Viisi vinkkiä flunssan välttämiseen

Jokasyksyinen pärskintä on tuttu merkki alkaneesta flunssakaudesta. Flunssan voi välttää hyvällä vastustuskyvyllä eli immuniteetilla, joka suojaa elimistöä sairauksilta. Asiantuntijalääkäri Eeva Kari antaa viisi vinkkiä, joiden avulla voi pysyä terveenä.

1. Maitohappobakteerit eli probiootit parantavat koko kehon vastustuskykyä. Ne vaikuttavat mahalaukun ja suoliston kautta koko kehoon, sillä suuri osa vastustuskykyjärjestelmästämme sijaitsee tällä alueella. Jos flunssa iskee ja joudut ottamaan antibioottikuurin, kannattaa käyttää kuurin tueksi maitohappobakteereita. Antibiootit tuhoavat elimistöstä sekä hyviä että huonoja bakteereja, mutta maitohappobakteereista saa uusia hyviä bakteereja tilalle. Ota huomioon maitohappobakteerituotetta valitessasi, että se sisältää myös inuliinia eli prebioottia, jota maitohappobakteerit käyttävät ravinnokseen.

2. D-vitamiini. Viime aikoina on tullut esille yhä enemmän viitteitä siitä, että D-vitamiinilla on suuri rooli vastustuskyvyn tukemisessa. Eräässä tutkimuksessa ylähengitystieinfektioita oli enemmän henkilöillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alhainen. Erityisesti astmaatikoilla ja keuhkoahtaumapotilailla D-vitamiinimäärän kasvattamisesta saattaa tutkimuksien mukaan olla etua. Suomalaisten veren D-vitamiinipitoisuudet ovat yleensä kovin matalia ja tutkimustulokset puoltavat jopa noin 50 mikrogramman päivittäistä saantia. Auringosta kesän aikana saatu D-vitamiini riittää elimistössä 1,5-3 kuukaudeksi.

3. Antioksidanteilla, kuten C-, E- ja A-vitamiineilla, saattaa tutkimuksien mukaan olla merkitystä immuunijärjestelmän toiminnassa. C-vitamiinin puute mahdollisesti lisää infektioherkkyyttä. Joidenkin tutkimuksien mukaan C-vitamiini lyhentää flunssan kestoa. Erityisesti tupakoitsijat tarvitsevat C-vitamiinia enemmän kuin muut.

4. Hyvä käsihygienia. Kädet kannattaa pestä aina vedellä ja saippualla. Ulkomailla ja flunssakaudella kannattaa pesun jälkeen desinfioida kädet, erityisesti ennen ruokailua. Kannattaa myös vältellä pärskijöitä, sillä flunssa tarttuu ilmasta pisaroiden mukana.

5. Hyvä yleiskunto. Jos yleiskunto on hyvä, on vastustuskykykin hyvä. Esimerkiksi vähäinen liikunta ja ylipaino laskevat vastustuskykyä ja saattavat pitää flunssakierteessä koko syksyn ja talven.

Teksti: Hymy
Avainsanat: flunssa, D-vitamiini, vastustuskyky, antioksidantti, maitohappobakteeri, käsihygienia, yleiskunto

Kommentit

Oma kommentti