Viina ja tupakka kuivattavat suuta

Kuiva suu on yleinen vaiva, etenkin vanhemmilla ihmisillä. Ikääntyminen ei kuitenkaan itsessään aiheuta suun kuivumista vaan syynä ovat useimmiten sairaudet tai lääkkeet. Mitä useampaa lääkettä käyttää, sitä todennäköisemmin suu kuivuu. Myös vaihdevuodet, paastot, ylipaino ja tietyt sairaudet ovat kuivan suun riskitekijöitä.

– Jos epäilee, että lääkitys aiheuttaa suun kuivumista, asia kannattaa ottaa puheeksi apteekissa. Mahdolliset lääkitysmuutokset tekee kuitenkin lääkäri. Omin päin ei saa muuttaa tai vähentää lääkitystään, huomauttaa asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä Suomen Apteekkariliitosta.

Vähäinen syljen eritys heikentää suun suojamekanismeja. Siksi kuiva suu aiheuttaa esimerkiksi hampaiden reikiintymistä, suun sienitulehduksia ja ientulehduksia. Kuiva suu hankaloittaa myös syömistä ja puhumista sekä saattaa aiheuttaa unettomuutta, jos oireet häiritsevät öisin.

– Kuivaa suuta hoidetaan lisäämällä syljen eritystä, kostuttamalla suuta sekä huolehtimalla erityisen hyvin suuhygieniasta. Hyviä neuvoja saa apteekista tai hammaslääkäriltä. Apteekeista löytyy myös erityisesti kuivan ja herkän suun hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Teinilä huomauttaa, että tupakka ja alkoholi kuivattavat suuta entisestään. Siksi myös alkoholia sisältäviä suuvesiä kannattaa välttää. Sen sijaan syljen eritystä voi lisätä syömällä paljon pureskelua vaativaa ruokaa ja pureskelemalla ksylitolipurukumia.

Teksti: Hymy
Avainsanat: kuiva suu

Kommentit

Oma kommentti