Veli sai avun verenpaineeseen

Terveys-Hymy kirjoitti Veli Erosesta numerossa 10/2007 eli jo yli kahdeksan vuotta sitten. Tuolloin hän oli toipumassa puolitoista vuotta aiemmin tapahtuneesta aivoninfarktista. Sen lisäksi hänellä todettiin verenpainetauti ja myös veren rasva-arvot olivat koholla.

Veli Eronen, 51, on alun perin kotoisin Joensuusta, mutta nykyään hän on viettänyt paljon aikaa puolisonsa kanssa Espanjan Aurinkorannikon Fuengirolassa. Veli on työskennellyt erilaisilla kaupallisilla aloilla ja hän on ollut töissä muun muassa Hirvoxilla ja Hämeenheikillä. Tämän jälkeen hän vaikutti peräti 14 vuotta äänentoistolaitteita maahan tuovan Noretron Audio Oy:n myyntipäällikkönä, mutta joutui jättämään tehtävänsä kolme vuotta sitten.

– Vain 42-vuotiaana saamani aivoinfarkti vaikutti sillä lailla, että myyntini tippui koko ajan. Se pieneni vuosi vuodelta. Lopulta elämä ajautui siihen pisteeseen, että heräilin öisin miettimään työasioita ja pohdiskelin, mitä olin unohtanut. Sen jälkeen olin 10 kuukautta työttömänä ja lepuutin itseäni. Ajattelin kuitenkin, että vielä tässä työelämään palataan. Tajusin kuitenkin jo muutamassa kuukaudessa, ettei minusta ole siihen ja jossakin välissä kävin jo lääkärin luona keskustelemassa mahdollisuudesta eläkkeeseen.

Osa-aikaeläkkeelle

Veli pääsikin osa-aikaeläkkeelle. Silloin tuli mahdolliseksi miettiä eri vaihtoehtoja, ja niin syntyi ajatus viettää aikaa Espanjan Aurinkorannikolla. Hän on tehnyt kuntonsa rajoissa vapaaehtoistyötä muun muassa Radio Finlandialla ja oman musiikin parissa. Kävely ja ulkoilu ovat tärkeä osa päivittäisrutiineja.

– Meillä on tuttava, joka houkutteli meidät Fuengirolaan. Hänen kauttaan järjestyi myös kakkosasunto vuokralle Fuengirolasta. Muistiongelmat tuntuvat myös radiotyössä, sillä kun teen kaverini kanssa perjantaisin kolmen tunnin ohjelman, tulee aina välillä unohduksia. Kun soitamme kappaleita, minä en hetken päästä enää muista, mistä biisistä on kysymys, ja mun pitäis se kuitenkin spiikata. Kaveri korjaa kun menee pieleen.

Sukuperintönä korkea verenpaine

Veli on saanut sukuperintönä taipumuksen sekä korkeaan verenpaineeseen että kohonneisiin veren rasva-arvoihin. Niinpä hän on jo toistakymmentä vuotta syönyt verenpainelääkkeitä. Hurjimmillaan hänen arvonsa olivat 158/96, mutta lääkityksen avulla ne putosivat normaaleiksi. Veli seuraa verenpainettaan päivittäin, ja tätä kirjoitettaessa tuoreimmat lukemat olivat 122/86 – eli aivan erinomaiset.

– Jouduin aivoinfarktin johdosta viettämään sairaalassa pari viikkoa. Aivoista tuhoutui siinä leikissä kananmunan kokoinen alue. Sain tämän jupakan johdosta verenohennuslääkkeen. Tutkimuksissa todettiin, että huonon eli LDL-kolesterolin arvo oli 3,2, kun suositusarvo on alle kolmen. Lääkäri ehdotti kolesterolilääkitystä ja hän tarjosi myös toisenlaisia verenpainelääkkeitä, sillä hänen mielestään alapaineen olisi pitänyt olla alle 80, mutta en suostunut kumpaankaan ehdotukseen.

– En halua syödä synteettisiä lääkkeitä enemmän kuin on pakko. Totta kai olen oppinut hyväksymään tilanteeni – etenkin aivoinfarktin jälkeen – ja myös jatkuvan verenpainelääkityksen, kun kerran perimä on se mitä on, mutta haluaisin selvitä niin vähällä lääkityksellä kuin suinkin.

Kalaöljykapseleista apu

Niinpä Veli haki netistä tietoa luontaisista keinoista ja törmäsi siellä tohtori Matti Tolosen nettisivuihin. Veli kuuli tuttaviltaan E-EPA –kalaöljykapseleista ja hän aloitti syödä niitä pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.

– Satuin näkemään Tolosen nettisivuilta, että hän on aikoinaan soittanut samassa yhtyeessä Viktor Klimenkon kanssa, ja Viki taas on tullut minulle tutuksi omien työkuvioitteni kautta. Niinpä sain Vikin kautta yhteyden Toloseen, joka antoi minulle arvokkaita ohjeita ja neuvoja. E-EPAa hän piti sairastamani aivoinfarktin takia aivan välttämättömänä ja rupesin Tolosen vinkistä ottamaan aamuin illoin myös yhden Sport-Carnosinin.

Tolonen suositteli Veliä myös käymään jonkin ajan kuluttua kuurin aloittamisesta laboratoriossa rasvahappoanalyysiä varten. Tulokset hämmästyttivät Veliä, mutta myös häntä hoitanutta lääkäriä.

– Olin tässä vaiheessa syönyt E-EPAa vajaat kaksi kuukautta ja karnosiinia kuukauden, mutta silti LDL oli jo pudonnut 3,2:sta 2,6:een. Myös triglyseridiarvot olivat laskeneet ja arakidonihapon eli AA:n suhde eikosapentaeenihappoon eli EPAan oli ihanteellinen eli 2:1. Tolosen mukaan nämä arvot kertovat siitä, että sydän- ja verisuonet ovat hyvin turvassa.

– Ravintolisähoito oli siis mennyt aivan nappiin, jonka myönsi myös minua hoitanut lääkäri. Kerroin hänelle Tolosen suosittelemista valmisteista, ja hänenkin mielestään kannatti kokeilla ensin kaikkia muita konsteja ennen kuin rupeaa syömään kovia lääkkeitä. Olen suositellut samaa systeemiä myös äidilleni ja siskolleni, joiden kolesteroliarvoissa on niin ikään ollut sanomista.

”Olen toipunut hyvin”

Veli Eronen on koko ajan syönyt päivittäin tohtori Matti Tolosen suosittelemia tuotteita. Hän ottaa päivittäin yhden Sport-Karnosiinin, yhden E-EPA-kapselin, magnesiumia, B12-vitamiinia sekä kaikkia B-vitamiineja sisältävän valmisteen, 1000 mg C-vitamiinia ja tuoreimpana mukaan tulleen D-vitamiinin, jota Veli nappaa päivittäin 100 mikrogrammaa. Ja hyvin pyyhkii.

– Täytyy antaa täysi tunnustus Tolosen suosittelemille ravintolisille. Niiden vaikutus on ollut erittäin positiivinen. Olen varmaankin paremmassa kunnossa kuin jos olisin jäänyt sen varaan, mitä sairaalasta suositeltiin – eli 100 mg kipulääke Primaspania vuorokaudessa ja siinä kaikki. Arvoja ei ole viime aikoina mitattu, kun ei ole ollut rahaa mennä testeihin. Kun viimeksi kävin mittauttamassa kolesterolia, kokonaiskolesteroli oli 5,1 eli ihan hyvä.

Vaikka paljon positiivista on tapahtunut aivoinfarktin jälkeen, kaikki ei silti ole kohdallaan. Kun Veliltä kysyy, rajoittaako aivoinfarkti hänen elämäänsä, vastaus singahtaa salamannopeasti:

– No ihan helvetisti! Ongelmana tässä on se, että vakuutus- ja eläkeyhtiön kannalta olen heidän mielestään työkuntoinen, mutta kukaan ei ole ottanut minua kahteen vuoteen töihin. Onnistuin saamaan yhden työpaikan, josta jouduin luopumaan jo kahden viikon kuluttua ja juuri siitä syystä, että kärsin ajoittaisista muisti-ongelmista. Uutena juttuna mukaan on tullut myös masennus, joka alkoi jo viisi, kuusi vuotta sitten. Kävin sairaalassa sen takia ja minulle määrättiin lääkitys, mutta se ei sopinut. Päätin tulla toimeen ilman. En syö muita kovia lääkkeitä kuin verenpainelääkkeitä. 

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Veli Erosen kotialbumi

Terveys-Hymy 12-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: aivoinfarkti, kolesteroli, verenpaine, veren rasva-arvot

Kommentit

Oma kommentti