Kari Pokki ehti syödä verenpainelääkkeitä kuutisen vuotta, kunnes hän yhdessä lääkärinsä kanssa totesi ne turhiksi. Asiaa auttoi perusteellinen elämäntapamuutos ja verenpainetta alentava luontaistuote.
Klaukkalassa asuva ja työskentelevä kehoterapeutti Kari Pokki, 45, on itsekin terveydenalan ammattilainen, sillä hän on koulutettu hieroja ja jäsenkorjaaja ja opiskelee parastaikaa klassista osteopatiaa. Oma yritys hänellä on ollut pari vuotta.
Tyypillinen asiakas on selkävaivainen ihminen, joka ei ole saanut apua sen paremmin lääkäriltä kuin perinteiseltä fysioterapeutiltakaan. Kari myöntääkin, että osteopaatit ovat usein selkäänsä potevien viimeinen toivo.
Karin urakierto on ollut värikäs, sillä hän on ehtinyt toimia niin roudarina kuin tapahtumamarkkinoinnin teknisiä palveluja toteuttavan yrityksen myyntipäällikkönäkin. Hän kävi sekä ammattikoulun että myöhemmin myös lukion ja oli 18-vuotiaana vuonna 1986 jo valmis lähettämään paperit Lappeenrantaan lääkintäjumppariksi opiskelua varten. Mutta hän saikin tuolloin yllättäen työpaikan, otti sen vastaan ja osti auton. Nuorella miehellä oli elämä edessä.
– Nykyinen uranvalinta on siis tietyllä tavalla jatkumo nuoruuden suunnitelmille, hän naurahtaa.
– Ilmeisesti minulle on annettu tavallista paremmat näpit, sillä jo ennen oman yrityksen perustamista eli koko aikuisikäni olen hieronut tuttuja ihmisiä, jotka ovat saaneet siitä apua. Harrastuksesta kasvoi siis työ.
Kari on alun perin kotoisin Kouvolasta. Hän on eronnut kahdesti, mutta lapset ovat jo isoja. Tytär on aloittanut lukion ja pojat ovat aikuisia. Nykyinen puoliso on ammatiltaan luontaistuotekauppias ja perheeseen kuuluu myös hänen yhdeksänvuotias poikansa. Eikä unohtaa sovi viisikuista karkeakarvaista mäyräkoiraa, joka tottelee nimeä Sulo.
Irti lääkityksestä
Kari luonnehtii omaa tämänhetkistä terveydentilaansa termillä loistava. Hän on pystynyt pari kolme vuotta sitten kokonaan irtautumaan verenpainelääkityksestä.
– Aiempi lääkärini oli sitä mieltä, että niin minun kuin kaikkien muidenkin verenpaineen tulee olla 120/80. Sain lääkityksen vuonna 2004, jolloin mittari näytti vuorokauden seurannassa keskiarvolukemia 142/95. Lääkitys määrättiin lähinnä koholla ollutta alapainetta varten. Söin verenpainelääkkeitä aina vuoteen 2011 asti, jolloin lääkäri oli jo vaihtunut.
Uuden lääkärin mielestä mitään syytä lääkityksen jatkamiseen ei enää ollut.
– Asiaan vaikuttivat monet seikat, eikä vähäisin niistä ollut täydellinen elämäntapamuutos. Kaikki einekset ja kevyttuotteet jäivät pois, ruoka valmistettiin oikeista raaka-aineista ja käytettiin oikeita rasvoja kuten voita, oliiviöljyä ja kookosöljyä. Ei mitään marinadeja, ja punaista lihaa olen syönyt viimeksi vuonna 2001 kunnes pari vuotta sitten löysin poron uudelleen, tosin harvakseltaan.
Näillä konsteilla Karin verenpaine alkoi pudota. Aiempi lääkäri oli tyrkyttänyt hänelle statiinejakin, koska Karin kokonaiskolesteroliarvo oli hiukan yli kuuden. Hän kuitenkin kieltäytyi tiukasti, ja sanailu lääkärin kanssa meni sen verran jyrkäksi, että hän päätti vaihtaa lääkäriä. Kari ei ole katunut ratkaisuaan.
– Arvot olivat kieltämättä hiukan poskellaan, mutta eivät kovin pahasti. Lääkitystä tuputtanut lääkäri perusteli asiaansa sillä, että isäukko sai aikoinaan 53-vuotiaana sydäninfarktin. Onneksi se ei ollut kohtalokas.
Löytyi myös ravintolisä
Koska elämänkumppani on ammatiltaan luontaistuotekauppias, Kari on siltäkin osin hyvissä käsissä. Vuonna 2010 hän alkoi käyttää Pharma Nordin Bio-Paine + Kalium -nimistä ravintolisää, joka on nimenomaan tarkoitettu alentamaan verenpainetta.
– Rupesin ottamaan sitä ohjeen mukaan, ja yhdessä elämäntapamuutoksen kanssa verenpaine asettui tasolle 135/85. Siellä se on pysynyt. Silloin kun söin verenpainelääkkeitä, lukemat putosivat numeroihin 120/70, jolloin minua alkoi huimata. Koin, ettei se ollut minulle normaali olotila.
Kari löysi luontaispuolelta avun myös kolesteroliarvoihinsa. Punariisi pudotti kokonaiskolesterolin lukemiin 5,4 ja muutkin komponenttien arvot olivat hyvät. Hän käyttää muutamia muitakin luontaistuotteita, erityisesti D-vitamiinia sekä öljyjä sisäisesti, koska hänellä on luonnostaan kuiva iho.
– Verenpainelääkkeisiin en ole koskenutkaan moneen vuoteen. Yhdessä vaiheessa käytin kahtakin eri verenpainelääkettä samaan aikaan.
Karin terveystilanne on kohentunut muutenkin. Nuorena todettu rasitusastma ja sen mukanaan tuomat avaavat astmalääkkeet ovat jäivät pois. Myös keväiset allergiavaivat ovat loppuneet Bio-Paineen käytön myötä.
– Koira-allergikkona käytän lisäksi Pycnogenolia siedättämään itseäni koiramme aiheuttavien lievien allergiaoireiden taltuttamiseen. Olen hyvin tyytyväinen nykytilanteeseeni. Minun on nyt hyvä olla. Elämäni, työni ja harrastukseni ovat muokkautuneet yhdeksi kokonaisuudeksi ja aika ajoin unohtuvat kaikki pilleritkin. Sehän tarkoittaa vain sitä, ettei niitä koko ajan edes tarvita!
Viisi hyvää tapaa
On olemassa viisi hyväksi koettua tapaa kohentaa sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä. Niistä ensimmäinen on verisuonten kalkkeutumisen ehkäiseminen. Ahtautuminen alkaa siten, että verisuonten seinämiin kertyy plakkikerrostumia. Ne sisältävät kolesterolia ja haitallisia rasvoja. Plakkikerrostuma aiheuttaa vähitellen verisuonten ahtautumisen, jonka seurauksena verenkierto vaikeutuu.
Toinen tärkeä tekijä on verenpaineen pitäminen terveellisellä tasolla. Kohonnut verenpaine voi aiheutua monista eri syistä. Plakkien ahtauttamat eli kalkkeutuneet suonet ovat yksi yleisimmistä syistä, mutta myös perintötekijät voivat edistää kalkkeutumistaipumusta.
Kolmas kulmakivi on stressin välttäminen. Kun ihminen stressaantuu, hänen verenpaineensa nousee ja koko verenkiertoelimistö joutuu koville. Fyysinen työ ja liikunta auttavat verenkiertojärjestelmää pysymään kunnossa, kun taas henkisen puolen stressi heikentää sitä.
Terveelliset ruokailutavat on neljäs oleellinen tekijä. Lautaselle on syytä poimia vain sydämelle ja verenkiertoelimistölle sopivaa, terveellistä ravintoa. Sellaisia ovat vihannekset, marjat, hedelmät, kokojyvätuotteet, kuidut ja erityisesti rasvaiset, runsaasti omega-3-rasvahappoa sisältävät kalat.
Viides ja viimeinen momentti sydämen ja verenkiertoelimistön kunnossa pitämiseksi on säännöllinen liikunta. Kenenkään ei silti tarvitse ruveta maratoonariksi, jotta liikunnasta olisi hyötyä, sillä jo vähäinenkin liikunta on avuksi. Riittää mainosti, jos pari kertaa viikossa tekee pitkän pyörälenkin, hölkän tai käy pelaamassa vaikkapa tennistä. Hissin sijasta kannattaa käyttää portaita ja kävelyä on syytä harrastaa aina kun se on mahdollista.
Teksti Reijo Ikävalko
Kuva Ari Heinonen
Terveys-Hymy 4-14
Kommentit
Oma kommentti