Osmo Lehtinen

Terveys-Hymy 1-09

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: ripuli, ummetus, vatsavaiva, Lepicol

Kommentit

Oma kommentti