Verensokeri pysyy kurissa

Pirkko Napari on perusterve kuusikymppinen – ja tekee parhaansa, että perusterveys myös säilyisi. Hän liikkuu paljon, viettää säännöllistä ja terveellistä elämää ja pitää hyvää huolta myös ruokavaliostaan.

Jyväskylän keskussairaalan synnytysyksikössä osastonsihteerinä työskentelevä Pirkko Napari, 60, naureskelee olevansa kotoisin Laukaan sairaalasta. Hän muutti perheensä mukana kuitenkin jo viisivuotiaana Jyväskylään ja asuu nykyään miehensä Leevin, 55, kanssa kaupungin kupeessa Jyskässä. Aikuiset tyttäret ovat lentäneet pesästä jo aikoja sitten, ja toisella on jo kolme pientä poikaakin, joiden kanssa Pirkko mummoilee mielellään.

Aviomiehensä Leevin Pirkko löysi yli 35 vuotta sitten silloisesta Leningradista. Joskus siis kannattaa lähteä merta edemmäksi kalaan. Leevi työskentelee Laukaassa opinto-ohjaajana.

– Hän on hyvin auttavainen ja ystävällinen, kun minä itse taas olen temperamenttinen ja kauhea töhöttäjä ja kova puhumaan, mutta me täydennämme toisiamme!

Pirkko kertoo olevansa liikuntapainotteinen ihminen, vaikka ei aina jaksaisikaan liikkua. Urheiluhulluksi hän kuitenkin sanoo tulleensa niskavaivojen sekä tuki- ja liikuntaelin ongelmien takia. Ne ovat johtuneet tiiviistä tietokoneen ääressä istumisesta.

Onnea arvonnassa

Kun tätä juttua tehtiin, Pirkko kärsi myös niin sanotusta jäätyneestä olkapäästä, istumatyön vaivoja sekin.

– Jotakin täytyi tehdä, kun pullat ja muut makeat maistuivat turhan hyvin ja niinpä paino alkoi nousta. Rupesin liikkumaan ja jätin kaikki makeat herkut pois, samoin ruokavaliosta valkoisen vehnäjauhon, mutta ihan karppaamaan en sentään ruvennut. Paino putosi 13–14 kiloa, mikä nosti itsetuntoa melkoisesti.

Työstä aiheutuvia tuki- ja liikuntaelinvaivoja lukuun ottamatta Pirkko on perusterve nainen. Hän seuraa kuitenkin hyvin tarkkaan muun muassa verensokeri- ja kolesteroliarvojaan.

– Kävin huhtikuussa labrassa mittauttamassa niitä, jolloin paastoverensokeri oli kuuden pinnassa, mistä lukemia ei saa päästää huonompaan suuntaan. Myös kolesteroliarvot ovat olleet koholla, ja näistä syistä rupesin myös laihduttamaan.

Pirkko oli syksyllä 2013 eräällä diabetesluennolla, mistä hän sai valtavasti hyvää tietoa.

– Osallistuin siellä myös arvontaan, ja aivan yllättäen voitin 12 pakettia Diabene-pellavarouhetta. Rupesin lokakuun alussa ottamaan sitä aamupalan yhteydessä yhden mitallisen ja illalla vielä toisen. Sekoitin rouheen joko marjoihin, rahkaan tai puuroon.

Hyväksi havaittu

Pirkko on tuotteen hyväksi havainnut ja kehuu sitä vilpittömästi.

– Se on tasoittanut verensokeria ja vienyt nälän tunteen pois, ei tule ahmimishäiriöitä eikä rupea hirveästi tekemään herkkuja mieli, vaikka töissä olisi minkälaiset tarjoilut. Verensokeri- ja kolesteroliarvot ovat pysyneet kurissa.

Kaikkein näkyvimmin Diabene on auttanut vatsan toiminnassa, sillä se on lisännyt selvästi aineenvaihduntaa.

– Olen sen ansiosta mielestäni hoikistunut entisestään, olen virkistynyt ja minulla on paljon energiaa. Nyt jaksan miehen kanssa tarpoa pitkin Jyskän vuoria ja käydä uimassa. Kävelen aina työmatkat eli reilut kaksi ja puoli kilometriä keskussairaalasta keskustaan, ja vasta sitten hyppään bussiin. Kotona teen pilatesliikkeitä ja käyn mielelläni myös sauvakävelylenkeillä.

Vapaa-ajan ongelmia Pirkolla ei ole, sillä hän toimii Gideon-järjestössä, joka jakaa raamattuja muun muassa kouluihin ja hotelleihin. Nuorempana häntä vei myös musiikki, sillä hän harrasti kuorolaulua ja kiersi kuoron kanssa aina Keski-Eurooppaa ja Amerikkaa myöten, kunnes tapasi kohtalonsa Leningradissa – ja alkoi miehen kouluttaminen, niin kuin hän itse viisastelee.

– Enää en ole jaksanut tehdä lauluhommia, mutta minulla on hirveän laaja ystäväpiiri kuorolauluvuosiltani. Käyn usein sunnuntaisin kirkossa ja vietän aikaa perheeni kanssa sekä mummoilen Laajavuoressa tyttären pikkupoikien kanssa. Meillä on silloin oikein hauskaa!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Keijo Penttinen

Terveys-Hymy 1-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: verensokeri, kolesteroli

Kommentit

Oma kommentti