Viinirypäleitä diabetekseen ja ylipainoon

Tuore tutkimus osoittaa, että viinirypäleissä esiintyvä resveratroli-niminen antioksidantti suojaa sekä diabetekselta että ylipainolta. Yhdisteen vaikutus perustuu sen kykyyn aktivoida aineenvaihdunnan säätelyyn vaikuttavaa geeniä.

Resveratrolia on testattu hiirillä, joiden fyysistä suorituskykyä se lisäsi huomattavasti, suojasi niitä liikapainoisuudelta ja paransi myös insuliiniherkkyyttä. Tulokset antavat odottaa, että tutkitulla geenillä on tärkeä merkitys ihmisenkin energia-aineenvaihdunnan säätelyssä. Tulokset olivat niin rohkaisevia, että kehitteillä on jo lääke, joka toimisi sekä kakkostyypin diabeteksen että ylipainon hoidossa.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Stasburgin, Kuopion ja Johns Hopkinsin yliopistojen sekä Bostonissa sijaitsevan Sitris Pharmaceuticals -yhtiön tutkijoiden kanssa. Tutkimusryhmän laatima artikkeli on julkaistu arvovaltaisessa Cell-tiedelehdessä. Suomesta tutkimukseen osallistui akatemiaprofessori Markku Laakso.

Teksti: Hymy
Avainsanat: antioksidantti, diabetes, resveratroli, viinirypäle, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti