ViaEsca on uusi tapa laihduttaa

Suomessa on toteutettu kokeilu, jollaista ei ole toteutettu missään päin maailmaa. Kokeilun nimi on ViaEsca. Ruokatarvikkeet ja reseptit tuodaan kotiin. – Olemme jo nyt saaneet hyvin rohkaisevia tuloksia, toimitusjohtaja Tuomas Teinilä kertoo.

Ihan alkuun on varmaan syytä esitellä tämän mielenkiintoisen, kunnianhimoisen ja monella tavalla kumouksellisen yrityksen takana oleva nelikko.

ViaEscan toimitusjohtaja Tuomas Teinilä on työskennellyt pitkään elintarviketeollisuudessa ja on uransa aikana vaikuttanut muun muassa Valiolla. Ennen ViaEscaan siirtymistä hän toimi Terveystalon markkinointijohtajana. Hänellä on myös mainos- ja mediatoimistotaustaa.

Timo Kärnä puolestaan on toiminut sekä Valion että HK:n johtoryhmissä, joten hänelläkin on takanaan pitkä ura elintarviketeollisuudessa. Kolmas perustajajäsen on Antti Suikkari, joka on keskittynyt digitaalimaailmaan ja sen kehittämiseen ViaEscan tarpeita varten. Neljäs on ravintoneuvoja Anna Tervo, jolla on pitkä ura ravintovalmennuksessa. Asiantuntemusta nelikolla on siis vaikka kuinka paljon.

– ViaEsca yhdistää kalorien kulutuksen ja kalorien saannin samaan palveluun, josta voi myös tilata helposti kotiin kuljetettuna juuri jokaisen tarpeen mukaan räätälöidyt päivän kaikki ateriat, toimitusjohtaja Teinilä kertoo.

– ViaEsca on tutustumismatka omaan kehoon sekä oikein syömisen ja herkullisen ruoan maailmaan. ViaEsca räätälöi jokaisen kalorienkulutuksen mukaan kaikki ruuat ja toimittaa ne kotiin. Helppokäyttöinen mobiilisovellus auttaa ymmärtämään oman kehon kalorien kulutuksen, eri ruokien kalorien määrän ja auttaa löytämään myös oikean ruokarytmin ja annoskoot.

Mistään ei tarvitse luopua

Tuomas Teinilän mukaan ViaEsaca on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat saavuttaa energisemmän olon tai pudottaa painoa helposti ja turvallisesti. Se tapahtuu syömällä paremmin ja nauttimalla ruuasta niin, ettei mistään tarvitse luopua.

– ViaEsca mittaa kalorien kulutuksen ranteessa olevalla aktiivimittarilla. Tämän perusteella se rakentaa keskimääräisen päivän kulutuksen perusteella herkulliset ruokakassit. Ne sisältävät kaikki viisi päivän ateriaa (aamupala, lounas, välipala, iltaruoka ja iltapala) raaka-aineineen ja resepteineen.

– Mikäli joku haluaa pudottaa painoa, ViaEsca laskee 500 kaloria pienemmän, (energiaravintoaineiden keskinäisen tasapainon huomioiden) päivittäisen menun, jotta paino saataisiin putoamaan helposti ja turvallisesti syömällä herkullisia ja valmiiksi mietittyjä ruokia. Pysyvää painonhallintaa tukee ViaEscan mobiilisovellus, jossa voi seurata miten ja mitkä asiat vaikuttavat päivittäiseen kalorien kulutukseen, ja mistä kertyy turhaa ylimääräistä. Sovelluksen avulla saa myös tärkeitä viestejä omasta syömisestä. Tietoisuus kasvaa siitä, kuinka voi nauttia asioista, jotka ovat tärkeitä ja löytää mahdollisesti ne asiat, joita haluaa muuttaa.

vihreä_salaatti_th_by_seppo_saarentola_kuvaryhmäViisi ateriaa päivässä

Tuomas Teinilä vakuuttaa, että ViaEsca on todellinen makumatka. Ei siis mitään Via Dolorosaa.

– Ruoka-aineet ja reseptit tuodaan kotiin kaksi kertaa viikossa. Jokaiselle 21:lle päivälle on olemassa valmis menu. Mukana on monta uutta herkullista reseptiä. Nyt tietysti kaikkia kiinnostaa, mitä kolmen viikon kuuri maksaa. Hinta on 650 euroa, joka sisältää siis ruokatarvikkeiden kotiinkuljetuksen kahdesti viikossa, kalorien kulutusta mittaavan aktiivisuusmittarin eli Polar A 360-rannekkeen ja reseptit. Kaikki perustuu siihen, että 21 päivässä ihminen oppii pois vanhasta. Saa myös energisemmän olon, kun ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi ja samalla paino alkaa pudota. Motivaatio tällä tiellä pysymiseen voi alkaa tästä.

– Me ihmiset olemme viime vuosien aikana hiukan erkaantuneet oman kehon ja syömisen väliltä. Liikutaan hiukan vähemmän kuin ennen vanhaan ja syödään vähän enemmän. Näin alkaa kasaantua monenlaisia ongelmia.

– Erikseen haluan vielä sanoa, että kaikki ViaEscan ruuat ovat erinomaisen maittavia eikä kenenkään tarvitse nähdä nälkää: pystyy syömään terveellistä ja hyvää ruokaa eikä tarvitse silti luopua mistään. Mukana on yhtenä viikonloppuna sisäfileepihvi, ja kolmeen viikkoon mahtuu myös lohta, nieriää ja siikaa – sekä runsaasti vihanneksia. Kaikki on rakennettu kalorienkulutuksen mukaan ja siinä on huomioitu, että proteiinit, hiilarit ja rasvat ovat oikeassa suhteessa. Tarkoitus on opettaa ihminen syömään vain sen verran, mitä hän kuluttaa. Myös oikean ruokailurytmin – eli viisi ateriaa päivässä – löytäminen on hyvin tärkeää muun muassa verensokerin takia. Kun rytmi löytyy, ei enää tee mieli napostella makeaa. Jos syö vain lounaan ja päivällisen, illalla on jo niin kova nälkä, että tulee helposti syödyksi liikaa.

Teinilä vakuuttaa reseptien olevan niin yksinkertaisia, että tumpelo suomalainen mieskin pystyy valmistamaan niiden ohjeiden mukaan kaikki ateriat. Tällä hetkellä ViaEscan jakelualue käsittää pääkaupunkiseudun aina Hyvinkäätä ja Keravaa myöten. Asiakkaina on tässä vaiheessa vain kolmisenkymmentä ihmistä, mutta kiinnostusta tuntuu olevan. ViaEsca aloitti toimintansa vasta loka-marraskuun vaihteessa.

– Meillä on partnerina Heinon tukku, joka kerää, ostaa ja pakkaa tavarat. Ne kuljettaa asiakkaille Duologistiikka, joten me ostamme tämän puolen toiminnastamme ulkopuolisina palveluina.

Tuomas_Teinilä_th_by_kari_hautala_kuvaryhmäToimitusjohtajakin laihtui mukavasti

ViaEscan väki on testannut tuoteideaansa kahteen eri otteeseen, viime keväänä ja viime syksynä. Mukana testiä toteuttamassa olivat sekä Valio että Polar, joille kerrottiin ideasta. Kumpikaan suuyritys ei ole silti osakkaana ViaEscassa, mutta yritykset halusivat auttaa uuden kuvion kehittelyssä.

– Testiryhmään kuului 20 henkilöä. Annoimme laihdutusta yrittäneille 500 kaloria vähemmän kuin muille. Vaikka kaloreita oli muita vähemmän, kaikki söivät kuitenkin terveellisesti, hyvin ja runsaasti. Nälkää ei nähty. Kolmen viikon aikana testiryhmä pudotti painoa keskimäärin 2,5 kiloa.

Myös toimitusjohtaja Teinilä itse on testannut ViaEscan toimivuutta. Hän on laihtunut vuoden alusta peräti 10 kiloa.

– Otin kuurin keväällä ja muutin sen myötä aika paljon omia ruokailutottumuksiani. Jätin vähemmälle leivän päältä makkaran ja juuston. Vihannesten ja marjojen määrä lisääntyi ja söin kaiken kaikkiaan parempia ruoka-aineita. Aamiaiseksi aloin valmistaa helppoja smootheja, joiden avulla jaksaa todella pitkään.

Timo_Kärnä_th_by_kari_hautala_kuvaryhmäMyös Timo laihtui

Timo Kärnä, 53, on 178 cm pitkä ja painoi pahimmillaan parikymmentä vuotta sitten 95 kiloa. Oli paljon edustusta, pitkiä illallisia ja jatkuva kiire, jolloin liikkuminen jäi vähemmälle. Hän sai kuitenkin vuoden 2010 paikkeilla pudotettua painonsa 87 kiloon.

– Olin mukana kevään testiryhmässä ja huomasin hyvin nopeasti, kuinka aineenvaihdunta alkoi toimia ihan eri tavalla kuin ennen. Vanhoihin ruokailutottumuksiin tuli heti pari muutosta: suurin oli, että annoin itselleni luvan syödä viisi kertaa päivässä, ja toinen suuri muutos oli aamupalan koostumus. Kun aiemmin olin vuosikaudet syönyt leipää ja leikkeleitä, aamupala muuttui nyt monipuolisemmaksi. Oli smootheja ja välillä puuroa jugurtin ja rahkan kanssa, Timo kertoo.

– Kun aiemmin lounaan ja illallisen väli oli pitkä, illalla kaupan kautta ruokaostoksiin tarttui kaikenlaista makeaa, vaikkapa suklaapatukka. Nälkä oli niin hirmuinen. Nyt ViaEscan kautta annoin itselleni luvan syödä iltapäivällä välipalan, jolloin illallisaikaan ei enää ollut niin kiljuva nälkä. Kaikki mielihalut makeaan tai ylimääräiseen naposteluun hävisivät. Verensokeri pysyi tasaisena, ja moni muukin testiryhmäläinen kertoi samaa. Kun aiemmin en enää klo 18 jälkeen syönyt mitään, nyt oli luvallista syödä vielä iltapala klo 20–21 aikoihin. Se oli joko rahka tai jugurtti, ja tämän jälkeen nukkui hyvin.

Uusilla kuvioilla oli raju vaikutus myös Timon painoon, sillä hän laihtui kolmessa viikossa peräti kuusi kiloa, vaikka hän ei lisännyt tänä aikana liikuntaa. Housut jäivät niin väljiksi, että mies joutui vaatekauppaan.

– Jatkoin kesän aikana saamiani uusia oppeja, ja pysyviksi muutoksiksi jäivät aamupala sekä väli- ja iltapalat. Söin useammin, mutta kerralla vähemmän. Kun syyskuussa järjestettiin samanlainen kolmen viikon kuuri, painoni putosi nyt 81:sta kilosta 78:aan kiloon. Olo on nyt 10 kiloa kevyempi kuin vielä vajaa vuosi sitten. Merkille pantavaa on myös se, ettei kiloja tullut kahden testikuurin välillä yhtään lisää.

Timo on nauttinut myös kohtuullisesti alkoholia. Pari lasillista viiniä ruuan kanssa viikonloppuisin ja myös saunakaljan hän on juonut hyvällä omallatunnolla. Eikä ole paino noussut.

Terveys-Hymy 1-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kari Hautala Otavamedia
Avainsanat: painonhallinta, ruokailurytmi, ruokatarvikkeiden kotiinkuljetus, ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti