Veri- ja maksa-arvot ovat loistavat

Eira HelomaaOlen nykyään entistä pirteämpi ja painokin on pudonnut parikymmentä kiloa, Eira Helomaa iloitsee. – Lääkäri kysyi, mitä olen tehnyt, kun kaikki arvot olivat niin hyvät.

Naantalilainen Eira Helomaa, 63, on syntynyt Yläneellä, mutta hän muutti jo nuorena Turkuun parturinoppiin. Eiralla on ollut oma parturikampaamo. Hän on työskennellyt myös vieraan palveluksessa ja ehtipä hän alanvaihdon jälkeen toimia vielä viitisentoista vuotta Naantalin kaupungilla perhepäivähoitajanakin. Eläkkeellä Eira on ollut lukuisten sairauksiensa vuoksi jo toistakymmentä vuotta.

– Oma yritys oli lopetettava 80-luvun puolivälissä astman takia. Parturikampaamon hajut aiheuttivat sen verran pahoja oireita. Henki ei enää tahtonut kulkea. Jo sitä ennen oli ollut lievää heinäallergiaa.

Seuraavaksi Eiraan iski verenpainetauti ja hän poti pitkään sitkeää säärihaavaa. Se ilmaantui jonkun ötökän pureman jälkiseuraamuksena.

– 90-luvulla minulla todettiin myös uniapnea, mutta olen saanut sitä kuntoon, kun olen pudottanut painoani parikymmentä kiloa. Viitisen vuotta sitten minulla todettiin sekä diabetes että koholla oleva kolesteroli, joihin molempiin saan lääkitystä. Eli otan päivittäin lääkkeitä astmaan, diabetekseen, verenpaineeseen ja kolesteroliin. Kaikkein eniten näistä minua kiusaa astma.

– Keväät ja kesät ovat allergioiden takia yhä vaikeita. Ensimmäiset oireet ilmaantuvat, kun lumi alkaa sulaa keväällä. Maan hajut ja tuoksut ovat minulle ihan hirveitä. Myös tupakansavu tekee tosi pahaa eivätkä ihmiset ymmärrä, kuinka kauheaa se minulle on. Minua haukutaan paskamaiseksi ihmiseksi, mutta en kerta kaikkiaan kestä tupakansavua. Sain riittävästi nalkutettuani aikaan sen, ettei Naantalin terveyskeskuksen ovensuussa enää saa tupakoida. Valitin tarpeeksi korkealle, ja johan onnistui. Minä en pelkää piispaa enkä pappia.

Eiralla on ensimmäisestä liitostaan aikuinen tytär, ja nykyisen elämänkumppaninsa Kalervo Huuskon kanssa hän on ollut yhdessä jo parikymmentä vuotta. Lastenlapsia Eiralla ei ole, ja hän viisasteleekin, että hänessä on mennyt hyvä mummi piloille.

Havupuu-uutejuomaVaikka Eiralla on nippu vaikeita sairauksia, hän ei ole menettänyt positiivista mielenlaatuaan. Myös Havupuu-uutejuoma on antanut hänelle lisävoimaa ja energiaa.

– Siskoni mies käytti sitä ja minulle tuotiin kerran maistiaisia. Siskon miehellä oli ollut aivoinfarkti ja hänelle oli tehty myös selkäleikkaus, joista hän kertoi toipuneensa tällä aineella. Hän suositteli sitä myös sisarelleni ja hänkin totesi, että aine toimii.

Eira ja Kalervo alkoivat käyttää Havupuu-uutejuomaa runsas vuosi sitten ja molemmat ovat tyytyväisiä. Myös Käsityöläismuseon entisöijänä elämäntyönsä tehnyt Kalervo on kokenut kovia, sillä häneltä on leikattu syöpä. Hän sai operaation seurauksena leikkaustyrän ja Kalervolta on leikattu myös molemmat polvet ja lonkat. Eirallakin on ollut ongelmia polviensa kanssa, mutta silti krempat eivät ole pysähdyttäneet pariskuntaa.

– Me kävelemme kauheasti ja uimme myös. Matkustelusta me tykkäämme kovasti, Eira luettelee.

– Sairaudet eivät estä viettämästä ihan tavallista elämää. Minä en anna periksi ja vaikka vähän sattuukin, minä menen vaan. Ihan joka paikkaan meikäläisten ei tietysti kannata yrittää, ja jos vastaan tulee korkeita mäkiä, alkaa ahdistaa. Onneksi meillä kotona on aivan vieressä ihana 4,5 kilometrin pururata, jota me olemme uskollisesti painelleet. Minä kahdella jalalla ja isäntä neljällä, kun hänellä on kepit.

Eira joutuu sairauksiensa vuoksi käymään säännöllisesti tutkimuksissa, ja viimeksi arvot olivat niin hyvät, että lääkäri alkoi ihmetellä asiaa ääneen.

– Minulta mitattiin monenlaista, ja kaikki veri- ja maksa-arvot olivat aivan loistavat. Lääkäri katsoi minua ja kysyi, mitä ihmettä olin itselleni tehnyt, kun arvot ovat näin hienot. Minä kerroin Havupuu-uutejuomasta, mutta hän vain hymähti. Ei ottanut kantaa puolesta eikä vastaan.

Eira on ottanut tähän asti vain yhden desilitran aamuisin, mutta nyt hän aikoo ruveta juomaan toisen samanlaisen myös iltaisin. Häntä kuitenkin hiukan arveluttaa, tuleeko yöunista enää sen jälkeen mitään, sillä hän tunnustaa olevansa varsinainen yökukkuja.

– Siinä voi olla semmoinen vaara, etten enää pysy nahoissani, hän nauraa.

– Luontaistuotteet olivat minulle tuttuja jo tätä ennen, mutta en ole juuri voinut niitä käyttää, koska monissa on sellaisia sidosaineita, jotka eivät sovi minulle. Juomaa ei kuitenkaan ole kukaan kieltänyt ja olen tykännyt, että se on auttanut minua hirveästi.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Reino Kaivola

 


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: diabetes, astma, kolesteroli, verenpainetauti, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti