”Viekää D-vitamiinia eikä kukkia!”

Marja-Liisa Salminen– Älkää viekö kukkasia nimipäivälahjaksi tai sairaalaan, kehottaa Turun seudun nivelyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Salminen. – Ostakaa sen sijaan läheisillenne D-vitamiinia!

Turkulainen Marja-Liisa Salminen, 69, tietää omakohtaisen kipeästi, mitä nivelvaivat ovat ja  kuinka tärkeää D-vitamiini on niiden torjumisessa. Marja-Liisalla on tekonivelet sekä lonkassa että polvessa ja tämän lisäksi häneltä on leikattu olkapää ja kaksi varvasta.

– Ensiksi leikattiin oikea lonkka. Kun huomasin, kuinka yksin olin mennessäni leikkaukseen, päätin, ettei kukaan muu saa tämän jälkeen mennä yhtä tyhmänä lonkkaleikkaukseen, ja niin rupesin perustamaan yhdistystä. Sysäys tuli siis omien tuntemusten ja oman kantapään kautta.

Marja-Liisa on eläkkeellä TYKS:in lastenhoitajan työstä. Hän asuu yhdessä avomiehensä kanssa. Aikuisia lapsia on kaksi. Marja-Liisa oli perustamassa Turun seudun nivelyhdistä vuonna 2005 ja toimii sen puheenjohtajana. Jäseniä yhdistyksessä on peräti 2 000, ja miehiä on mukana yllättävän paljon verrattuna moneen muuhun vastaavaan yhdistykseen.

– Meillä miesten allasryhmä on niin suosittu, ettei sinne pääse, ellei joku kuole, Marja-Liisa toteaa leikillisesti.

Apteekin lempilapsi

Marja-Liisan omat vaivat alkoivat selästä, mutta sitten huomattiinkin, että vika piilee lonkassa. Hänet laitettiin melkein saman tien tekoniveljonoon, jossa hän oli puolisen vuotta, ja todella kipeänä.

– Tekonivelleikkaus onnistui ja tekonivel toimii hienosti, suosittelen kaikille, hän kertoo.

– Seuraavaksi operoitiin oikea polvi, ja senkin tekonivel pelaa oikein hyvin. Sitten leikattiin olkapää nivelrikon takia, samoin kaksi varvasta ja samasta syystä. Nivelvaivoja on edelleen sormissa, nilkassa ja jalkaterissä – eli siis vähän joka puolella. Joudun koko ajan syömään särkylääkkeitä, sillä selkä on suoraan sanottuna sökö.

Sitä ei kuitenkaan ruveta toistaiseksi leikkaamaan, koska Marja-Liisalla on niin paljon riskitekijöitä. On paha astma, ylipainoa ja diabeteskin puhkesi vuosi sitten.

– Se onneksi hoituu ainakin toistaiseksi vielä tableteilla, mutta on ihan kiikun kaakun, joudunko siirtymään insuliiniin.

Marja-Liisa naureskelee olevansa apteekin lempilapsi. Sairaudet eivät ole lannistaneet häntä ja hänen huumorintajuaan. Hän touhuaa päivät pitkät yhdistyksen asioiden parissa. Ja kun toimistotyöntekijä sattuu olemaan sairaana, Marja-Liisa tuuraa häntä asiakaspalvelussa.

Kiinnostus  heräsi

Marja-Liisa sattui kerran kuuntelemaan turkulaisen professorin Hannu T. Aron luennon D-vitamiinin tärkeydestä etenkin ikääntyville ihmisille ja varsinkin silloin, jos sattuu tulemaan lonkkamurtuma.

– Sellaiset lonkkamurtumapotilaat, joille annettiin D-vitamiinia heti lonkkamurtuman jälkeen, paranivat nopeammin ja heillä oli vähemmän keuhkokuumeen tai muiden sairauksien aiheuttamia kuolemantapauksia. Silloin rupesin miettimään, saavatkohan meidän jäsenemme riittävästi D-vitamiinia.

Myös fysiatrian erikoislääkäri Jukka-Pekka Kouri on ollut samalla asialla.

– Hän on sanonut, että kaikkien niiden, jotka asuvat Ateenan pohjoispuolella, pitäisi syödä D-vitamiinia ympäri vuoden. Olin aina luullut, että Suomessa saadaan tarpeeksi D-vitamiinia.

Niinpä Marja-Liisa toimen naisena päätti loppusyksystä eli viime kesän jäljiltä järjestää yhdistyksensä väelle D-vitamiinimittauksen. Mittauksissa kävi noin 90 ihmistä, ja tulokset olivat hätkähdyttävän huonot.

– Monet olivat syöneet D-vitamiinia, mutta aivan liian pieniä annoksia. Kenelläkään ei ollut lähellekään yliannostusta, mutta sen sijaan vajausta oli melkein kaikilla. Suurimmalla osalla eli noin 70 prosentilla arvot olivat todella matalia.

Virallinen on vähän

Marja-Liisan omat arvot olivat niin ikään huonot, ja niinpä hän on joulukuusta lähtien ottanut Bioteekin Super D3 -vitamiinia kaksi 50 mikrogramman tablettia eli peräti 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. Virallinen suositus oli vielä jokin aika sitten niinkin vähäinen kuin 7,5 mikrogrammaa.

– Lääkäri kävi läpi kaikki meidän arvomme, ja kun hän tiesi minun kärsivän kovista selkäsäryistä, hän totesi, että suuremmista määristä D-vitamiinia voisi olla apua. Hänen mukaansa monet tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin lisääminen auttaa myös kivuissa.

– En ole koskaan ollut mikään huuhaa-ihminen enkä hurahda helposti mihinkään, mutta nyt täytyy sanoa, että uusi annostus on lievittänyt ihan tuntuvasti selkäsärkyjäni.

Maaliskuussa Marja-Liisa ja kumppanit menevät uusintamittauksiin. Nyt tutkitaan myös B12-vitamiini, josta monella ikäihmisellä niin ikään on puutosta.

– On mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon arvot ovat nyt nousseet, kun olen syönyt satasta. Oma huono tulokseni syksyllä johtui siitä, koska minulla on paha astma ja kesä oli sen verran kuuma, etten voinut olla paljon ulkona. D-vitamiinia ei tullut auringon kautta. Olisi jo silloin pitänyt lisätä annostusta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Roni Lehti

Terveys-Hymy 2-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: D-vitamiini, nivel, nivelvaiva

Kommentit

Oma kommentti