Verenpaine putosi luontaistuotteilla

Sinikka Meriläinen ja koiraSinikka Meriläisellä todettiin pari vuotta sitten korkea verenpaine. Lukemat näyttivät pahimmillaan 190/103, kun normaaliarvot olisivat 140/80. Hän meni valittamaan vaivojaan lääkärille, joka määräsi lääkityksen.

– Verenpaine putosi, mutta sain ikäviä sivuoireita, jonka jälkeen rupesin miettimään, olisiko mitään muuta keinoa, hän kertoo.

Sinikka Meriläinen, 57, on syntyisin Luopioisista, mutta hän muutti parikymppisenä Tampereelle ja avioiduttuaan hänen kotipaikakseen tuli Heinola, jossa hän kertoo viihtyvänsä huomattavasti paremmin kuin Tampereella.

– Muutto Heinolaan tuli mieheni Sepon työn perässä. Hän on töissä Mikkelin betonilla ja tekee taloelementtejä. Minä itse kävin kauppiksen aikuisena ja olen merkonomi, mutta kun alan töitä ei löytynyt, olen ottanut vastaan työtä kuin työtä. Viimeiset 15 vuotta olen tehnyt puhelinmyyntityötä, myyn tietokirjoja. Soittelen pääasiallisesti kanta-asiakkaille, jotka ovat ihan kivoja.

Meriläisillä on kolme lasta ja kuusi lastenlasta. Kaikki kolme ovat perheellisiä. Kaksi heistä asuu Heinolassa ja yksi Tampereella, joten kaukana ei ole kolmannenkaan lapsen perhe.

Sinikka kertoo olleensa fyysisesti aivan terve vuoteen 2004 saakka, jolloin hänellä todettiin korkea verenpaine.

– Se on ollut aina herkkä nousemaan kaikenlaisista syistä, mutta sitten se alkoi pysyä jatkuvasti koholla. Menin lääkärille, sillä tunsin olevani jotenkin hermostunut ja korvissa suhisi. Minulla oli kotona verenpainemittari, ja lukemat olivat sen verran korkeita, että oli pakko mennä lääkärille.

Sinikan molemmilla vanhemmilla on ollut korkea verenpaine ja hänen isänsä kuoli sepelvaltimotautiin, joten tiettyä sukurasitetta on olemassa. Myös Sinikan 77-vuotiaalla äidillä on todettu korkea verenpaine.

Sinikka on ollut koko ikänsä terveystietoinen ihminen. Niinpä hän tiesi kertoa lääkärille, mitä hän lääkitykseltä odotti.

– Sanoi, että en huoli sellaista lääkettä, joka aiheuttaa sivuoireena yskää, koska minulla on sellainen työ, missä ei passaa kesken kaiken ruveta köhimään. Olin lukenut jostakin, että jotkut verenpainelääkkeet aiheuttavat tällaisia sivuoireita.

– Hän lupasi kirjoittaa sellaista lääkettä, jonka ei pitänyt yskittää –  ja niin minä sitten rupesin yskimään. Yskin päivät ja yskin yöt. Menin uudestaan saman lääkärin luo ja kerroin, etten voi jatkaa tämän lääkkeen syömistä, koska se yskittää niin kovasti, mutta hän yritti väittää yskimiseni johtuvan tupakasta. Onneksi minulla sattui olemaan mukanani kyseisen lääkkeen esite suoraan lääkepakkauksesta. Ojensin sen lääkärille ja sanoin, että lue tuosta.

– Hän luki tekstin ja totesi, että aha, vaihdetaan sitten lääkettä. Minä tähdensin vielä erikseen, ettei tämäkään lääke saanut yskittää. Kun tulin kotiin ja rupesin katsomaan lääkkeen tietoja, niin aivan ensimmäisenä sen sivuoireena mainittiin, että se saattaa yskittää. Onneksi tämä valmiste ei kuitenkaan yskittänyt minua. Verenpaine kyllä putosi kummallakin lääkkeellä.

Sinikka jäi kuitenkin miettimään lääkärin puheita.

– Hän sanoi, että verenpainelääkitys on periaatteessa hyvin yksinkertainen juttu. Kun syö lääkkeitä, verisuonet laajenevat, jolloin veri pääsee virtaamaan vapaammin. Aloin miettiä, että onkohan se ihan jees, että verisuonet laajenevat. Rupesin miettimään muita vaihtoehtoja ja aloin lueskella Tohtori Tolosen terveysoppia. Rupesin syömään ravintolisiä hänen neuvojensa mukaan ja mittailin samalla koko ajan verenpainettani. Arvot alkoivat pudota niin että ensiksi vähensin lääkitystäni ja noin kuukausi sitten pystyin jättämään sen kokonaan pois. Verenpainearvoni ovat silti aivan upeat, tälläkin hetkellä ne ovat 135/75.

Sinikka on syönyt ravintolisiä jo vuoden verran. Hän ottaa joka päivä neljä E-EPA -kalaöljykapselia, yhden Bio-Carnosinin, yhden Isokarpalo-kapselin sekä neljä magnesiumtablettia. Hän aloitti tällä annoksella ja jatkaa samalla tavalla edelleenkin. Sinikan lääkäri ei tiedä asiasta ja Sinikka toteaakin, että lukekoon lehdestä.

– Olen aina ollut kiinnostunut terveysasioista ja luontaistuotteista. Muistan jo lapsuudestani, kuinka äitini syötti minulle vitamiineja ja kalanmaksaöljyä. Otan myös silloin tällöin alfalipoeenihappoa ja soijaa, koska olen vaihdevuosi-iässä.

Myös Sinikan äiti on saanut verenpaineensa putoamaan samalla konstilla.

– Äidillä on ollut monenlaisia vaivoja, ja viime keväänä hänen verenpaineensakin nousi. Kehotin häntä ostamaan E-EPAa, sillä sen ainakin tiesin olevan hyväksi. Kun hän meni seuraavan kerran mittauksiin, verenpaine oli palautunut vain muutamassa viikossa normaaliksi.

– Kysyin tohtori Toloselta sopivaa ravintolisäohjelmaa äidille, ja sain hyviä neuvoja: E-EPAa hän suositteli äidille kaksi 650 mg kapselia päivässä, Bio-Carnosin Fortea kaksi tablettia päivässä, joista toinen aamulla ja toinen illalla. Magnesium Plus -valmistetta hän suositteli kaksi tablettia illalla, jolloin se antaa hyvän unen. Isokarpaloa hän suositteli kaksi kapselia päivässä. Erityisesti E-EPAa hän kehui mahtavaksi valmisteeksi, sillä Japanissa sen on todettu jopa korjaavan diabeetikkojen kaulavaltimon ahtaumia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Seppo Meriläinen

Terveys-Hymy 10-2006

Bio-Vita

Teksti: Hymy
Avainsanat: kohonnut verenpaine

Kommentit

Oma kommentti